• 8 yaşındaki (erkek) yeğenim bu oyunun "ekipli" kategorisinde oynuyordu. oyun üç veya dört kişiyi rastgele ekip olarak atıyor, silah arkadaşlığı yapıyorsunuz. yeğenimin karakteri kadın olursa ekibin diğer üyeleri canla başla ona kalkan oluyor, karakter can çekiştiğinde onu omzunda taşıyorlar, ateş hattında av olma pahasına hayat vermeye çabalıyorlar. bizimkisi oyuna her girişinde "haydi kız ol, haydi kız" diye bağırıyor. sanalı hakikisi fark etmeksizin hatun uğruna ne canlar heba oluyor.
  • battle royal modu pubg'nin çizgi film grafikli (cel-shaded) olanı... bir de pubg'deki bütün mevcut özelliklere ilaveten hızlı şekilde inşaat yapabiliyorsunuz. gerekli materyalleri topladıysanız birkaç saniyede merdiven, sığınak, siper tarzı şeyler üretebiliyorsunuz ve bu yapılarla diğer oyunculara karşı avantaj sağlamaya çalışıyorsunuz.

    oyunun formülü pubg ile tutan ve muhtemelen tekrar tutacak bir formül... pubg pc'de oyalanırken ve gelişimini ağırdan alırken konsolların bütün kaymağını bu oyun yiyecek gibi görünüyor. pc platformunda ise bedava olduğu için pubg'yi satın almayan kesimi kolaylıkla tavlayacaktır. epic games'e yakışır akıllıca hamleler bunlar...

    belirttiğim gibi oyunun battle royal modu şu anda bedava... oyunu istediğiniz gibi indirip, arkadaşlarınızla ya da solo olarak oynayabiliyorsunuz. ancak yeni haritalar ve bu haritalarla gelecek yeni özelliklere erişim vs. gibi şeylerin sonradan paralı olarak geleceğini tahmin etmek güç değil... şu anda gayet iyi bir çıkış yaptı, bu şekilde devam ederse, oyun yeni şeyler eklenerek çok kısa sürede daha da geliştirilecek ve popülerleşecektir.

    bu arada pubg'den çalıntı olduğuna dair yorumum için:

    (bkz: #71156046)
  • yaklaşık 2 ay kadar oynayıp bağımlısı haline geldikten sonra kurtulmak için komple silmeyi tercih ettiğim oyun. bağımlı olduğumun farkında olmama ve oyun başında saatler geçirdikten sonra "ben kendime ne yapıyorum böyle. niye böyle boş bir şeye bu kadar çok fazla vakit harcıyorum" dememe rağmen bir türlü bırakamıyordum. sonunda konuyla ilgili araştırma yapınca durumun farkında vararak ani bir kararla oyunu, hatta epic games launcher'ı bilgisayardan sildim. umarım bu yazı da oyunu bırakıp vaktini daha faydalı şeylere harcamak isteyenler için aydınlatıcı olur. hazırsanız bu oyunun neden bu kadar çok popüler olduğundan, bağımlılık yapma sebeplerinden ve bir anda nasıl büyük paraların döndüğü bir oyun haline geldiğinden aşağıda detaylıca bahsedeceğim.

    oyunun ne kadar popüler olduğundan haberim vardı, hatta bir gün otobüste giderken önümde fortnite oynamak için yalvaran yaşı 10 civarında bir çocuğun babası telefonu vermedi diye cinnet geçirdiğine tanık olmuştum. oyunla ilk tanışmam hem korona yüzünden evlere kapandığımız hem de taşınmak için günlerin hızlıca geçmesini beklediğim nisan-mayıs dönemine denk geldi. merakıma yenik düşerek biraz stres atmak biraz da vakit geçirmek amacıyla bir bakayım dedim ve resmen elimi verip kolumu bacağımı kaptırdım. zamanı sınırsız sandığımız çocuk yaşlarda playstation ve bilgisayar oyunlarına inanılmaz süreler harcamış birisi olarak fortnite beni resmen o günlere döndürdü ama şu an 33 yaşındayım ve kendi başımın çaresine bakmakla yükümlü olduğum, sorumluluklarla dolu bir hayatım var. zamanın kısıtlı olduğunun ve verimli kullanılması gerektiğinin farkındayım, hatta bunun bilincinde olmak çoğu zaman anksiyete yaratıyor. sanırım fortnite bağımlılığından kurtularak gerçek hayata dönmem gerektiğini hatırlatan bu anksiyeteye teşekkür bile etmeliyim.

