• hic unutmam yillar evvel aziz kedi ile konusuyoruz.. abi dedi işte ben pelerin in erkek modasina geri donmesini istiyorum. hay hay dedim fakat pelerin gelene kadar fotr sapkanin geri gelmesi gerek..

    bu baglamda kendisi ne gibi calismalar yapti bilemiyorum. pelerinle davetlere katildi mi gormedim etmedim. fakat ben dostlarim, izmir gecelerine, kışları özellikle fötr sapka ile akmaya baslayip, milleti goz asinasi etmeye boylelikle bir 10 sene icinde takim elbise giyip de fötr sapka takmayana "vay terbiyesiz" dedirtmeye ant ictim..

    bir kere feci kullanisli bir aparat. yagmurdan, ruzgardan korudugu gibi o siyah "leon" beresi gibi de sizi soguktan korurken, yumurta kafali gostermemekte.. bununla beraber saclarinizi yaptiysaniz eger, saclarinizin seklini de koruyor.. yararlari anlatmakla bitmez burada.. eger suyunu kaynatip icerseniz, safra tasina, bobrek tasina ve gastrit e birebir (bu son cümle tamamen yalan..denemeyin)

    hülasa fötr sapka erkek modasina tekrardan girmesi gereken enfes bir aksesuar.. hayir kastamonuya gidip "efendiler bu fötr sapkadir bundan sonra serpuslar, arkasindan citcitli siperlikli esantiyon sapkalar, bereler atilacak bu giyilecek" diyebilecek kivamda olsam bi saniye durmam..
  • türk siyasi hayatında fötr şapkayı kanunlaştıran devlet partisi chp'nin sonraki yıllarda "köyü ve köylülüğü" sembolize eden (hatta belli bir kesimin fötr'e karşı gelmesinin de sembolü) kasket giyen bir lideri başına getirmesi;

    cumhuriyetin kurucu değerlerine "muarız" oldukları söylenen demokrat parti'ninse (daha sonra adalet partisi) başına fötr şapkayla özdeşleşen bir ismin getirilmesi hakikaten "siyasi cilve"dir. ironiktir.

    (bkz: bülent ecevit)
    (bkz: süleyman demirel)
  • geçenlerde ölene kadar takma kararı aldım kendi kendime... hayır, kel değilim bilakis omzuma kadar uzanan saçlarım var. ancak bu şapka benim saçlarımdan çok daha iyi hissettiriyor.

    bu konuda tek derdim insanların fötr şapkaya olan bakışları... küçük bir kitle -ki çoğunluğu çocuk ve yaşlıdır- "tipe bak ehüehü..." tavrıyla garipseyici ve merakla yaklaşırken diğer bir taraf ise ki onları anlatmaktan ziyade göstereceğim; (bkz: fötr şapkalı kemik gözlüklü top sakallı küpeli tip) öfke duymakta!

    türkiye'deki insanların genelinin sosyal hayattaki insanlara yaklaşımı iki şekilde;
    1. kendi yapamadığı şeye öfke duymak
    2. kendi gibi olmayana öfke duymak

    birinci grup normalde rastlaştığı kişiye karşı olumsuz bir tutumda değildir ta ki o kişi kendisinin belki maddi gerekçelerle belki özgüven eksikliği yüzünden belki de mahalle baskısı yüzünden yapamadığı şeyleri yapana kadar. bu şeyler; sevgili ile elele dolaşmak da olabilir fötr şapka takmak da son model bir araba sahibi olmak da... kendisi o veya bu nedenle yapamadığı için yapanı aşağılar, dedikodu yapar yahut kötüler ve lakin fırsatını ele geçirdiği zamanda ise o aşağıladığı, kötülediği şeyi yapar ya da ona sahip olur.
    "ya abi o telefonu almışsın ama bu telefon daha iyi hem de ucuz..." "o herif tekin değil geçen şurda burda görmüşler..." vs. gibi cümleler hep bu grubun insanlarına aittir.

