• galaksimizin merkezinde yer alan kara deliğin fotoğrafının çekilmesi ile ilgili projenin adı.

    galaksimizin merkezinde yer alan devasa kara delik, görünmez halde milyarlarca yıldır varolmaya devam ediyor. şimdi arizona üniversitesi' nde düzenlenen konferansta bu kara deliği tartışan bilim insanları, daha önce imkansız olduğu düşünülen bir başarıya imza atıp, kara deliği fotoğraflamayı planlıyorlar.
    kara deliğin fotoğraflanmasının imkansızlığı, şu sözlerle açıklanıyor:

    "galaksimizin merkezinde yer aldığı düşünülen kara delik devasa boyutlarıyla güneşin büyüklüğünün tam 4 milyon katında olsa da, dünyadaki astronomların gözleri için, ancak ayın yüzeyindeki bir portakal kadar iri görünebilir"

    bu imkansızlığı aşmayı düşünen ekip, güney kutbu' ndan hawaii' ye kadar farklı boylardaki tam 50 teleskobu birbirine bağlayıp, bunları tek bir büyük teleskop olarak kullanmayı planlıyor.
    event horizon (olay ufku) teleskobu olarak adlandırılan projenin, kara deliği "bir kara deliğin görebileceğimiz en yakın" fotoğrafını sunması bekleniyor.
    arizona üniversitesi' nden dimitrios psaltis projeyi anlatırken "teleskobu inşa edebilmek için tüm dünyanın bir araya gelmesine ihtiyacımız var. çünkü, teleskop dünya kadar büyük olacak" ifadesini kullanıyor ve ekliyor:
    "dünyanın dört bir yanından araştırmacılar proje için geliyor. çünkü, hepsinin bunun üzerinde çalışması gerekiyor."
    bu proje sayesinde albert einstein' ın genel izafiyet teorisi' nin bir kısmı kanıtlanmış olacak. genel izafiyet, kara deliğin etrafında mükemmel bir daire halinde toz ve gazın dönmekte olduğunu varsayıyor. teleskobun da bu toz ve gazı fotoğraflaması bekleniyor. zira deliğin kendisi, adından da anlaşılacağı gibi "siyah".
    eğer toz ve gazın görüntüsü mükemmel daire şeklinde olmazsa, einstein' ın en önemli teorisinin kimi parçalarını yeniden gözden geçirmek gerekecek...

    http://dunya.milliyet.com.tr/…2/1491042/default.htm
  • teleskop 5 nisan'da çalışmaya başlamış bile.ilk sonuçların bu yıl veya 2018 başlarında alınması öngörülüyor.

    hayret ilk yazıdan bu yana 5 sene geçmiş kimse bir şey yazmamış.

    http://www.bizsiziz.com/…ir-goruntusunu-alabiliriz/
  • olay ufku teleskobu, dünya'dan 26.000 ışık yılı uzakta, galaksinin merkezinde* yer alan kara deliğin etrafındaki dairesel olay ufkunu gözlemlemeyi hedefleyen küresel bir teleskop.

    bu demek oluyor ki varlıklarından neredeyse emin olduğumuz kara deliklerin, yaklaşık 1 yıl içinde neye benzediklerini de görebileceğiz. yani, umarım. görünce elimize ne geçecek derseniz kimse cevap veremez ama şu da var ki: "keşfedildikten sonra gerçekleri anlamak kolaydır. mühim olan keşfetmektir."

    bundan yaklaşık 400 yıl önce italyan gökbilimci galileo, cisimleri sadece 10 kat daha büyük gösteren, son derece ilkel bir teleskop yaptı. gökyüzünü uzun uzun inceledi ve gördüklerini çizdi. ardından şunları yazdı:

    “güzel bir sonbahar akşamı ben de herkes gibi pürüzsüz, cilalı taş gibi düşündüğüm ay’a teleskobumla baktım. gördüklerim beni çok şaşırttı. çünkü düz olduğunu düşündüğümüz ay, aslında çukurlar ve dağlarla kaplıydı.”

    neye benzediğini, bize ne getireceğini bilmediğimiz, aslında çok önemsiz görünen bazı şeylerin peşinden gitmeliyiz. bu hayatta önemli olan tek şey ölmeden önce bir şeyler öğrenebilmek.
  • sonuclarini heyecanla bekledigimiz teleskop.
  • teleskopların çalışma mantığını kıt ingilizcemden dolayı tam olarak kavrayamadım, yeşillendirebilirseniz sevinirim. yine de heycanlanmamak mümkün değil.
  • hala kat edilmesi gereken çok yol var. görünüşe bakılırsa daha uzun yıllar boyunca devam edecek bir proje bu... hakkındaki son gelişmelerin takip edilebileceği şöyle bir sitesi var.
  • ilk kara delik fotoğrafına dair veriler uzun süre önce toplanmıştı. muhtemelen haftaya büyük bir konferansla paylaşacaklar. keşke hawking de bu günleri görebilseydi...
  • event horizon telescope, kısaca eht, bir kara deliğin ilk görüntüsünü yakalamanın amaçlandığı uluslararası bir proje.

    teleskop sözcüğünü duydunuz diye de aklınıza öyle hemen hubble, james webb tarzı bir şey gelmesin. buradaki sistem very-long-baseline interferometry, yani astronomik bir radyo kaynağından gelen bir sinyalin dünya üzerindeki birçok radyo teleskopunda toplanması. vlbi tekniğini rusların da kullanmışlığı var. örnek olarak: (bkz: radioastron) veya diğer adı ile (bkz: spektr-r)

    görüntülenmesi hedeflenen karadelik ise sagittarius a. "daha yakında karadelik yok muydu?" derseniz vardı, ama bir karadeliğin boyutunda yalnızca uzaklığın değil kütlenin de önemi var. bu açıdan bakıldığında da sagittarius a gözlenme kolaylığında yine ön sırada.

    teknik ise, basitçe şu şekilde:

    özdeş radyo teleskopları, yıllardır dünyanın en kuytu köşelerinden bile veri alıyor. antarktika da buna dahil. burada da sözü edilen, bir uzay teleskobundan ziyade dünyanın dört bir yanındaki radyo teleskopları ile oluşturulan bir ağ. hayal edebileceğiniz gibi, bu şekilde oluşturulan sanal teleskobun çapı, dünyanın çapı kadar oluyor. peki bu neden önemli?

    çünkü bir teleskopun çözünürlüğü temelde iki etmene bağlı:

    1) gözlemlediği ışığın dalga boyu.
    2) çapı

    haliyle vlbi'in artısı, hem bu kadar büyük bir çapı ez bir eforla sağlayabilmesi, hem de bakacağı radyo dalga boylarına göre optik bir teleskoptan daha avantajlı olması.

    gözlem zevk için yapılmıyor, amaç einstein'ın genel göreliliğini bir kez daha test etmek.

    ps: büyük gün geldi, görüntü servis edildi. fakat bu görüntü m87'ye ait, sagittarius a'ya değil. belki daha sonra başka kara delikleri de görürüz.
  • yaptığı çalışmalar sonucunda sagittarius a* adlı karadeliğin görüntülerini almayı başardığı iddia edilen teleskop. merakla beklemekteyiz.

    canlı yayın linki
hesabın var mı? giriş yap