• lockheed martin'in kendi sitesinde f-16v diye tanıttığı, genlerinde f-22 ve f-35 dna'sı taşıyan en yeni savaşan şahin.

    pilotların uçağa taktıkları viper lakabı ile aşağıda anlatacağım geliştirmeleri alan modellere viper konfigürasyonu denmesi nedeniyle kafa karışıklığına yol açmaktadır.

    f-16 blok numaraları uçakların üretim hattından çıktığı ve dolayısıyla sahip olduğu donanımı gösterir.* 20 sene önce en yeni f-16 modeli block 50 idi mesela.

    lockheed martin firması, f-22 ve f-35 uçağında edindiği teknolojik birikimin* bir kısmını bu uçağa uygulayarak 4. nesil jeti f-16'nın, daha uzun süre görevde kalmasını amaçlamış. (f-16 geliştirilmeye fevkalade müsait bir platformdur. nacizane düşüncem, bu da tasarımının ne kadar başarılı olduğunun göstergesidir.)

    blok 70, 5. nesil jet uçağı almak istemeyen ya da istese de gerek ekonomik koşullar gerekse politik nedenlerle al(a)mayan abd müttefiklerine, f-22 ve f-35 uçaklarından edinilen teknolojik kazanımın (low observability/stealth hariç) mevcut f-16 kullanıcılarına aktarılmasını sağlayan bir modernizasyon projesi diyebiliriz.

    yapısal özelliklerinden başlayalım :

    - gövde ömrü 12.000 uçuş saatine çıkarılmış. f-16'nın gövde ömrü 8000 saat civarındadır. bu da uçağın gövde ömrünün %50 gibi ciddi bir oranda arttığı anlamına geliyor. satınalma maliyeti açısından ciddi bir avantaj.

    - gövde üzerine "conformal fuel tank" denilen yakıt tankları
    koyulmuş. bu tankların birkaç avantajı var. ilki daha fazla yakıt taşıyor. f-16'nın kanat altında taşıdığı harici tank 370 galon kapasitelidir. her bir cft ise 450 galon yakıt taşıyor. böylece uçağın harekat yarıçapı genişliyor. bir diğer avantajı daha az aerodinamik geri sürükleme*oluşturuyor. bu da uçağın daha az yakıtla daha fazla havada kalması demek. bir diğer avantajı ise radar izinin daha düşük olması. yakıt tankları gövde üzerinde olduğu için kanat altında boşalan istasyonlara faydalı yük yani bomba/füze/pod takmak mümkün.görsel
    böylece uçak daha fazla silah taşıyabiliyor. drop tanklar füzeden kaçınırken ya da hava muharebesine girerken atılabilir. cft ise gövdeye bağlı olduğu için atmak mümkün değil. buna karşın aerodinamik prensiplere uygun* olarak tasarlandıkları için uçağın performansında kayda değer bir düşüş olmuyor.

    motor : diğer f-16 modelllerinde de kullanılan general electric üretimi f110 motorunun en son geliştirilen f110-ge-132 modeli. bu motor 32.500 lb itme kuvveti sağlamakta. (129 modeli 29.000 lb itme kuvveti verir)

    aviyonik : f-16v'nin en büyük üstünlüğü sahip olduğu aviyonik sistemler. f-35'te kullanılan northrop grumman üretimi apg-81 radarından geliştirilen apg-83 sabr* radarı var. bu radar aesa (bkz: active electronically scanned array) teknolojisine dayanıyor. klasik radarlara karşı çok büyük üstünlükleri var. (aesa teknolojisini bir ara yazmak istiyorum. merak edenler için şimdilik şunu paylaşayım.) en basit anlatımıyla üzerindeki lazerler ve bilgisayar işlemcileri ile hava sahasını ve araziyi durmaksızın tarıyor. elde ettiği görüntüyü pilota yüksek çözünürlükte gösterirken, datalink ile gerçek zamanlı paylaşabiliyor. havadan-yere modunda arazide hareket eden cisimleri tespit edebiliyor. hava-hava modunda menzili 115 nm. aynı anda 20 hava hedefini takip edebiliyor. yerdeki hedefleri 160 nm mesafeden tespit edebiliyor.