    ikinci grup kampçıdır! ya bendensin ya düşman zihniyetiyle dünyaya yaklaşır öğretilerine ters olduğunu düşündüğü herhangi bir şeye karşı sert tavır sergiler. efendi olmak, delikanlılık gibi içlerini kendileri doldurduğu öğretilerine herkesin biat etmesini bekleyip tek tip insancılık yandaşıdırlar. ayrıca bu tipler daha kabadayı ve sert çıkışlıdır. ekstra olarak belirtmek isterim aslında bu grup içinde yer alıp da farkında olmayan kalıpçı, yaftacı kesimde vardır daha naif olabilseler de temelde kalıplarla ve öğretilerle hareket ettikleri için bu gruptan ayrışmazlar. "erkek adam öyle şey mi giyer..." "bu ne lan ibne şeyi gibi" yahut entel, hipster veya güncel akım neyse onun yaftasını çakanlar bu grubun insanıdırlar.

    bu öfke gruplarına dahil olmayan başta belirttiğim sadece ilginç bulduğu için garipsiyerek bakanlar -yaşlı ya da çocuk- ve çok çok az miktarda normal insan olsa da türkiye'deki sosyal örgütlenmede geniş yer tutan kitleler bahsettiğim ikisidir.

    şu yaşıma kadar bir tarafın kabadayılığına göğüs gerip onların kodlarına yanlarında ucundan katılarak, diğer tarafın da kötülemek için üretilen tüm fikirlerine kulağımı kapatarak geldim. merakla, garipsiyerek bakanlara ise çocuklarsa çoğunlukla gülerek karşılık verdim.

    artık bundan sonra da henhangi bir şey değişmez hatta aksine yaşlandıkça bu sosyal grupların ilgisini çekmeyen biri olarak çok daha kendim gibi davranma imkanına erişeceğim... maalesef herkes 20'li yaşlarında fötr şapka takan adama tuhaf tuhaf bakarken, hiç kimse 50 yaşındakinin farkına bile varmıyor.

    hasılı kelam ölene kadar takacağım... yaz için hafa alan cinslerinden bulup almam lazım velakin!

    her neyse alt tarafı şekilli bir kumaş parçası... ama kullanmak için böyle bin türlü şey düşünmek mecburiyetinde kalıyor insan...
    yaşasın türkiye!
  • yıllarca dedemin başına tam uyan *, kaliteli bir taneye sahip olmak istediği *, sonunda sahip olduğu ama giymek için beklediği kış gelmeden aramızdan ayrıldığından nerede adı geçse beni hüzünlendiren şapka...
  • takmayı çok sevdiğim ve altında cekette olunca çok şık durduğuna inandığım ama bir türlü siyah dışında bir rengini bulamadığım şapkadır. ha dersiniz pembesini bulsan takacak misin?
    mor takım elbise giyip pembe kunduralarımı giydiğim zaman tamamlayıcı öge olsun diye kesin takarım.
  • çok sevdiğim bir şapka modeli. 40 ve 50'lili yılların modası. hadi 60'ları da ekleyebiliriz buna. fakat nedense, daha sonraki yıllarda unutulup gitmiş bu şapka.

    ben 1 tane kendime aldım. takmayı o kadar çok istiyordum ki...( ve surat yapınız hafif uzun, yuvarlak değilse çok yakışıyor insana.) çok hevesliydim yani. neyse aldım ve başıma koyup, dışarı çıktım. ya biz o kadar görmemiş bir milletiz ki... herkes bana bakıp durdu. 1 sefer bakan, başını çevirip bir daha baktı. kardeşim hiç mi şapka görmediniz lan hayatınızda ? neyine bakıyorsunuz ? ve bu durum bende garip bir his bıraktı. ne bileyim, biraz utandım, biraz kendime güvenim geldi, daha bi havalı yürür oldum yolda. ama sokakta bütün bakışlar üzerinize kitlenince insan bir garipsiyor, çekiniyor. bende 3-4 sefer kullandım ve bir daha takmadım. aylar oldu evde duruyor. fakat kış gelince yine dönücem şapkama ve o bakışlara aldırmadan yolumda gidicem.