    eskiden oynadığım oyunların çoğu belli bir konuya sahipti. konusu en güçlü olan oyunlardan aklımda kalanlar: metal gear solid, final fantasy x, silent hill, resident evil, fallout, monkey island, broken sword, sanitarium. bu oyunları oynamak hem ingilizceme hem de hayalgücüme inanılmaz katkı yaptı. bunların dışında tabi ki winning eleven/pes, crash team racing, heroes of might and magic iii gibi konusuz multiplayer oyunlara da kardeşimle uzun mesailer harcadık ama az önce dediğim gibi o yaşlarda zamanımız boldu ve sorumluluklarımız neredeyse yoktu. ayrıca oyunlar o zamanlar bağımlılık yapsın diye tasarlanmıyordu ve online multiplayer yaygın değildi.

    fortnite'ın 2 modu var. her 2 modu da ister tek başınıza ister diğer insanlarla takım olarak oynayabiliyorsunuz. fortnite save the world modunda yapay zekanın üstünüze saldığı yaratıklarla savaşırken (pve), fortnite battle royale modunda ise haritadaki diğer gerçek oyunculara karşı savaşıyorsunuz (pvp). özellikle battle royale modunda birlikte oynayacak birilerini online olarak her an bulabileceğiniz için oynamanın sonu bir türlü gelmiyor. konusuz olduğu için de ne ingilizceyi geliştiriyor ne de hayalgücünü ama sosyalleşme açısından güzel bir yanı var, bunu kabul ediyorum. battle royale modu sayesinde avrupa'dan ve türkiye'den birçok iyi insanla tanıştım. aynı takımda birbirimizle sesli olarak konuşabildiğimiz için rakiplere karşı savaşırken saatlerce birlikte güldük, eğlendik, kızdık, sevindik. 2 ay içerisinde oyun başında 248 saat (toplamda 10 gün, günde ortalama 4 saat ediyor) geçirdikten sonra özellikle tüm gece sabaha kadar geçirdiğim süre yüzünden günlük rutinim ve yaşamım etkilenmeye başlayınca artık durmam gerektiğini fark ettim. peki bu oyun neden bu kadar popüler ve nasıl bu kadar bağımlılık yaratıyor onu açıklamaya çalışayım.

    fortnite'ın çok popüler olmasının temel sebeplerinden biri erişim kolaylığı açısından cross-platform olayında aşmış olması. multiplayer olarak oynanabilen öyle bir online bir oyun düşünün ki playstation, xbox, nintendo switch, windows, mac os, hatta cep telefonlarında ve tabletlerde bile bedava olarak indirilip oynanabiliyor.

    aslında oyunun bağımlılık yapması bir bakıma diğer online oyunlarla benzer: kaybettikçe zafer elde edene kadar hırsla oynamaya devam ediyorsunuz, zafer (victory royale) elde ettikçe de beyinde patlattığı dopaminin bağımlısı olduğunuz için "bir daha, bir daha" diyerek yine saatlerce başından kalkamıyorsunuz (örnek). dopamin beyinde salgılandığında size mutluluk veren hormonun adı. örnek olarak instagram'da koyduğunuz fotoğrafa like geldikçe beyninizde dopamin salgılanıyor ve mutlu oluyorsunuz ya da basketbol oynarken üçlük attığınızda, halı sahada topu doksana çaktığınızda da yine dopamin salgılıyor ve keyifleniyorsunuz. oyunda zafer peşinde koşmanın yanında bağımlılığınızı arttırmak için sinsice tasarlanmış dopamin ateşleyen küçük detaylar da var. biraz bunlardan bahsedeyim.