    lockheed martin, havadaki hedefleri kızılötesi tespitine imkan veren irst sistemi geliştiricisi. (bkz: infrared search and track/@vecihi hurkus) daha önce f-14 tomcat, f-15 eagle ve f/a-18 uçaklarında kullanılan bu sistem, uçağa takılan pod ile kullanılabiliyor. 5. nesil uçakları tespit edebilmek için önemli bir artı. tayvan'da yapılan bir fuarda bu pod takılı f-16v modeli sergilenmiş.

    uçakta viper shield yani engerek* kalkanı anlamına gelen yeni elektronik harp paketleri yüklü. iff yani havadaki uçakların dost mu düşman mı olduğunu sorgulayan sistem güncellenmiş. aviyonik geliştirmelere paralel olarak kokpit tasarımında yeniliğe gidilmiş. pilotun bacaklarının arasındaki göstergeler yüksek çözünürlüklü ekranla değiştirilmiş.görsel

    -silahları : usaf envanterindeki bütün silahları atabiliyor.görsel

    jhmcs standart hale gelmiş. uçağın yeni aviyoniklerine entegre çalışıyor. havadan-havaya aim-9x ve iris t gibi yeni nesil füzeleri atabiliyor.

    f-16v auto-gcas denilen yeni bir teknolojiye de sahip. bu sistem alçak irtifada yapılan uçuşlarda uçağın yere çarpacağını hesapladığında otomatik olarak devreye girip uçağı emniyetli bir irtifaya tırmandırıyor.görsel
    *

    f-16v ilk uçuşunu 21 ekim 2015'te yapmış.

    lockheed martin f-16 block 70 uçağının ilk kullanıcısı bahreyn olacak. bu ülke 16 uçaklık bir sipariş vermiş. orko 8 attığı twitte bu uçaktan almak/elindeki uçakları modernize etmek isteyen ülkeleri paylaşmış.

    yukarıda anlattığım gibi bu uçağın en büyük avantajı taşıdığı aviyonik sistemler. usaf apg-83 radarı ile donatılmış dört f-16 uçağı ile florida'da bulunan eglin hava üssü'ndeki 40. uçuş test filosu ve 85. test ve değerlendirme filosu'nun katılımıyla 2 temmuz'da bir test uçuşu yapmış. bu testlerin amacı apg-83 radarının f-16 filolarına entegrasyonundan önce performansını değerlendirmek, gerekli yazılımsal geliştirmelerin yapılmasını sağlamak. test uçuşuna katılan pilotlardan biri bu radar sayesinde düşmanı, menziline girmeden tespit edebildiklerini, görüş alanının dışında olan küçük bir uçağın kokpitine bile nişan alabildiklerini söylemiş.

    bu kadar anlattık, bahreyn'deki sakhir hava üssü'nde lockheed martin test pilotu tarafından yapılan gösteri uçuşunu izleyelim ve özgürlüğün sesi, jet sesi ile kulaklarımızın pası silinsin.*

    f-16v, 5. nesil jet uçaklarının sahneye çıkması ve hava savaşında elektronik harbin her geçen gün daha da artan rolü ışığında, f-16 uçağının güncellenmiş ve güçlendirilmiş modelidir demek son derece doğru olur kanısındayım. hem üretimi, hem bakımı hem de uçuş eğitimi ve gerçek harekat ortamında kullanımıyla önde gelen f-16 kullanıcılarından olan türk hava kuvvetleri'nin, envanterindeki f-16 uçaklarını viper modernizasyonu ve f-35 alımı ile 21. yüzyılın etkin ve caydırıcı hava güçlerinden biri olarak kalmaya devam etmesini, bir vatandaş ve bir havacı olarak dilerim...

