• brezilyalıların akıllıca geliştirdikleri strateji sonucu, enerji ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamaya başladıkları madde.
    ne yapmış adamlar?
    bizde şeker fiyatları düşmesin diye pancar üretimi kotalarla düşürülmeye çalışılırken adamlar teşviklerle şekerpancarı üretimini desteklediler. artan pancar arzını da fabrikaların yanında kurdukları rafinerilerde ethanol ürettiler.
    ülkede üretim yapacak otomotiv firmalarına belli bir oranda ethanol ile çalışan araç üretme zorunluluğu koydular. benzin istasyonlarına da ethanol pompası bulundurma mecburiyeti getirdiler.

    bizim aklımıza gelmiyor diyelim. doğru yapılmış birşeyi görünce neden taklit etmiyoruz?
  • tıbbi amaçlarla satılan çeşitlerinden uzak durulması gereken zımbırtı.

    "etanol, metanol değildir; öldüren ve kör eden metanoldür" iddiası kısmen doğru. ancak piyasada satılan etanollere, devlet yeterince vergi alamadığı için, çeşitli zehirler katılıyor. evet yanlış duymadınız. devlet diyor ki; "bana vergisini vermeyeceksen, alkole zehir katarım, yine de sana içirmem". bu nedenle piyasada satılan etanol temelli karışımlara genelde bitrex vb zararlı ve acı maddeler karıştırılmaktadır. karıştırmaktaki tek amaç; içilmesini engellemektir. yani devlet, alkol kullanmak isteyen vatandaşa "ya benimsin, ya toprağın" mesajı vermekte.

    memlekette içki fiyatları, vergileri vs malum. almanya'da 20 euro'ya satılan yeni rakı (evet halis muhlis türk üretimi yeni rakı), kendi memleketinde yaklaşık 40 euro'ya satılıyor. insanlar da haliyle çeşitli alternatiflere yöneliyorlar. en çok yönelinen alternatif de etil alkol, bitkisel olması nedeniyle. bunu bir takım işlemlerden geçirip rakı veya meyve likörü şeklinde tüketen insanlara rastladım. ancak kesinlikle dikkatli olmanızda fayda var. devlet, etil alkolün özgürce satılmasını istemiyor. o yüzden "tehlikeli" işlere girmekten de çekinmiyor. mey içkinin versiyonu hakkında bilgim yok ama bildiğim tek şey "tıbbi amaçlı" veya "sanayi tipi" etanol'den uzak durunuz.
  • ne zamandır evde likör yapmak istiyorum. hatta alışkanlık olsun her sene yapayım, eve gelen arkadaşlarıma ikram ederim ne güzel olur ne hoş olur diye düşünüyor fakat hep erteliyordum. geçen gün manavda taze naneleri görünce tamam dedim alayım, yapayım artık şu likörü.

    fakat önce naneleri değil alkolü temin etmek gerekiyormuş.
    meğer ne kadar geç kalmışım. taa ki etil alkol satışları yasaklanana kadar beklemişim bravo bana. resmen ben karar verene kadar eczanelerde satılması yasaklanmış, kimya firmaları da kişilere değil sadece laboratuvarlara satış yapar hale gelmiş. tekellerin özel izin alması gerekiyormuş bununla da kimse uğraşmıyor anladığım kadarıyla, çünkü aradığım tekellerin hiçbirinde satışı yapılmıyor.

    tek ulaşabildiğim ürün, mey firmasının "tarımsal kökenli etil alkol" isimli ürünü. bu da büyük migroslarda tuvalet temizleyicisi olarak satılıyormuş. internetten aldığım bilgilere göre içilebilir bir ürünmüş ve kullananlar memnun gibi fakat tuvalet temizleyicisi olarak satılıyor olması insanı soğutuyor resmen.

    fakat yapacağım bunu. deneyeceğim ve likörüm güzel olmuş mu olmamış mı diye buraya not düşeceğim.

    olmadı vodkayla yapacağım artık kısmet...

    not sözü: leziz*
  • evde üretmek tehlikelidir.

    eser miktarda metanol çıkma riski vardır. her üretimde bu miktar değişebilir. genelde zararsız oranda oluyor. bu yüzden sahte içki üretenler genelde her defasında sorunsuz içkiler çıkarırken bi gün ürettikleri herkesi zehirleyebiliyor. bi bakıma loto gibi.

    sen etil alkol üretiyorsun, 100 kez üretiyorsun sorun yok bi tane üretimde metil alkol oranı yüksek oluyor. hooop gittin.