    oyunda yaptığınız görevlerden (challenge) oyunun sanal para birimi olan v-bucks kazanıyorsunuz. v-bucks ile de karakterinize kıyafetler, dans hareketleri, silah kaplamaları, çeşitli paraşütler ve malzeme toplama araçları gibi aksesuarlar satın alabiliyorsunuz. bunlar oyun içi dünyada bir bakıma sosyal statü sembolleri. yani ne kadar değişik ve ender şeye sahip olursanız o kadar ilgi topluyorsunuz. v-bucks kazandıran görevler de haritanın her bir noktasına dağıtılarak sizi resmen içine çekecek şekilde tasarlanmış. yani isteseniz de kaçamıyorsunuz. mesela aklınızda hiç görev yapmak ya da v-bucks toplamak gibi bir düşünce yok diyelim. haritada rastgele bir yere inip sandık açıyorsunuz ve birden bu bölgeye ait "5 sandık açma görevi" diye bir görev ekranda beliriyor. e siz 1 sandığı açtınız bile. beyniniz otomatik olarak "4 tane daha açıvereyim de v-bucks kazanırım" diyorsunuz. bu görevlere her gün, her hafta yenileri ekleniyor, bir türlü sonu gelmiyor. görev yapmaya kasmak istemeyenler de 1000 v-bucks'ı $10 karşılığında anında satın alabiliyor. bu kostüm ve aksesuarlara tomarla para döken çocuklar ve yetişkinler var. oyunu indirip oynamak aslında bedava. bu da indirilme ve oynanma sayısının yüksek olma sebeplerinden birisi. bedava oynamaya başladıktan sonra para verip karakterinize kıyafet ve aksesuar almak size kalmış ama zorunlu değil ama istatistiklere göre oyunu bedava indirip oynayanların %70'i oyun içi satın alma için para harcamış.

    fortnite'ın grafikleri ve renk skalası, rakibi pubg'nin gerçekçi ve kasvetli atmosferine kıyasla aşırı renkli ve albenili. bu yüzden de oyunda ne kadar stresli durumlara girerseniz girin hiç kederlenip sıkılmadığınızı düşünüyorsunuz ve oyundaki neşeli atmosferi terk etmek istemiyorsunuz. aslında yaşadığınız stres bünyenizi yıpratıyor ama bunun farkına varmıyorsunuz. çeneniz uyuşturulduktan sonra dişinizin çekilmesi gibi bir şey. özellikle hızlı inşa yapamadığım için yenildiğim savaşlarda her ne kadar sinirden deliye dönsem ve oyundan nefret edecek noktaya gelsem de oynamayı bırakamamam sanırım bunu açıklıyor. sinirden oyunu kapatsam bile kısa bir süre sonra kendimi tekrar oynarken buluyordum. oyundaki efektler ve sesler de albenili renkleri desteklercesine, beyninizde kısa dopamin patlamaları yaratacak ve kalp atışınızı hızlandıracak şekilde seçilmiş. özellikle ayak sesleri ve uzaktan sizi sıyıran sniper mermileri için konuşmak gerekise: açıkçası ben hiçbir oyunda heyecandan kalp atışımın bu kadar hızlandığını hatırlamıyorum. 200 metreden sniper’la tek atışta birini indirdiğinizde yaşadığınız his de gerçek maçta çok uzaktan üçlük atmaya benziyor. içinizdeki umudu sürekli hayatta tutan etkenler de oyuna bağımlılığınızı arttırıyor. içinden yüklüce malzeme çıkan lama kutusunu görünce çocukların hatta yetişkinlerin bile sevinçten delirmesi yine buna bir örnek.

    oyunda çatışmaya girip öldüğünüzde çatıştığınız rakibinizin kaç canı kaldığını göstermesi de "bak az daha öldürüyordun. hadi tekrar oyna. bir sonraki maçta karşılaştığın kişinin işini kesin bitirirsin" mesajı veriyor. bunun dışında makineli tüfekle ateş ettiğinizde kurşunların saçılması kasten yapılmış ki nişan alma yeteneğiniz çok iyi değilse bile rastgele bir kurşunu rakibe isabet ettirerek beyinde dopamin salgılayın. oyundaki sezon mantığı da içeriği ve oyuncuların ilgisini canlı tutmak için uygulanan bir strateji.

    tamamen beynininizde dopamin patlamaları yaratmak için tasarlanan bu oyun hayattaki diğer şeylerden aldığınız zevkin önüne geçiyor. basketbolda üçlük attığınızda, skateboarding ile uğraşıyorsanız zor bir hareketi yapmayı başardığınızda, vücut geliştirmede, hatta instagram'da post attığınızda aldığınız like'lar sayesinde beyninizde salgılanan dopaminden çok daha fazlasını fortnite'da alabildiğiniz için diğer şeyleri yapmayı bırakıyorsunuz. "dopamini en kolay yoldan en çok fortnite ile almak varken niye başka aktivitelerle elde etmek için kendimi zorlayayım ki?" diye düşünüyorsunuz. bu açıdan bakınca oyunun uyuşturucudan bir farkı kalmıyor. şu an dijital olduğu için uyuşturucu kategorisinde tanımlanamayan bir çok şey yakın gelecekte uyuşturucu olarak tanımlanabilir. oyunun resmen bağımlısı olmanız için tasarlandığı açıkça ortada. oyunun yaratıcısı epic games'in oyuna olan bağımlılığı maksimize etmek için insan beyninin nasıl çalıştığı konusunda uzman psikologlarla çalıştığına inanılıyor. hatta bu konuda epic games'e karşı açılmış bir dava da var. sigara paketlerinde gördüğümüz "sağlığa zararlıdır", "kansere yol açar" gibi uyarıları gelecekte fortnite ve benzeri oyunlar için "bağımlılık yapabilir" şeklinde görmemiz mümkün gibi gözüküyor.