    edit: hede.
  • ''dünyanın en iyi uçağıdır'' bu yazının ilerleyen kısmında açıklanacaktır. insanlar 50 yıllık uçak diyebilirler ama ne gövdede kullandıkları malzeme ne aviyonikleri ilk modelleriyle ya da blok 30-40-50 ile hiç alakası yoktur. f-16 block 70'te zaten başarılı bir aerodinamik dizaynı daha da geliştirip, içini son teknoloji aviyoniklerler doldurulan gövde ömrü de 12000 saate çıkarılıp üretilen herşeyiyle yeni bir uçaktır. bu gövde ömrü biraz kullanımla alakalı. bizim gibi uçaklarını gerçek savaş şartlarında kullanan bir ülkede bu gövde ömrü daha kısa olabilir.
    soğuk savaş dönemindeki gibi artık uçak enflasyonu yok. üretim ve idame masraflarından ötürü yeni üretilen uçaklardan tek bir görev tanımı yerine multirol beklenmektedir. hem kara hedeflerini vursun hem hava sahasını korusun mümkünse gemide vursun, sınırları kontrol etsin, harekat yarıçapı büyük olsun bunun gibi bir çok rol beklenmektedir. amerika 45-50 yıl önce üretilen iki uçağını temel dizaynını esas alarak güncel modelini üretip 2050-60'lara kadar kullanmayı seçti. bunlar f-16 ve f-15 modelleridir.f-15 safkan kamyondur, f-16 safkan avcı uçağıdır.güncel blok yenilemeleriyle f-15ex hala kamyondur, f-16 block 70'in rolü baya bir çeşitlenmiştir. hep hayıflanmışımdır keşke f-15 uçaklarından 1-2 filoda bizde olsaydı 6 f-16'nın havadan yere görev yükünü tek bir f-15 bir sortide atar gelirdi. tam terör örgütü kampları imhalık uçak.
    f-16 hem kullanım hem yapım hem de bakım konusunda ülkemizin uzman olduğu bir uçaktır. eski tai ve tei sırf f-16 için kurulmuş şirketlerdir şimdiki tusaş. seksenlerde özal döneminde f-16 projesi için yapılan yatırımların bugün meyvelerini topluyoruz. ilk siparişte 160+160 alacaktık parasızlıktan ikinci 160'lık paketi alamadık. kuveytle arabistan 1. ırak savaşında ki yardımlarımız üzerine bizim için 80 tane uçak alıp hediye etti. özal'ın lafıdır ''bir koyup üç alacağız'' zamanla aldık üçün birini de lakin 1.ırak savaşının türkiye için tek pozitif yönü alınan bu 80 uçaktır.

    f-16 projesi türkiye'nin askeri teknoloji alanında köylülükten şehir varoşluğuna geçiş dönemidir. uçakların tamirini,bakımını ülkemizde yapacağız diye tesisler kurduk baktık gayet oldu, sonra parçalar gelsin burada monte edelim dedik onun için de tesisler kurduk baktık o da oldu, arkadaş parçalarını üretelim, burada yapalım siz sadece motoru gönderin dedik o amaçla tesisler de kurduk onu da halletttik en son siz uçağı satın biz üretiriz dedik onun için de tesisler kurduk amerikadan bile iyi,hatasız f-16'lar imal etmeye başladık. mısır'ın falan f-16'ları hep türkiye üretimidir. bu kaanla birlikte şehirli olacağız , çok üst noktalara gidecek iş. o kaan'ı bir yapalım, operasyonel konuma getirelim sonrası tufan. özal'ı tekrar anmadan geçemeyeceğim bazılarına göre iyidir bazılarına göre kötüdür bilemem siyasi görüştür ama benim için ayrı bir yeri vardır. bakınız bu yunanistan gibi uçağı alıp bakımını amerikaya yaptırabilirdik. her şey çok ucuza gelirdi, adamların hayatı zaten al ve çürüt. yok onu yapmadık uçakları aldık üstüne milyar mertebesinde doları tesislere yatırarak bakımını biz yapacağız dedik teknoloji transferi istedik. özaldan sonra gelen siyasilerin de demirel,çiller, mesut yılmaz , ecevit, tayyip erdoğan aynı dirayeti göstermesi sonucunda blok-30 ların tüm haklarını aldık süreç ilerleye ilerleye geldiğimiz nokta şimdi uçak yapmaya çalışıyoruz. herşey 40 yıllık zincirin halkası. devlet aklı denilen şey işte bu f-16'lardır. bin tane de devlet akılsızlığı vardır ona sayfalar , kitaplar yetmez ayrı şey.

