• öncelikle, hâlihazırda kullanılmakta olan en gelişmiş savaş uçağıdır ve f-22'nin seri üretimine geçilinceye dek de öyle kalacaktır (f-35'in sınıfı farklı). yani ne şimdi hurdadır, ne de on yıl sonra (şu anki donanımıyla) hurda olacaktır.

    türk hava kuvvetleri'nin hâlâ aktif olarak f-4 kullandığını hesaba katarsak, f-15 gibi bir uçağın, hava kuvvetleri'ne ilaç gibi geleceği sonucuna varabiliriz. unutmamak gerekir ki, şu an tsk'nın f-15 kullanmıyor olmasının sebebi f-15 gibi bir uçağa ihtiyaç duymaması değildir.

    geçirdiği modernizasyon işlemlerinden sonra f-4'ün bile tsk'da daha uzun yıllar hizmet vermesi bekleniyor. türkiye'nin eline birkaç f-15 filosu geçerse, bu uçakların belli dönemlerde modernize edilerek 2030'a kadar kullanılması sürpriz olmaz. kesin olan, türkiye'nin bir süre sonra f-4'ün yerini alacak modern, çift motorlu ve nispeten büyük bir av/bombardıman uçağına ihtiyaç duyacağıdır. çünkü halihazırda kullandığımız f-16'nın yapamayacağı işler, taşıyamayacağı silahlar var (şimdi bu iş ve silahların hangileri olduğunu hatırlayamıyorum, ihtiyaç halinde araştırıp yazarım).

    gelelim asıl konuya.

    f-4'ler emekliye ayrıldığında, maalesef hâlâ ileri düzeyde bir havacılık endüstrisi geliştirmiş olmayacağız. abd dışında bir ülkenin ürettiği uçakları satın almaya kalkarsak, adaptasyonun maliyeti çok büyük rakamlara ulaşacak. f-35 ise, f-16'nın rolünü üstlenecek ve hava kuvvetleri'ne birtakım ek yetenekler sağlayacak - ama f-4'ün "ağır işçi" rolünü üstlenmeyecek. yani biz, eğer abd satarsa ve türkiye para yetiştirebilirse, o f-15'leri satın alacağız. ama bu, uçağın usaf envanterinden çıkartılmasından önce gerçekleşecek. çünkü daha önce de dediğim gibi, f-15, usaf'ta daha uzun yıllar kullanılacak.

    özetle, türkiye'nin f-15 gibi bir uçağa zaten ihtiyacı vardı ve olacak. bugüne kadarki işleyiş f-15 için de değişmeyecek. bugüne dek havacılık sanayiini geliştirmemiş millet, bu işleyişten zevk almaya bakacak. yapacak bir şey yok.

    yapacak şey varken heba ettiğimiz bir değer için (bkz: vecihi hürkuş)
  • tek kanadi kopuk bir sekilde ucabilen hayvan otesi hayvan kopppek bir ucaktir.

    http://www.youtube.com/watch?v=lmgkmw2ew80
  • f-15 air superiority fighter (hava ustunluk muharebecisi) olarak siniflandirilan bir ucaktir. muharebe alanina ilk onlar gelirler, dusman hava kuvvetlerini derbeder eder ve hava ustunlugunu ele gecirirler. yuksek manevra kabiliyetinden cok ustun donanimi, dayanikliligi ve yuksek irfita, menzil gibi kabiliyetleri yuzunden bu unvana sahiptir. halihazirda goklerde ucan f-22 haricinde en saglam, en becerikli, en guvenilik ucaktir. sanilanin aksine manevra kabiliyeti mig 29 kadar iyi degildir, mig 29 ile manevra kabiliyeti (maneuverability) ve ceviklik (agility) acisindan kapisabilen tek ucak f-16dir (onemli yan not : mig 29 wire&pulleys f16 ise fly-by-wiredir) f15c'in eslenigi ise halihazirda f22'yi saymazsak sadece su27dir. avionics ve overall verimde f15c onun da eline vermektedir ancak geri kalan tum alanlarda su27 daha iyidir (kisa ve uzun menzilde, fuzelerini daha once ateslemede - su27'nin radari daha gelismistir). diger air superiority fighter'lar su35/37 foxtrot, rafale, ef-2000 f15c'den hizlanma (acceleration), motor itisi (thrust), manevra kabiliyeti (maneuverability), tirmanma (rate of climb), radar izdusumu (radar signature) veya menzil (range) alanlarinda daha iyidirler (misal su35'de itis yonlendirme (thrust vectoring) vardir cok daha iyi aoalara sahiptir). egitim icin uretilek ilk iki kisilik modelleri f15b daha sonra elden gecirilmis ve f15d olarak tekrar devam etmistir. f15a orjinal versiyondur ilk ucus tarihi 1972dir. f15c orjinal a modelinin gelistirilmisi ve su an serviste olanidir. ingiliz havacilik dairesinin yaptigi [edited out : arastirmada] bilgisayar muharebe simulasyonunda su35'e karsi verimi 13/10 olarak cikmistir, yani her dusurulen su35'e karsilik 1.3 eagle dusurulmustur. ancak overallda bakildiginda gercek hayatta su an serviste olan en olumcul ve yetenekli havadan havaya muharebe (air-to-air fighter) ucagidir : 95/0 gibi bir hava ustunluk orani vardir (kullanildigi 95 muharebenin hepsini kazanmis ve rakipleri yemistir) ornek olarak i. korfez savasinda resmi olarak 26 tane dusurdugu ucaga karsilik 0 kayip vermistir (resmi olmayan rakamlar biraz daha fazla tabi)