    fortnite'ın çıkışından kısa bir süre sonra who resmi sitesinde gaming disorder sayfası açılıyor. bununla birlikte rehabilitasyon merkezlerinde de oyun bağımlılığı tedavisi için hizmet veren bölümlere aileler fortnite bağımlısı haline gelen çocuklarını göndermeye başlıyor. 2 sene önce 9 yaşındaki bir kızın fortnite bağımlılığı yüzünden rehabilitasyona gönderilmesi haberi anne babaları oyuna karşı alarma geçirmişti. kızın bağımlılığı öyle bir seviyedeymiş ki annesinin babasının kredi kartıyla onlardan habersiz karakterine kıyafet ve aksesuar satın almış. geceleri de gizlice uyanıp sabaha kadar fortnite oynuyormuş. bir gece babası uyanıp kızını oyun oynarken görmüş ve yanına yanaşınca kızının altına işemiş olduğunu fark etmiş. kız oyun başından kalkıp tuvalate gitmek istemediği için altına işemiş. olayın ardından babası xbox'ı kaldırmak istediğinde de babasına şiddet uygulamış.

    fortnite gibi bağımlılık yapan başka bir oyun olan league of legends'da en iyilerden biri olarak görülen ve 5 milyon takipçisi olan uzi/mad dog lakaplı e-atlet jian zihao, geçtiğimiz günlerde sağlık sorunları nedeniyle 23 yaşında profesyonel oyunculuğu bıraktığını "seneler boyunca gece geç saatlere kadar uyanık kalmak, yağlı bir beslenme düzeni ve aşırı stresten dolayı geçen yıl bana tip-2 şeker hastalığı teşhisi kondu. bu yüzden profesyonel oyun oynamayı bırakıyorum" şeklinde açıkladı. çin'de kasım 2019'dan itibaren yürürlüğe giren, 18 yaşın altındakilerin online oyun oynamasını akşam 10 ile sabah 8 arası yasaklayan bir yasa var. gece geç saatlere kadar uyanık kalarak karanlık saatler yerine aydınlık saatlerde uyumanın bünyeye olan zararları bilimsel açıdan ispatlanmış durumda. yetişkinlerde erken yaşlanmaya ve şişmanlamaya yol açtığı gibi gelişme çağındaki çocuklarda da büyüme hormonlarının çalışmamasına sebep oluyor. bu yüzden oyun bağımlılığı her yaştan kişiyi tehdit etse de çocuklar üzerindeki etkisi çok daha tehlikeli.

    özellikle son zamanlarda fortnite büyük paraların döndüğü bir oyun haline geldi. geçen sene yapılan ve dünyanın en iyi fortnite oyuncularının katıldığı turnuvada birinci olan kyle "bugha" giersdorf, bugüne kadar bir oyun turnuvasında verilmiş en büyük ödül olan $3 milyon'un sahibi oldu. tahmin edebileceğiniz gibi bu turnuva milyonlarca kişi tarafından izlendi ve büyük markalar turnuvaya sponsor oldu. e-spor denen bu yeni dünyada büyük paralar dönüyor ve dünyanın her yanından çocuklar twitch'de youtube'da idolleştirdikleri e-atletler gibi olmayı hayal edip bu turnuvalarda derece yaparak ünlü olmayı hayal ediyorlar. çocuklar eskiden futbolcuları ve basketbolcuları idolleştirirken artık oyun oynayan e-atletleri idolleştiriyorlar. büyük turvuvaların dışında fortnite'da sıklıkla yapılan para ödüllü turnuvalar da var. bu turnuvalara katılıp para kazanarak bağımlılığınızı bir bakıma meşrulaştırıyorsunuz. alkoliklerin en hızlı içki içme yarışmasına katılıp para ödülü kazanması gibi bir şey.