    f-16 dünyanın en iyi uçağıdır. mercedes g serisi ve toyota land cruiser 70 serisini bilir misiniz? bunlarda dünyanın en iyi iki arazi aracıdır. f-16 1978 , mercedes g 1979, toyota land cruiser 70 1984 bu üçü, üç aşağı beş yukarı aynı dönemin araçları. ortak yönleri mükemmel bir dizayna sahip olmaları ve ilk çıktıklarından bu yana sadece güncel teknolojilerle makyajlanarak aynı şekilde devam etmeleri. 40-45 yıldır aynı kasa aynı mükkemmellik. en az 30 yıl daha devam edecek mükemmellik. dizayn konusunda alakasız bir örnek bic tükenmez kalem kimse bu uçağa, bu araçlara, bu kaleme laf edemez. unutmadan o kalemde dünyanın en iyi kalemidir. yok eski, yok 50 yıl önce yapıldı, yok nostaljik saçmalıklarını geçin. nostaljik uçak f-4'tür. ortayaşa veya daha ileri yaşlardaki tüm havacıların, tüm havacılıkla ilgilenen insanların bir numaralı uçağıdır. istisnalar kaideyi bozmaz. ama artık belli yerlere gelmiş işin içindeki bizim yaş grubundan kimse de çıkıp f-4 blok 80 olsun 2080 hoşgelsin demez. f-16 öyle değil , f-15'te öyle değil. gene soğuk savaş dönemlerine atıfta bulunayım soğuk savaş 1960-70'lerdeki gibi günümüzde de aynı şiddetle devam etseydi 50 tür uçak çeşidi olurdu ama f-16 gene kalırdı. mig-29'un türevlerinin de aynen kalacağı gibi (bkz: mig-35). noldu bu dünyanın en süper uçağı f-22'ye öyle ya da böyle servisten kaldırılma aşamasına geldi. bismillah daha operasyonel olarak 20. yılına girmedi uçak.f-117, sr-71 blackbird, f-22, f-35 bunlarda havacılığın i-phoneları. ne güzel dizaynlar ne mükkemmmel uçaklar değil mi?hatta f-117 ve blackbird hakkaten sanat eseri. i-phone 12 ayda bir değişiyor havacılıkta bu 20 yıl. f-35'inde maksimum 30 yıl diyorum sonra üretimi durur 10'u gitti zaten. almak için ülkeler sırada bekliyor, 2030'a kadar hatlar dolu olarak gözüküyor da 2035'te dünya savaşı çıkmazsa üretim falan kalmaz ben söyleyim. çünkü insansız hava aracı konsepti geliyor. günümüzde f-35 en iyi uçaktır o kadar iyidir. salt mühendislik açısından bakıyorum. yoksa amerika kazık atıyor, buna bu kadar para verilmez, zaten güncelleme yaptılar alayı bozuk, şifre giriyorsun üç kere yanlış girersen tc no lazım, uçan kaplumbağa*. bunların hepsi ayrı tartışma konusu doğru olanlar var, saçma olanlar da var. f-35 günümüzden teknolojik olarak 10 yıl ileride, olgunlaşmamış, problemlerinin çoğunu da bu ileri teknolojisi dolasıyla yaşayan bir uçaktır. tıpkı ikinci dünya savaşının sonlarına doğru almanların ürettiği messerschmitt me 262 uçağı gibidir. lan adamlar uçağın burnuna teker koymayı düşünememişler, jet uçağına pırpırlı uçak muamelesi yapıp ona göre teker takmışlar. jet uçağının sadece kanatlarında teker olur mu lan terbiyesiz adamlar. o da yapılması gerekenden 10 yıl önce yapılan bir uçak. gerçi nazilerin tankından ,topuna herşeyi onyıllar ötesinde iyi. 2. dünya savaşını nitelik değil, nicelik kazanmıştır. hep denir savaş aslında lojistiktir diye.
    f-22 pek buralarda değil o uçak salt havaüstünlüğü uçağıdır ondan dolayı yakında emekli edilecek yani bir devrim değildir. f-22 insanoğlunun, maymunluktan şu ana kadar geliştirdiği teknolojisiyle yapılan özellikle belirtirim kağıt üstünde en iyi hava-hava görevi uçağıdır. bundan sonra düşünülen,senaryo edilen modern savaşlarda nostaljik dogfigth konsepti kalmamıştır ondan dolayı servisten kaldırıyorlar uçağı. yok çok paraymış, bakımı çokmuş geç o işleri, amerika bu ne parası? savaş konsepti değişti. yoksa dünyada silah olarak sadece uçaklar olsun her uçağın aklını alır f-22.