    aslında bu şapka yazın değil, kışın kullanılması gerekir. zira o karlı havalarda paltonun üstüne takınca çok süper duruyor, çok karizma yapıyor insanı. ama yazın gömleğin veyahut kısa kollu t-shirt üzerine giyince çok tipsiz duruyor, emanet gibi duruyor. o yüzden kışın daha hoş durur gibi geliyor bana. üstüne de benek benek kar taneleri düşünce, daha hoş bir görüntü oluşturuyor.

    bu şapkayı herkese de tavsiye ederim. kıza da yakışıyor, erkeğe de. fakat dediğim gibi giydiğiniz kıyafetler de şayet uyumluysa tabiki. şimdi alta kısacık şort, üste de t-shirt çekip, kulağa küpe takıp, yakaları açıp, bu şapkayı takarsan olmaz. dediğim gibi uzun paltolar üzerine çok güzel gidiyor.
  • beyaz eldiven, pelerin ve baston şemsiye ile birlikte kesinlikle yeniden moda olması gereken aksesuar.

    sevgili dostlar ben ki kravatsız banyoya bile girmeyen bir insanım, uzun zamandır kendime göre bir şapka bulamamanın eksikliğini yaşıyordum. ülkenin çoğu yerini gezdim, bakırcılar çarşıları, geleneksel pazarlar yani bilimum sikko alet edevat satan mekanlar, heyhat; istediğimi bulamamıştım.

    ta ki atlas pasajına girene kadar. fötrüm, şapkam beni al dercesine, orda asaletle yatıyordu. tabi ki gerisi geldi zaten.

    bana sorarsınız, - ki adım gibi biliyorum sormazsınız ipneler!!11! - fötr şapka tekrar piyasaya düşmelidir, fötr şapka seven insan naiftir, inceliklidir, modern bir tanzimat beyefendisidir. halden anlar, durdan anlar iyi insandır yani.

    fötr şapkaları sevelim, takanlarla dalga geçmeyelim.
  • bir şapka türüdür ama yalnızca bir şapka değildir.

    mahalleden biri taksa, sahibine deli damgası vurulmasına neden olur.

    güzel bir kadın ya da erkek taktığında, seksi bir aksesuara dönüşür.

    mafya babası takarsa, karizma objesine evrilir.

    siyasetçi taktığında ise simgeleşir.

    sinirli ve uzak doğulu kötü niyetli amcaların eline geçtiğinde, içine keskin bıçaklar yerleştirilmesi suretiyle, ölümcül bir silah haline bile gelebilir.

    bir aydınlama hareketinin en çok saldırılan kanunlarından birinin konusu olduğu bile bilinmektedir.

    fötr şapka sadece bir şapka değildir.
  • pro evolution soccer'da oyuncunun, sırtı rakip kaleye dönükken gelen pası kendisinin ve arkasındaki rakip oyuncunun dahi üstünden aşırabilmesi ve dönüp koşarak rakibi de geçip topa yeniden sahip olabilmesi özelliği.
  • evet yeniden moda olması gereken bir şapka türü, kesinlikle.

    türkiye'de 1930'lardan itibaren 80'lere kadar ciddi manada moda olduğu halde; ne gariptir ki seksenlerden sonra tamamen hayatımızdan çıkmış ve takanları da dışlamışız.

    arkadaşım şu şapkayı takan adama rica ediyorum ''öküz'' gibi bakmayın. hayır her şey bi tarafa, normal şapkadan ne farkı var bunun anlamıyorum? şapka işte ya, altı üstü şapka. neyine bakıyorsun yani anlamadım?

    bence yakışan herkes takmalı bu şapkayı. fakat özenti ergenler gibi yazın şort-tişört üstüne takmayın, bak o zaman cidden komik olursunuz. bu şapka kışın palto-ceket üzerinde deri eldivenlerle birlikte kullanılmalı. işte o zaman kullanan insana çok şık bir karizma katıyor. (evet ben böyle kullanıyorum.)

    yine de anlayamıyorum eskiden bu kadar popüler olduğu halde şimdi takana niye dik dik bakıyorlar... görmemişler ülkesi türkiye. keşke yeniden moda olsa bu şapka da herkes taksa ve kimse kimseye dik dik bakmasa.
hesabın var mı? giriş yap