    fortnite müzik endüstrisi ve pazarlama dünyası açısından da çok cazip hale geldi. buna en güzel iki örnek marshmello ve travis scott ile anlaşmalı yaptıkları interaktif konser etkinlikleri oldu. bu etkinlikler sanatçıların isimlerini özellikle de 10-18 yaş arası kitleye duyurmak açısından kritik önem taşıyor. bu yüzden ileride fortnite'da etkinlik yapmak için birçok sanatçı sıraya girecek. fortnite bu etkinlikler için savaş yapılamayan, sadece sosyalleşme amaçlı ayrı bir harita açtı bile. fortnite'ın başlattığı bu etkinlik furyasından ekmek yemek isteyen başka oyunlar da benzer etkinlikler yapmaya başlayabilir. tarihte ilk kez oyun ve pazarlama dünyası bu kadar iç içe geçmiş durumda.

    fortnite'a en çok para kazandıran şeylerden biri de insanların satın aldığı ve kendini ifade etmek için kullandığı danslar. bu danslar yüzünden de epic games eleştiri oklarına maruz kalıyor çünkü başkaları tarafından yaratılmış ikonik dansları izin almadan ve referans göstermeden olduğu gibi oyuna koyuyor. bu noktada da daha önce hiç konuşulmamış yeni bir tartışma başladı: dans figürlerinin telif hakkı olur mu? oyundaki dansların gerçek hayatta nereden alındığını görmek için şu videoya göz atabilirsiniz.

    kısıtlı zamana ve çok sorumluluğa sahip yetişkinlerin hayatında dikkatlerini dağıtacakları iş, film-dizi, enstruman çalma, spor, gezip tozma gibi bir çok aktivite varken fortnite bağımlılığından kurtulması nispeten daha kolay. çok zaman ve az sorumluluğa sahip çocukların hayatında ise dikkatlerini dağıtıp stres atabilecekleri aktiviteler çok daha kısıtlı. bu yüzden de çocuklar kendilerini oyunlarda kaybediyorlar ve bu bağımlılıktan kurtulmaları onlar için maalesef çok daha zor. milyar dolarların döndüğü bir online oyun dünyasından bahsediyoruz. bu pazarı ayakta tutmak ve büyütmek için yapımcı şirketlerin psikologlarla çalıştığı, oyunları olabildiğince bağımlılık yaratacak şekle soktuğu bir noktadayız. eğer illa oyun oynamak istiyorsanız, amacınız da biraz eğlenmek ve stres atmaksa, red dead redemption 2, last of us, uncharted, life is strange, gibi interaktif film tarzı, senaryosu güçlü offline oyunları deneyebilirsiniz. illa multiplayer oynamak istiyorsanız da, gerçek hayatta tanıdığınız kişilerle oynamak şartıyla, kasıtlı olarak bağımlılık yaratması için tasarlanmamış ama eğlenceli little big planet, worms, broforce, counter-strike global offensive gibi oyunları arkadaşlarınızla online olarak oynayabilirsiniz.

    aslında düşününce counter strike'da çok iyi oynayacak seviyelerde olmadığım için oynarken bir süre sonra sıkıyor. dolayısıyla bağımlılık yapma seviyesine ulaşamıyorum. fortnite öyle bir tasarlanmış ki çok iyi oynayamasanız bile bağımlısı oluyorsunuz ama yine de makine gibi saniyede 3 kat çıkacak kadar hızlı inşa yapabilen oyuncularla karşılaşıp perişan olduğum anları hatırladıkça "bunlar gibi olamadıktan sonra oynamanın bir anlamı yok" hissi aklıma geliyor. eğer çok usta bir oyuncu değilseniz bence bağımlılığı köreltmek için odaklanmanız gereken nokta bu: moral bozucu derecede iyi oynayan oyuncuların sizi her türlü yenecek olması. inşa yapmada ve build fight konusundaki yeteneğine güvendiği için, sırf zevkine, sadece dandik bir tabancayla ya da sadece zıpkınla zafer kazanmak için oynayan aşırı iyi oyuncular var düşünün. eğer siz de çok hızlı inşa yapabilen ve build fight kapışmalarına korkmadan giren usta bir oyuncuysanız hayatta kalma ve kazanma yüzdeniz yüksek olduğu için bağımlılıktan kurtulmanız daha zor ama siz de fortnitetracker'dan oyun başında geçirdiğiniz toplam süreye bakın ve kaçırdığınız hayatı, oyun oynamak yerine yapabileceğiniz faydalı şeyleri düşünün.