    f-16 blok 70 olgun ötesi bir uçak. son blok güncellemesiyle 2060'a kadar yolu var. herşeyi geçtim kaan için bize lazım olanlar podlar ve aesa radarı niye kıstas lazım. sıfırdan yapacağın birşeyin muadili olacak ki ona göre geliştirirsin. efem biz aesa radarı yapıyoruz adı da murad. lan neye göre aesas radarı. ya arkadaş bizim hiç aesa radarımız yok ki neyi kıstas alıp yahu bizim murad şurada başarısız düzeltmemiz lazım diyeceğiz. f-16 blok 70, apg-83 aesa radarı kullanılıyor f-35'in an/apg-85 radarının küçüğü. burun yapısından dolayı küçüğü yoksa sığmıyor kasaya aynı radar çekirdeği sadece sensörü az. özgür yükseltmesine girmiş f-16 blok 30 uçağımıza murad radarını koyup yanında da blok 70 olsa, şu hedefi vurun dendiğinde çok güzel ürün geliştirme yaparız. şu ağacı gördün mü? gördüm sen? gördüm, şu tepeyi gördün mü? gördüm sen? gördüm, şu otu gördün mü? gördüm sen? görmedim hee bizim murad ot görmüyor yaz deftere. elektronik karıştırıcı ortasında gerçek savaş senaryosunda radar kıyaslaması da baya bir veriyi verir. bire bir ürün deneme işte. öteki görüp murad görmüyorsa yazılım güncellemesi yaparız. adam baktın radar kablosunu alttan değil üstten geçirmiş başka bir fikir olarak kenara notunu alırız. bizde hep en iyisi olsun en mükemmeli olsun saçmalığı var. bizim murad bu an/apg-83 radarının performansının %80 lerine yaklaşırsa acayipten öte mükemmel olur. aşama aşama bu işler. o allahın belası f-35 olsa kaan'ı öyle bir donatırız ki öyle bir kıstasımız olur ki geliştirme acayip hızlı ilerler.iç döşemede bile fikir verir şu kablo nerden çekilmiş şurdan, şu modül ne bu , soğutucuyu nereye koymuşlar buraya, şu boruyu neden burdan geçirmişler bizde deneyelim gibi.sadece radara bakmamak lazım f-16 blok 70'in irst pod'u var hani kaanın kanopisinin önündeki sarı-turuncu göz. bizde gövdeye gömülü bunda dışarda gövde altına takılacak. legion pod yani irst ne işe yarar? radarı kullanmadan hedefin yaydığı ısı üzerinden hedefi pasif bir şekilde bulma ve izlemeye yarar, f-35 gibi uçakları bunla yakalarsın işte. hatta datalinkte vardır bu podda havada 2-3 tane f-16 varsa bu legion podlar ortak olarak hedefi takip edebilirler. uygula kaana işte belki bizimkinin 10 km menzili var bunun 20km, bizimkinin datalinki yok bunun var, neyle haberleşiyorlar? şu modülle. geliştir işte. başka bir örnek an/alq-257 vipershield elektronik harp süiti. artık f-16 blok 70 'te gövde içine alınmış bizim özgür projesinde pod olarak dışardan uçağa takacağımız modül. radar karıştırıcı işte. bizim tübitak an/alq-211 podunun özgür projesi için muadilini yapmak için uğraşıyor. en son elektronik harp için yapılmış sistemi alıp, deneyip özelliklerini aynı oranda,aynı boyutta modüle sığdırırsak tak kaan'nın içine işte. bunlar örnekler. diğer tüm harp podları,modüller,sistemler için geçerli örnekler. askeri teknoloji de günceli yakalamak çok önemli. azerbaycan bir ay olmadan tüm topraklarını aldı en güzel örnek. 3-5 tb2 ile libyayı fethedecektik nerdeyse. güncel olmalıyız.