    yani eş dostun ürettiği sahte içkilere sakın güvenmeyin. 100 kez hiçbir şey yapmaz 1 kez götürür.

    etil alkolu testler yaparak üreten profesyonellerden alabilirsiniz ancak. onun dışında bulaşmayın.

    ayrıca evde bira üretirken de metil çıkıyormuş ancak o da gözardı edilebilir seviyede oluyormuş. (her zaman)
  • kaynama derecesi 78 derece olan ve fermantasyon ile saccharomyces cerevisiae mayası tarafından glukoz, fruktoz ve maltoz gibi şeker türlerinin dönüştürülmesi neticesi ile elde edilebileceği gibi etilen gazının geri kazanımı ile elde edilebilmesi mümkün olan tarihin en eski narkotik maddesidir.

    etanol en köklü geçmişe sahip olan ve dünya genelinde yasal olan tek narkotik maddedir. ancak insan sağlığı açısından zararları sigara ile yarışmakta ve yol açtığı fiziksel zararlara ilave olarak barındırdığı psikolojik ve sosyolojik zarar potansiyeli ile de sigarayı katlamakta ve birçok uyuşturucu türünü de açık ara geride bırakmaktadır.
  • ülkemizde çoğunlukla buğdaydan üretilen alkoldür. kullanılan buğday, işe yaramayan (en azından ekmek yapımında kullanılmayan) ve kalitesiz olarak tabir edilen bir buğday çeşididir. üretimi sırasında çevreye zararlı madde açığa çıkmaz. açığa çıkan karbondioksit sıvılaştırılarak soda üreticilerine satılır (bkz: the coca cola company), buğdayın posası ise oldukça fazla miktarda protein içeren bir maddiyat olup hayvan yemi olarak kullanılmak üzere gerekli yerlere satılır.
  • bütün alkollü içeceklerin anasıdır, babasıdır, sülalesidir. aynı zamanda; alkol, etanol, tane (hububat) alkolü, fermantasyon alkolü, etil hidroksit ve metil karbinol olarak da adlandırılır.

    bileşiminde ise; %52.18 c, %34.78 o, %13.04 h bulunur.
    berrak, renksiz uçucu bir sıvıdır. hemen celallenir, bu durumda ateşle yaklaşınca hemencecik parlayıverir ve yanar. aşırı yanıcıdır. mazallah gözükmez ateşi üstten üstten renksiz yanar.

    su ve eter gibi pek çok organik çözücüde çözünür. ağırlığı falan da var. onlara girmek istemedim. ne işimize yarayacak derseniz...

    (bkz: ateşle yaklaşmayınız)
  • dunyanin e buyuk misir ureticilerinden olan amerika'nin bugunlerde deli gibi gazlamaya calistigi yeni petrol. haliyle misir'dan uretilmektedir, bildigim kadariyla minnesota uretim ve tuketimde basi cekmektedir. bitkisel kokenli oldugu icin cevreye zararsiz oldugu soylenmektedir, ancak elde edilis surecinde ne gibi islemlerden gectigini bilmedigimiz icin uretimi veya tuketimi sirasinda cevreye petrolden fazla zarari bile dokunabilir. bunun yaninda, amerika bu petrolu ulke icerisinde yayginlastirmayi basarirsa eminim dis ulkelerdeki araba ureticilerine e85 kullanan araclar uretmesi icin baskida bulunacak, akabinde bir cok ucuncu dunya ulkesinin ekonomisini misir uretimine baglayip diger tum yiyecek sektorunu dis bagimli hale getirebilecektir.
  • şu aralar artan petrol fiyatları sebebi ile deli gibi üretimine yatırım yapılan alkol çeşididir. ve insanlar arabalarını kullanmak için aslında boğazlarından geçecek tahılları kullandıklarını fark edene kadar bu durum devam edecektir. çünkü dünyanın tahıl üretim kapasitesi tatlı su kaynakları ile sınırlıdır

    edit : kuzey ülkelerinde genellikle mısırdan, güney enlemlerde şeker kamışından elde edilen etanol için şu anda herhangi bir selülöz ile üretim çalışmaları da var. mısırdan 100 litre benzine eş değer etanol elde etmek için 90 litre benzine eş değer enerji harcanıyor. çok da verimli değil ...
  • brezilya da özellikle toplu taşıma araçlarında kullanılan, kullanıldığında sokağa "votka içmiş insan nefesi kokusu" bırakan madde...bu ülkede "flex" adı altında üretilen araçlar, hem etanol hem de benzinle çalışabilmektedir.
hesabın var mı? giriş yap