• isvec'te kahve molalarina verilen ad. kahve anlamina da gelmektedir, isyerlerinde genelde saat 2 civari insanlar isi birakip bir araya gelirler ve yarim saat kadar sohbet ederler. genelde sabah erken ve ogleden sonra olmak uzere iki adet bulunur. hostur, insanlar icerler, is yogunlugundan arinarak farkli konularda sohbet ederler, rahatlarlar.
  • yurdumda da buna benzer çay paydosları vardır.binlerce çalışanı olan bi sanayi tesisinden tutunda sanayideki kıytırık bi atelyede bile öğleden önce 10:00/10:15,öğleden sonra 15:00/15:15 saatleri arası verilir.verilmezse hır çıkar.büyütmeyin lan işte bizde de var yani.
  • yeni tanışan gençlerin date yöntemidir de aynı zamanda.
  • "kaffi"* sözcüğünden türemiştir ve yapılan işe mola verip bir şeyler yiyip içmek gibi bir anlama gelir. isveççe'de hem isim, hem de fiil olarak kullanılan bir sözcüktür. adının geldiği yerden gördüğümüz üzere, genellikle kahve ve çay içilir, yanında da opsiyonel olarak kurabiye, kek, sandviç vs. yenir. her ne kadar mola desek de, insanlar sadece fika için de bir araya gelebilirler, bu yüzden bir tür sosyalleşme bahanesidir.

    aşağıdaki metni ingilicce bilenler için fika: the art of the swedish coffee break, with recipes for pastries, breads, and other treats adlı kitaptan alıntılıyorum;

    "functioning as both a verb and a noun, the concept of fika is simple. it is the moment that you take a break, often with a cup of coffee, but alternatively with tea, and find a baked good to pair with it. you can do it alone, you can do it with friends. you can do it at home, in a park, or at work. but the essential thing is that you do it, that you make time to take a break: that's what fika is all about. at its core, fika means 'to drink coffee.' but the meaning goes much deeper. fika represents an entire culture; it carries as much meaning for swedish social engagements as it does for food customs. fika is as indicative of a love of coffee as it is of a belief in maintaining tradition.

    eating is often emotional. it invokes a sentiment; we eat to celebrate, we eat to mourn. separating food from how we feel about it is essentially impossible. fika is the same; there's a personal and emotional connection to it, no matter which recipe you choose. a cup of coffee and a piece of chocolaty kladdkaka, for example, feels comforting. it is, in its own way, grounding. baking it in turn is a reassuring act, making you feel safe, sound, and taken care of - a staple in which you know exactly what you're getting."

    aklıma gelmişken edit: kahveye verilen önem bu kadar büyük olsa da bu genelde kahve içme aktivitesiyle alakalı ve klasik kahve için geçerli. mesela giderek popülerleşen 3. dalga kahve akımı gibi şeyler isveç'te çok yaygın değil. ben küçük bir şehirde yaşadığım için denk gelme şansım zaten olmuyor, ama büyük şehirlere gittiğimde de yaygın olarak bunlara denk gelmiyorum, internette arattığımda da özel olarak bir şey bulamadım. yine büyük şehirlerde yaşayan türk arkadaşlarım da görememişler. eğer sizin bildiğiniz varsa bana söylerseniz buraya ekleme yapabilirim.
  • isveçlilerin öğleden önce ve öğleden sonra minimum 15 dakika olmak üzere yaptıkları kahve molalarına verilen ad.
    yukarıda belirtilmiş ama bunun türkiye’de ki karşılığını sanayilerde 15’er dakikalık çay molaları ile görebilirsiniz. isveç’de insanların sosyalleşmek için kullandıkları molaları,türkiye’de ustalar küfür ederek deşarj olmak için kullanırlar.
  • gencler soz konusu oldugunda sadece calisma saati sirasindaki molalarla kalmayip, gunun herhangi bir saatinde yapilabilen kahve-corek atistirmasi.
    (bkz: isvec)
  • ismi akif olanların lakabıdır.
  • bir çok isveçli'nin "bizi sosyalleştiren nadire geleneklerimizden birisi" dediği çay kahve molası. yanında da semlaydı, kurabiyeydi, ufak tefek çikolatalı toplardan varsa daha da bir güzel hal alır.
  • isveç kültürünün en samimi ögelerinden biri.

    fika sözcüğü isveççede “kahve içmek, lezzetli bir şeyler yemek ve dostlarla sohbet etmek” anlamına gelmektedir. isveç kültürünün bu önemli parçası iş hayatında da uygulanmaktadır. birçok şirket ve kurum saat 09.00’da ve 15.00’da 15 dakikalık iki fika molası vermektedir.

    ama tüm bunların ötesinde fika ritüeli isveçli insanlar için çok daha fazlasını ifade etmektedir:

    “fika basit bir kahve molasının çok ötesindedir. arkadaşlarla paylaşılan bağ kurma ve rahatlama zamanıdır. hatta bazen en iyi fikirlerin bulunma ve en doğru kararların verilme anıdır.”
  • e$siz fika partilerinin vazgecilmezi.
hesabın var mı? giriş yap