aynı isimde "fatma (dizi)" başlığı da var
  • gelenek olduğu üzere demir-çelik fabrikalarındaki yüksek fırınlara üretimlerinin artması için doğurganlık özelliği nedeniyle kadın isimleri verilir. fatma, 10 ekim 1939 tarihinde türkiye'ye ilk çeliğini veren karabük demir-çelik fabrikası'na ait türkiye'nin ilk yüksek fırınının adıdır.
  • bu zamana kadarki en bahtsız isim. en başta, iğrenç bir böcekle anılır (bkz: karafatma). hindilere yine bu isimle laf atılır (bkz: kabaramazsın kel fatma annen güzel sen çirkin). son olarak da maskülen özellikleri yüksek kadınlara denir (bkz: erkek fatma). kıyamam, yazık.
  • fatma, milli eğitim bakanlığı'nın çıkarttığı, ilkokul ve liselerde * okutulan almanca kitaplarında bir karakterdi. önyargılara dayalı kitaplar olduğundan, kitaptaki alman'ın adı hans'tı, ve hans sarı saçlıydı. fatma ise, siyah saçları iki yerinden bağlanmış*, üzerinde mavi renkli uzun kollu, etekli tek parça kıyafetiyle ortalarda gezen bir türk kızıydı. hans gerzek gerzek gülerken, fatma ağır başlı bi kızımızdı. bir de, konuşma balonlarıyla süslediğimiz kitaptaki resimlerden fatma ile ilgili aklımda kalan ufak bir şey var, nasıl sıkıldıysak artık derslerde. fatma, herkesin oturduğu resimlerde, nedendir bilinmez, pantolonlu çizilirdi. fatma etekle oturmazdı.
  • fatmakafam;
    güzel yüzlüm,bidenem;
    şair,yazar,ressam,müzisyen,süper aşçı,kanatsız melek,kitap kurdu ötesi yaratık,her konu hakkında fikirlerle dolu olan,insan insanı,psikologum,sevdiği insanları mutlu etme uzmanı(örn:doğumgünümde taaa istanbul dan kargoyla çok sevdiğim bir resmin tablosunu yapıp gönderdi..),sırdaşım,kendini ifade etme ve diksiyon kusursuzu,güzel gözlü,bol kirpikli,kıvırcık kafam;melankoli prensesim;deniz kızım…
    anlattıklarıyla beni bilmediğim istanbul sokaklarında gezdiren;yeni ufuklar açan bu varlık-ı melankoli güzeli yokluğuyla bunalıma sürüklemektedir…
    sevgisini katarak yaptığı fatmaçinolarla izlediğimiz filmlerle,filmlere daha bir güzellik katar…
    feci bağımlılık yapar;kısacası aşık olunası yaratıktır işte…
  • öksüzler filminde ahmetçik'in küçük annesi, sezercik'in nesi olduğu muamma karakterdir fatma..
  • annemin adı. o yüzden bilinç altıma işlemiş, ben ismi fatma olanları çok severim. hiç bi şey yapmasınlar sempati beslerim. ama aynı zamanda korkarım da onlardan.
  • anlam olarak ayrıca; kendisi ve soyunun yeri cennette ayrılmış olan demektir.
  • tıpkı sema veya selma isimlerinde olduğu gibi içindeki "ma"nın olumsuzluk eki olmakla alakası olmayan kız ismi.
  • an itibari ile türkiye'deki en yaygın kız ismidir
    evet ayşe değil fatma...
  • "ayırmak, koparmak, uzaklaştırmak" anlamlarına gelen "feteme" kökünden türemiştir. neden bu kökten böyle bir isim türediği ise hz. muhammed'in kızı, hz. ali'nin eşi fatima'ya dayanır. cebrail, hz. muhammed'e "bu kız yeryüzünde fatima diye isimlendirildi, zira ashabını cehennem ateşinden koruyacaktır (uzaklaştıracaktır)." buradaki ayırmak, uzaklaştırmak kökü, sevenlerini kötülüklerden, ateşlerden uzak tutmak anlamındadır. imam sadık rivayeti ise "kötülüklerden uzaklaştırılan" anlamında kullanıldığıdır. hatta hz. ali onunla evlenmiş olmasaymış, adem'den kıyamete dek ona denk bir kişi bile bulunmazmış.

    isimler ve manaları elbette önemlidir ve taşımak, taşıyabilmek gerekir. fakat çevrendekileri kötülüklerden uzaklaştırmak, kötülüklerden uzak olmak, yani fatma olmak için muhammed'in kızı olmaya, hatta isminin fatma olmasına bile gerek yoktur. örneğin ismi fatma olsun ya da olmasın -günün anlam ve önemine binaen- mesela bir öğretmen, öğrencilerini karanlıklardan, ateşlerden, kötülüklerden koruyup kollayabilir, onlara ışık olabilir; dolayısıyla pekala fatma olabilir.
hesabın var mı? giriş yap