    f-16 blok 70 paketi için çok güzel 20 küsür milyar doları bayılacağımızı bildirdik tabi bu çok daha ucuza gelecekte beyana göre hareket ediyoruz. insanların garipsedikleri şey en önce 70 model uçağa bu kadar para verilir mi? sorunsalıdır. sonra ayrıntıya girilip, hesap yapılmaya başlanır. tek bir f-16 blok 70'in etiket fiyatı 60 milyon dolar,bir uçağı yükseltme kiti fiyatı 21 milyon dolar ulan biz 40 tane sıfır uçak aldık etti 2.4 milyar, 80 tane kit 1.6 milyar topla 4 milyar dolar.normal olarak geriye kalan 19 milyar dolar nedir lan serzenişi gayet normaldir. o 19 milyar dolar şudur ; tüm paketin hepsinin 2024 yılında geldiğini farzediyorum. türk hava kuvvetlerinin ana vurucu gücü olan f-16'larının tüm sensörlerinin, aviyoniklerinin, podlarının, füzelerinin 2024 model olması demektir. 2030'da gelirse 2030 model olması demektir. mühimmatı geçtim ki amraamlar falan en son versiyon, radyasyon bombaları en üst versiyor yahu kimsenin kullanmadığı 3'lü atım lançeri istiyoruz niye hava muhaberesinde satüre saldırı için sabahlara kadar hava-hava füzesi sıkacağız. asıl para verdiğimiz şey bu silah podları,radar paketleri ve aviyonikler içindir. atıyorum 30 tane radar paketi lazımsa biz 35 tane almışız, 40 tane irst pod lazımsa 44 tane almışız en ileri,en son podlar sistemler bunlar. niye? yedek olsun falan diyorlarda o da doğru ama bir başka sebebi de kaan için. biz bunları tornavidayla açıp bildiğin içine bakacağız. nasıl sığdırmışlar? nasıl kablolamışlar? soğutucu nerde? soğutucu kanalları nasıl? bu radarı nasıl paketlemişler? nerde takıldıysak nerde sıkıntı yaşıyorsak bildiğin garantiyi yakıp açıp bakacağız. bak içindeki çipi kopyalarız falan demiyorum onlar yapılır. nasıl sistemi paketlemişler , nasıl soğutuyorlar diyorum aslında en büyük sıkıntı bunlar. başımdan geçeni anlatayım gerçi bir sürü olay varda. yahu aynı modül aynı işi yapıyor herşey aynı adamın modülünün kasası 10cm'e 10cm bizimki 20cmlik kutu. delirecem öküz gibi duruyor kutu önümde uğraş uğraş yok en son alın şundan bir tane olmuyor böyle dedim bin bir hileyle alındı bir tane neyse açtık baktık yahu biz kasanın yarısını soğutma sistemine kullanmışsız ki soğumuyor soktumun modülü, adamın kasasını açıp bakıyorsun soğutmayı,pervaneleri öyle bir konumlandırmışki vay amk lan diyorsun. hatta senin kullandığın malzemenin de daha dandiği kullanmış. sağına soluna kanallar açıp çük gibi pervaneyi de koymuş işi çözmüş. aradaki fark ar-ge bütçesi farkı işte ben tek kişiyim adam bu kasa için belki 20 tane adam çalıştırmış. kaanda da çok ucuza , maliyet etkin ve çok hızlı bir şekilde geçmemiz gereken durumlar var,çözülmesi gereken problemler var. işte bizde onları podları,modülleri açıp,yakıp,patlatıp bizimkileri yapacağız. o yakacağımız podları,sistemleri de anca böyle alırız. o f-35 gelmedi gelseydi bir günde parçalar, kannibalize eder yanına kaanı yapardık ya neyse. o f-35 tezgahları sayesinde kaanın kasayı yaptık o da olumlu. yoksa o tezgahları falan kimseye vermezler. yirmi metreye yirmi metre tek blok parça işliyorsun nere işliyorsun. s-400 mevzusu bizim sektördeki en kötü şeydir. acayip bir teknoloji ekosistemi kaybettik. siyasete girmiyorum sektörel açıdan, iş açısından bakıyorum. mesele f-35 almak değildir hiç bir zamanda olmadı mesele f-35 gibi bir teknoloji harikasının üretiminin her alanında olmaktır ki kaanı ya da herhangi bir kaan gibi üst projeyi mükemmelleştirebilelim. f-35'te çalışan veya çalışacak olan herkes gitti ne yazık ki. herşey sıfırlandı çok büyük hayal kırıklığı oldu. eğer biz bugün f-16 blok 70 gibi bir uçağı küçümsüyorsak ki sakın ha, mesele bizim mühendislik alanında hayal ettirdiğimiz şeylerin insanların gözünde baya bir yüksek olmasıdır. bana f-35'i getirin iki günde kopyalarız lafıma herkes hak verir ki doğrudur.

    bizim bu f-16 blok 70 yükseltmesinden sonra 120 adet blok 70 ve muadili, geri kalan blok 30 larda özgür projesi yükseltmesine sahip olacak. eurofighterlardan da 2-3 filo alırsak ve keza f-35'ten de 1-2 filo gelirse kaanla birlikte ne egede ne akdenizde kimse başını yukarı kaldıramaz. şuan için elimizde -se'ler ve -sa'lar dışında hiçbirşey yok onu da unutmamak lazım. ne zaman sistemler askeriyede operasyonel hale gelir o zaman işler yoluna girer. bakın bu iha'lar , kızıl elmalar, ankalar, sida'lar işin sosudur,taktiksel üstünlüktür şuan için ne savaş uçağının ne savaş gemisinin ikamesi olamazlar. elimizde olan uçak dünyanın en iyi uçağıdır bunu da unutmamak lazım. elimizde ne var f-16 blok 50 mi? dünyanın en iyi uçağı f-16 blok 50 o zaman.

    biz bu uçağı almakla normal olanı yaptık. 80'lerden beri hatamız ya da hava kuvvetlerinin seçimi diyelim tek bir hava platform üstünden sistem kurma taraftarı olmasıydı ki açıklanabilir sebepleri vardır ama yıllar geçtikçe senaryolar, isterler, jeopolitik durum, ülkenin çıkarları göz önünde bulundurularak hava kuvvetleri yeni yapılanmasını planlandı. planlamaya göre f-16'lar güncelleştirilecek çok doğru zamanda f-35 gelecekti, çok doğru zamanda da kaan gelecekti siyasi sebeplerden,ülkeler arası çıkar çatışmalarından dolayı olmadı. öyle ya da böyle bu plan olmayınca hava kuvvetlerinin işleri kötü gidince alternatif senaryo eksikliklerinin olduğunu gördük. deniz kuvvetleri öyle değil hiç bir projesi yavaşlamadı bir şekilde devam ettirdiler. amerikayla işler kötü gitmeye başlayınca s-400 krizlerinden önce tak diye bizim eurofighterlardan 1-2 filo almış olmamız lazımdı. çünkü mevzu 1-2 aylık mevzu değildi s-400 ta obama şerefsizinden beri süregelen bir sürecin sonuydu. o bardak taşacak ya işte duruma göre radikal karar almada eksikliklerimiz var. eğer bizde eurofighterlar olsa emin olun amerika başka türlü adım atar belki f-35'ten çıkarılmaz, belki de s-400 almazdık. ya zaten ne diye aldık hala anlayabilmiş değilim. git su-35 al 50 tane daha makbul. git soyuz uzay roketi al. s-400 nedir ya? eurofighter örnektir git rafal al önemli değil 2018-19 da fransa tak diye rafal'ı verirdi ayrıca az şerefsiz değiller onlarda. 1-2 filoluk yakılacak uçak parasını ülke bekaası için yaratırsın. zaaten s-400 için bilmem kaç milyar doları yaktık işte ona git uçak al. neyse iş işten geçince konuşmak kolay oluyor. f-16 bizim ana gücümüz, kaan ise f-15 gibi gerekirse kamyon gerekirse f-35 gibi derin darbe uçağımız olacak. bekleyip göreceğiz.
  • yanılmıyorsam ege'de aktif bir mücadelede olduğumuz yunan hava kuvvetleri elindeki 80 adet f-16'yı 2027 yılına kadar bu modernizasyon programına sokacak. ayrıca f-35 alma planları da var.
    biz de yavaş yavaş hurdaya çıkan f4'ler ve eskiyen f-16'larla tipik diktatör ülkesi hava kuvvetlerine sahip olmaya başlıyoruz. umarım bir an önce politik sorunlar çözülür ve f-35'lerimize kavuşuruz.
  • 4. nesil hafif avcı uçağıdır. çeşitli varyasyonları arasındaki son sürümüdür. f-16'ların kullanım ömrünü 2060'lı yıllara kadar çıkartılması amacıyla yapılmıştır.

    block 50/52 plus model f-16'ların an/apg-84 aesa radarıyla güçlendirilmiş ve biraz daha geliştirilmiş versiyonudur.

    pilotun yüksek g'de bayılmasıyla oluşabilecek kazaları önleyen gcas sistemi takılmıştır. gövde ömrü önceki f-16'lara göre %50 uzatılmış. 12000 saatlik servis ömrü öngörülmektedir.