    “fortnite pişmanlıktır” demiyorum ama kontrollü olarak dozunda oynaması çok zor olduğu için komple bırakması daha kolay. “haftada 2-3 gün, günde 1-2 saat oynarım o kadar” diyerek oyunu kontrollü şekilde dozunu ayarlayarak oynayabilen varsa gerçekten iradesi çelikten yapılmıştır, hayatta da her istediğini başarır.
  • ortalığı ayağa kaldırmış bu kara delik olayına en güzel cevap yine tam yerinden gelmiştir: https://twitter.com/…hub/status/1183512241343205376
  • 5 gün bilgisayarımda tutup sildiğim oyundur. oyunun çıktığı gün hilesini çıkardı herifler. bir de beleş oyun diye hile kullanan da arttı. pubg gibi hile yapmayı caydıracak bir olayı da yok. anti-cheat sisteminin olduğunu da zannetmiyorum.

    2 kişi harici girerseniz ne build yapmayı bilen var, ne loot yapılacak yer bilen var. direkt mekan sahibi gibi belirli yerlere inip ölenler yüzüne daha 2. dalgada 20 kişi kalabiliyor oyunda. build ile dağlara tower dikerek çok rahat 1. olabiliniyor. yine de sildim oyunu çünkü şuan oynanacak bir oyun değil.

    bu haliyle çok zor patlaması.
  • ingiltere'de 2018 yılında gerçekleşen 4 bin 665 boşanmanın yaklaşık 200'üne gerekçe olarak gösterilen oyun.
  • son derece feci dijital bağımlılık yapan oyun. oğlum ile yaşadığımız süreci paylaşmak istiyorum. fornite oyunu ,şu anda onbir yaşında sakin birisi olan oğlumun kişiliği değiştirdi. işin enteresanı çok aktif birisidir.hergün dışarıda yani sitede futbol oynar hergün antrenmanını profesyonelce yapar futbol koşu bisiklet ve yüzme düzenli olarak aksatmadan tamamlar. normalde sadece nba ve fifa oynuyordu o da maksimum bir saat oynayarak sıkılıyordu. doğum gününde xbox one hediye aldık ve olay değişti farklı boyuta geçti. o sessiz sakin olan çocuk dopamine bağımlı hale geldi (bkz: #107236846) .oyuna sürekli para yatırmak istiyor gece dörtte kalkıp karakter verilecekmiş diyor vs vs vs. önce günde bir saate düşürdük olmadı. hafta içi yasakladık olmadı. çocuk kapıları yumruklar hale geldi. işin enteresanı sonra pişman oluyor baba ben ne yapıyorum kendime engel olamıyorum diyor ve üzüntüden ağlıyordu. en son benim instagram hesabımı kullanarak fortnite hesabı satan birisi ile konuşmaya girmesi bardağı taşıran son damla oldu. sabah kalktık ve oyunu ona biraz ikna biraz da zor kullanarak sildirdik . tabi ki kolay olmadı göz yaşları kan vs ama sildik.telefonunda zaten yoktu, on iki gün oldu kavga sayımız sıfıra düştü. hala arada baba yüklesek mi oynamayan arkadaş yok falan diyor ama kararlılıkla engelledik ve sorunu çözdük. internetten biraz arama yaptığımda ve diğer arkadaşlarla konuştuğumda bağımlıklıklarını çok ciddi olduğunu görebiliyorum. kanada da bir firma dava açmış bu dijital uyuşturucudur ve normal bir uyuşturucudan farkı yoktur diye. amerikada fortnite bağımlılığından kurtulma merkezleri açılmış.hatta ülkemizde bir internet bağımlılığı merkezi var çapada. demem o ki çok dikkat edelim çocuklarımızı internetin ve youtube un zararlı içeriklerinden kurtaralım . fortnite bağımlılıklarının son bulması dileğiyle.
  • apple'a iyi bir cevap vermiş şirket. apple'ın 1984 reklamı vs. epic'in 1984 reklamı
  • millet sabah akşam oynuyor çoluk çocuk ders çalışır gibi build çalışıyor. ben de haftada bir kere canım sıkılır girerim ulan adam geliyor ben daha duvar koyamadan kafama topkapı sarayı dikiyor gerçekten çok can sıkıcı bir şey. fortnite a dereceli mod gelip benim gibi nooblar birbirleriyle oynarsa biz de zevk alabiliriz bu oyundan. çünkü bizi de düşünmeniz gerek sayın epic games çalışanları.
  • geliştiricilerin önünü açacak bir işler yapıyor.apple fan boylar , apple ı desteklemeye devam edebilir.
hesabın var mı? giriş yap