    edit notu : ingilizlerin yaptigi "arastirma" seklinde yanlis yazdigim sey aslinda "ingilizlerin yaptigi simulasyon"dur, yani gercek hayat verileri degil teknik acidan yapilmis bir bilgisayar muharebe simulasyonudur. gerceklestirilmis hava muharebelerinde dusurulmus bir f15 mevcut degildir. sacmaladigim icin beni uyaran duff mckagan'a tesekkur ederim.
  • f serisinin en gelismis savas ucagidir. en hizlisi, en saglami ve en guclusu olarak taninir.( bu siniflandirmaya tabii f-29, f-111, f-1 gibi avci statusunde sayilamayan ucaklar girmez.) mig- 29 fulcrum ile hiz ve manevra kabiliyeti olarak yarisabilecek kapasitedir, ancak daha dayanikli ve motor acisindan daha gucludur. usteli avionic sistemleri konusunda ve tasiyabilecegi silah potansiyeli acisindan mig 29, mig 31, su-27 falan dinlemez. hala birincil avci ucagi statusunde kullanilmaktadir. yakin gelecekte yerini f bilmemkac raptor'a birakacagi soylenir durur, ama bi 20 sene daha kalacak gibi gorunuyor. eagle olarak anilir ki, bu da falcon-hornet-tomcat gibi digerleriyle isim olarak karsilastirilinca ne kadar sahane oldugunu aciklar.
  • 1990 li yillarin ortalarinda yunanistanin alacagini belirtmesinin ertesi gunu turkiyede 40 adet almak istedigini belirtmistir. akabinde komsumuz parasini car cur etmekten vazgecince bizim paramiz da cebimizde kalmisti. ote yandan daha bir cok kez turk hava kuvvetlerinin kapisindan donmus ucaktir. 1997 senesinde donemin genelkurmay baskani ismail hakkı karadayiya amerikaya yaptigi bir ziyarette usaf tarafindan c modeli kastirilmaya calisilmisti. gunumuzde en guclu modelleri f 15 strike eagle ve guney korenin kullandigi f 15k dir. ayrica israil, suudi arabistan, japonyada da mevcuttur.
  • amerikan hava kuvvetlerinin* f-86'nın başarısından* sonra ihtiyaç duyduğu, temel amacı hava üstünlüğü sağlamak (air superiority) olan uçak.

    fighter experimental (fx) programının talepleri doğrultusunda 4*** firmanın katıldığı ihaleyi kazanan mcdonnell douglas firmasının ürünüdür. ilk modeli olan f15a, 1976'da virginia'daki langley hava üssüne teslim edilmiştir. eagle'lar özellikle it dalaşlarındaki inanılması güç kayıpsızlık rekorları ile bilinir (yamulmuyorsam yüz küsür galibiyete karşın hiç düşürülmemişlerdir).

    f15b isimli training tipi versiyonları, nasa tarafından da kullanılır. en bilinen modellerinden biri de f-15e strike eagle'dır. o model, 80'lerde tekrar gözden geçirilmiş ve özellikle de körfez savaşı'nda kullanılmıştır.

    rate of climb denilen tırmanma hızı konusunda oldukça başarılı bir uçaktır. silah ve bilgisayar anlamında bu kadar üst düzeyde olan taktiksel bir savaş uçağı olarak, mach 2.5 hızına ulaşabilmesi bence oldukça önemlidir çünkü ne sadece silahlanma, ne de sadece hız konusunda iyidir. ikisinde de oldukça dikkat çekici özelliklere sahiptir. iki tane baba gibi pratt and whitney turbofan motora afterburner'ları basar gider..
  • mısır'a f-15 satıp türkiye'ye savaş uçağı temin edilmemesinin sebebi, türkiye'nin nato üyesi olmasına rağmen rusya ile fingirdeşerek şangay diktatörler kulübüne yanlaması ve güvenilmez bir müttefik izlenimi vermesi olabilir mi acaba?
  • boeing'in sunduğu yükseltme projesi büyük ihtimalle kabul edilerek f-15 2040 ya da golden eagle adıyla anılmaya başlayacaktır. f-22 ve f-35 modellerinin mühimmat taşıma kapasitesi düşük olduğu için, f-15'ler arkada 16'şar adet amraam ile bu uçaklara destek verecekler. projeyle f-15 modeline raptorların kendi arasında veri aktarmasını sağlayan kızılötesi sistemle uyumlu bir sistem eklenecek. ayrıca f-15'ler grafit renkte yeni kamuflaj boyasına sahip olacaklar. detaylı bilgi için bir yeşil kadar uzağınızdayım.

    tanıtım videosu için :
    https://www.youtube.com/watch?v=xgy2jbuscu0
  • aslında hiç düşürülmemiş değildir. fransızlar bunun bir tanesini, hem de hiçbir silah kullanmadan bir mirage uçağıyla bodoslamadan gümbür diye geçirerek düşürmüşlerdir. düşen uçak suudi arabistan kraliyet hava kuvvetleri'ne ait olup olay tebük'te gerçekleşmiştir.

    http://goo.gl/kl4oo
  • psikopat yuksekliklerde pilotlarin hava atma fantazisine kostugu ucaktir. mesela benim yaklasik 50 metre kadar uzerimden gecmis ve 500 metre civarinda ne ana ne baci ne de duyulmamis kufur birakmistir. bu noktada bana attigi havanin basinci 1.39 pascal, ses siddeti -191db olarak hesaplanmistir.
hesabın var mı? giriş yap