    biden yönetimi kongreye mektup vererek nato ve abd çıkarı için türkiye'ye verilmesini önermiştir.
  • f-4 emekliliği, f-16 yoğun kullanımı derken zurnanın zırt dediği yere gelmiş bulunmaktayız. gizli ambargolar yemişken bir batı sistemini filomuza katabilir miyiz? bu soruya cevap vermeliyiz.
    tf-x'in operasyonel olması kısa ve orta vadede mümkün görülmediğine göre ne yapacağız?
    -rus sistemi mi tercih edeceğiz?
    -jf-17 yeni uçağımız mı olacak?
    uzun lafın kısası bu iş böyle olmayacak. acil olarak çözüm bulmalıyız.
  • 17 mart'ta naz durakoglu imzalı mektupta türkiye'ye 40 adet block 70 ve 80 adet block 70 modernizasyon kiti gönderilmesinin nato çıkarlarına yararlı olacağı vurgulanmış. yani türkiye'nin elindeki 80 adet f-16c/d, f-16v block 70/72'ye çevrilecek. toplam 120 adet f-16v olmuş olacak.
  • menzili ve aviyonik sistemleri iyileştirilmiş f-16 sürümüdür. en bariz farkı gövde üstüne yerleşmiş ek yakıt tanklarıdır.
    s-400 ler yüzünden f-35'leri satamayan trump' un locheed martin'in gönlü olsun diye, yakında bize önereceğini düşündüğüm son versiyon f-16 uçağıdır. yunanistan pek çok u f-16 modelini bu seviyeye yükseltip ege'de hava üstünlüğü sağlama peşindedir. türkiye'nin bu teklife sıcak bakması için başka bir yerden edinim alması gerekir diye düşünüyorum. bu zaten işlevi bitmiş olan ypg'ye yapılan desteğin kesilmesi de olabilir. ben her halükarda ipleri yurt dışında olan bir savaş makinesinin anlamsız olacağını bu sebepten t-fx projesine önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. aselsan intiharları diye bir konu var ki o apayrı bir entry konusu.
  • dedikodulara göre f-35 yerine ikame olarak amerikan'dan istenmiş fakat amerika satılmasını onaylamamış.

    valla hayırlısı da olmuş. evet bir uçak ihtiyacı var ama o uçak bu uçak değil. hayır anlamıyorum f-35 hangi uçak yerine alınacaktı? ömrünü doldurmuş f-4 uçakları yerine. sen niye o uçağın ikamesi olmayan f-16 almaya çalışıyorsun ki ? parçası bol, elemanlar tecrübeli, motor işi de tamam diyerek esnaf mantığı ile hareket ettiler herhalde.

    benim şahsi fikrim uçak temini için amerika harici alternatifler bulunması yönünde. savunma yönünden bir ülkeye bu kadar bağlı kalınmaz. satmıyoruz lan uçak parçası dese adamlar uçuracak uçağımız yok şaka gibi. kanada izin verirse hürkuşları harbe yollarız artık.

    türkiye'nin yapması gereken mmu hangardan çıkana kadar çift motorlu amerikan menşei olmayan fakat nato uyumlu uçak satın almaktır. bunun da tek alternatifi eurofighter typhoon uçağıdır.
  • drop tank’ları gövde üstüne almak kaç senedir yeni mi aklınıza geldi aminyum dedirten güzel cihaz. filomuza dahil uçakların eskidiği konusuna, emekli olan uçakları da dahil edersek; ilerleyen yıllarda bu oyuncaklara (avcı, önleyici, bombardıman, hatta çok amaçlı artık ne bulursak) ihtiyaç duycağımız aşikardır. f-35 konusu arapsaçına dönmüşken, sanırım bize bunlardan iteleyecektir ameriga. hem de güle oynaya satarlar belki de.. yukarıda bahsedildiği gibi bir edinim karşılığı alırsak süper olur ama bizde nerede o ağırlık?

    mühim edit: peltonabi isimli yazar arkadaşımız, yakıt tankları konusunda bana aşağıdaki bilgilendirmeyi yapmıştır, sağolsun varolsun;

    “ selamlar. conformal fuel tank'ler 2010'lu yillarda tai'de de uretilen f-16 block 50 konfigurasyonunda da mevcut.”
  • bakan bey f-16'lar bizim yapacagimiz görevler için yeterlidir demiş. yapacağı görev de kandil'de mağara bombalamak.

    hava kuvvetlerimiz tarihte hiç görülmediği kadar acziyet içerisindeyken millet tb-2 propagandası içinde kaybolup gitti.

    eldeki bütün uçaklar hurdaya çıkmak üzere. blok 70 mi alırsın, eurofighter mi alırsın ne yapacaksan yap artık. böyle giderse 2030'da hava kuvvetleri namına bir şey kalmayacak.
hesabın var mı? giriş yap