• merak ediyorum bu ülke bu kadar cahilliği ne kadar daha kaldıracak. olay, mö 300 civarında kurulmuş 1 antik şehirdeki buluntunun üzerinde bir belediye başkanı ve ekibinin üzerlerine basa basa mozaikleri gezmesi hadisesi. işte burası yeni türkiye

    zaytung olayla ilgili durumu özetlemiş: mozaiklere ayakkabılarıyla girdiler.

    http://hizliresim.com/ayde4r

    http://hizliresim.com/y57m1j
  • malesef beni yine haklı çıkaran olay.

    nisan 2013'te mike tramp ile turnedeyken antakya'ya gelmiştik, otele bile girmeden mozaik müzesine gittik. binlerce yıllık birbirinden muhteşem mozaikler, heykeller vardı. yakından incelerken bunların yapıldığı dönemlerde neler olduğunu düşündüm, sanki o günleri yaşıyordum. o mozaiklerdeki donuk surat ifadeleri bir şeyler anlatmaya çalışıyordu. gözlerim dolmuştu. mike bana "muhteşemler değil mi? ondan böyle gözlerinde yaş var" dedi, ben de "yok, bu şahane eserler şu an bizim himayemiz altında, ona üzülüyorum" demiştim.

    aha, haklı çıktım yine!
  • marmaray inşaatında çıkan tarihi eserlerin "çanak çömlek" olduğunu öğrendikten sonra benim için önemi olmayan durum.
  • müzelerdeki tablo vb. tarihi eserlerin zarar görmemesi için fotoğraf makinesinin flaşına izin verilmezken, üzerinde çıkıp ayakkabı ile gezmek...

    (bkz: vay babanın kemiğine)
  • çok değil biraz geriye gittiğimizde ankara savaşı'nda filleri ormanlara saklıyorlarmış lan ne kadar ilginç.
  • arkadaş memlekette herkes cahil. bir cahile saldırmak için başka bir cahil "çinilerin üstüne bastılar üüü" diye saldırıyor. adam daha çiniyle mozaiğin farkını bilmeden başlamış konuşmaya. işte bu her şeye anlamsız anlamsız saldırmayı muhalefet sanmak yüzünden 12 senedir kurtulamadık bu kan emicilerden, böyle giderse daha bir 12 sene götürürler bizi. çünkü bu gereksiz tavır cahil halk tarafında sempatiye dönüşüyor.

    8 senelik arkeoloji öğrencisiyim. 5 sezon kazılarda aktif görev aldım. bunun bir döneminin bi ayını mozaik temizleyerek ve restorasyonuna yardım ederek geçirdim. ayrıca zeugma'nın kazı başkanı okuldan hocamdır, az çok tanırım. o yüzden yorum yapmaya az da olsa hakkım olduğunu düşünüyorum. kesinlikle savunmak olarak anlaşılmasın, ama birileri bi şeyler öğrensin de rezil olmaktan kurtulsun en azından.

    mozaiklerin üstünde özel ayakkabıyla, özel giysiyle gezildiği yalan. bir kere öyle bir şey yok zaten, olsa da öyle bir bütçeyi karşılayabilecek kazı yok türkiye'de, en fazla 2-3 tane vardır ya da. mozaiğin alt dolgusundan emin olduktan sonra, kenarları hariç bir yerinde yürümek tehlikeli değildir. kenarlarından tesera sökülme ihtimali yüksek olduğu için dikkat edilir, onun dışında üstünde tepinmediğiniz sürece mozaiğe zaten bir şey yapamazsınız. hatta "oh lan ne güzelmiş serin serin" deyip üstüne yatabilirsiniz, ben yaptım.

    görüntüye bakarsak, açmanın kesiti yaklaşık 150-160 cm. bu da demektir ki söz konusu mozaik 160 cm derinlikte toprağın altında bozulmadan kalmış. lan taş çatlasın 60 kiloluk kadın mozaiğin üstünde gezse ne olacak? taşların rengine zarar gelir diyecek olsan, zaten taşın doğal rengi, boya değil bir şey değil, ne olacak yani?

    hepsini geçtim, zarar gelecek olsa kazı başkanı obama'yı tanımaz, çıkartmaz mozaiğin üstüne, ne sanıyorsunuz anlamadım ki?

    bu adamların tarihe, sanata ve arkeolojiye değer vermediğini ilk elden gördüm, yaşadım, hatta bir kazı sezonum bunlar yüzünden kabusa döndü, ama şu anda yanlış yerden yaklaşılıyor olaya.

    illa eleştirecekseniz şöyle saçma sapan şeyleri eleştirmek yerine, bakanlığın üç kuruş bütçe verdiği kazılardan binlerce dolarlık restorasyon işi talep etmesini, her yıl yüzlerce arkeolog mezun olurken açılan kadroların iki elin parmağını geçmemesini falan eleştirin de arkanızda duralım. sırf laf etmek için laf ederek karşı tarafı değil kendinizi küçük duruma düşürüyorsunuz.

    ekleme: başlığa entri girip mevzubahis kişiyi eleştirenlerin yarısı, müzeye veya sit alanına gittiğinde heykele sarılıp fotoğraf çektirmediyse ben de hiçbir şey bilmiyorum.
  • bundan daha da vahimi bunu yapma nedeni; fotoğraflara bakılınca görülüyor ki, ilkinde kazılan yerin hemen karşısında bir fotoğrafçı var ve fatma şahin ona poz veriyor. ikincisinde de ekibiyle birlikte aynı şekilde yukarıdaki fotoğrafçıya poz veriyor. yani bu tarihi eserlere basılmasının nedeni onları yakından görmek, desenlerini incelemek falan değil, o çinilerle birlikte fotoğraf çektirmek sadece. (aslında bildiğin "selfie" çekmek.)

    tabi bu işin doğru düzgün yapıldığı yerlerde bu tür eserlerin üzerine, o eserlere zarar vermeyecek şekilde alttan destekli, dayanıklı bir saydam platform konur ve yakından bakmak isteyenler eserler yerine o platformun üzerine çıkıp onları yakından inceler. ama burası türkiye olduğundan doğrudan eserlerin üzerlerine basıp selfie çektirmekte sorun yok.

    edit: hadi her şeyini geçiyorum, insan 'madem basacaksın, bari topuklu giyme' diyor. insaf.
  • tanımsız bir hareket. tanımlanamayanın ise bunun şaşılası bir haber olmaktan çıkmasıdır. mesela mevcut ülke koşullarındaki kültür mirası için harcanan çaba adına kısa bir flashback için önce buradan buyurun;

    http://www.posta.com.tr/…ltinda.htm?articleid=62258

    ardından, krizden belini doğrultamayan yunanistan'da çekilen şu görüntüye biraz zaman ayıralım.

    --- spoiler ---

    çayları tazeleyelim mi?

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap