• laboratuar kosullarinda 30,000 kusak gectikten sonra evrimleserek sitrat sentezleme yetenegi kazanmis. tarihte ilk defa bir organizmanin sadece evrimle bu kadar karmasik bir degisim gecirmesi gozlenmis. deney sirasinda her 500 kusak saklandigindan olayin tekrar olusturulmasi mumkun olmus.

    http://www.newscientist.com/…-shift-in-the-lab.html
  • endüstriel besin zincirinin intikamı olarak uzun yıllardır can alan bakteridir.

    aslında olayın temelinde biraz da kapitalizm var. düşük maliyet yüksek kazanç hırsının kaçınılmaz sonudur.

    şimdi tüm besin zincirini özetlemee çalışacağım ancak olayın başı mısırdan çıkıyor aslında. mısır amerika'nın 1 numaralı tarım ürünü. özellikle de genetiği değiştirilerek %400 verimliliği artırılabilen mısırlar. hani şu bardakta mısır, sütlü mısır çerezleri veya yediğiniz gofretin çikolatanın içinde tatlandırıcı olarak kullanılan mısır şuruplarındaki mısır.

    artık öyle bir hale geldiği bir alış-veriş merkezinde işlenmiş ürünlerin yaklaşık %80'inde işlenmiş mısır ürünü ihtiva etmektedir. geri kalan %20'lik kısımda ise glikoz şurubu ve soya içerir. öyle ki efes pilsen biralarının içinde bile malt yerine glikoz şurubu kullanılmaktadır.

    gelelim şu e. coli olayına. iş bu genetiği değiştirilmiş olan bu mısır her şekilde besin zincirine dahil olmuştur. öyle ki ottan bile ucuza gelmeye başlamıştır. o nedenle özellikle amerika'da ve avrupa'da birçok ülkede ineklere besin olarak mısır verilmektedir. ancak büyük baş hayvanlar mısırı sindirecek yapıya sahip değildir. işin daha vahim tarafı inek işkembesinde normal olarak az miktarda olan e. coli bakterisi mısır yüzünden asite dirençli hale gelir, hızla üremeye başlarlar ve dışkıyla dışarıya atılırlar.

    inek dışkısının gübre olarak kullanılması, inek dışkalarının sulama sularına karışması ile tarım ürünlerine bulaşması; ineklerin piskleri üzerine yatması debelenmesi derilerine bulaşması ve kesim esnasında ete bulaşması olaylarına rastlanmaktadır. inek barsaklarındaki e. coliyi yok etmek için ilaçlı yemler tercih edilmektedir. yani olay kısır döngüye binmiştir ve kullanılan ilaçlara karşı bağışıklık kazanan e. colinin kontrolü de zor hale gelmiştir. oysa antibiyotikli yem vermek yerine mısırın kesilip 15-20 gün ot erildiğinde e. coli'nin %70-80'i temizlenir.

    sorunun nedeni besin zincirinin bozulmasıdır. çözümü ise yine doğal yöntemlere geçilmesidir ki olay aslında yeni de değildir. çok uzun yıllardır hazır besin özellikle işlenmiş-dondurulmuş etle e. coliden ölüm vakaları görülmektedir yalnız bu olaylar genelde amerika'da yaşanmaktaydı. avrupa'ya sıçrayınca gündeme oturmuştur. çünkü amerika'da özellikle bush ve clinton yönetimi sırasında hükümet tarafından denetlenmesi gereken büyük şirketlerin bush'a yaptığı baskılar sayesinde sümen altı edilmekteydi.

    türkiye'de halen büyük baş hayvancılıkta bu yöntemler kullanılmadığı için bu tür bir tehlike zinciri şu an için mevcut değildir. ancak yanlış hayvancılık ve tarım politakaları yüzünden ithal et ve ithal tarım ürünü olayına adım attığımız için hazır et ürünü tüketmişseniz ve akabinde ishal, özellikle kanlı ishal ile karşı karşıyaysanız acilen tam teşekküllü bir sağlık kuruluşuna yetişmeniz hayati önemi haizdir.
  • daha çok kadınlarda idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakteri.belirtileri idrar yaparken yanma,idrarda koku,yüksek ateş,ileri boyuttaysa böbrekte sancısıdır.eğer bu şikayetleriniz varsa saat başı ateşinizi ölçün,ve en kısa zamanda bir idrar kültürü yaptırın derim.ayrıca bir kere bu sorunu yaşadıktan sonra zaman aralıklarıyla tekrar karşınıza çıkması muhtemeldir.çünkü zaten bağırsak florasında bulunan bu bakteri vücudun zayıf düşmesi yani ufak tefek enfeksiyonlarla da olsa tekrar nüks edebiliyor.
    kendinizde e koli ürediğini söylediğiniz çoğu kişiden şunu duyabilirsiniz,doğru temizlenmelisin,yani tuvalette arkadan öne değil tam tersi temizlenilmeli falan filan.fakat benim gibi steril yaşamaya çalışan insanlar bu gibi sözlere sinir olur.efenim içtiğiniz sudan,kullandığınız umuma açık bir tuvaletten,iyi yıkanmamış yada pis suyla yıkanmış yeşillik-meyve-sebzeden kolaylıkla bulaşabilir.iyi su için,temiz tuvalet kullanın,tuvaleti kullanmadan önce mutlaka su dökün,lokanta salatalarına çok güvenmeyin,ütülenmiş iç çamaşırı giyin,temiz yaşayın işte.benden tavsiyesi.
  • genetik incelemeler sonucu tam gen haritası çıkarılmış, hakkında hemen hemen herşey bilim tarafından keşfedilen ve bilimsel çalışmalarda örnek olarak kullanılan bakteri. dna'sı 4.6 milyon baz çiftinden oluşmuştur ve 4300 gen'e sahiptir. 1900 farklı proteini sentezlemektedir ve organizmasında yaklaşık 2.4 milyon adet protein molekülü bulunmaktadır.
  • insan bağırsağında doğal olarak bulunur. yani bağırsaklarımız bu bakterinin habitatıdır. sindirim sürecinin tamamlanması için gereken 3 saprofit* bakteriden biridir. bu bakteri olmasaydı yediğimiz yiyecekler sindirildikten sonra feces* haline gelemeyeckti. yani yararlı bir bakteridir. bir başka özelliği indikatör mikroorganizma olmasıdır. bulunduğu yerde salmonella typhi*olma olasılığı çok yüksektir. salmonella typhi'yi tespit etmek çok zor bir iş iken ekoli'yi tespit etmek o kadar zor değildir. böylece salmonella typhi yerine ekoli analizi yaparsınız, eğer ekoli bulursanız "ahanda burda salmonella olma olasılığı çok yüksek" dersiniz. bağırsaklar doğal habitat'ı olduğu için ekoli bulunduğunda "ahanda adamlar yedğimiz yemeğe içtiğimiz suya dışkı bulaştırmış" geyiği çok yapılır. halbuki yüzde yüz dışkı bulaşmış denemez.
  • en doğru okunuşu eşerişya koli olan, kimi suşları** hastalık yapıcı olsa da, kimi başka suşları bağırsaklarımızda yaşayan, bir parçamız olan, tek hücreli organizma. bir bakteri türü.

    edit: amerikada kendisine eşerişya kolay derler.
  • memeli hayvanların bagirsaklarında yaşar. hemen her koşulda gelişebilir. normalde yararlı bir bakteri olmasına rağmen (bağırsakta diğer bakterilerin gelişmesine izin vermez ve sindirime az da olsa yardımcı olur) ishale yol açabilir.

    gıdalarda bulunması kesinlikle istenmez. yaşam alanı bağırsak olan bu bakterinin gıdada bulunması o gidaya herhangi bir yolla dışkı bulaştığını gösterir.

    oldukça arsız bir bakteridir. neredeyse bütün sekerleri kullanabilir, çok hızlı çoğalır, çok geniş bir sıcaklık aralığında gelişebilir ve ph değişimlerine dayanıklıdır.
  • agarda üretildiğinde iğrenç kokan bakteridir. ayrica virus değil bakteridir. milliyet' in başliğinda yaptiği hata nedeniyle e.coli hakkinda yanliş bilgi verilmiştir. tekrar ediyorum bakteridir.
    http://dunya.milliyet.com.tr/…1/1398150/default.htm

    virulent bakteridir. yani hastalik yapici bakteri. virulent hastalik yapabildiği anlaminda yani patojen anlaminda. new york times' dan kopyala yapiştir yapilirsa eksik tercümeyle olacaği budur. bir bilenle konuşulmalidir.
    http://www.nytimes.com/…1&smid=tw-nytimes&seid=auto
  • normalde insanı ishal yapan bu bakterinin evrim karşıtı organizmalarda ise kabız yarattığı gözlemlenmiştir.

    (bkz: lenski deneyi)
  • e. coli o157:h7 bu bakteri turunun insanlar icin en yaygin olanidir. bu arkadas yalniz gezmeyi sevmediginden baska pathogenleri yaninda getirdiginden suphelenebilirsiniz.

    karlarin erimesi, yagmur yagmasi gibi olaylarla yeralti ve yeryuzu sularina ilerleyip gerekli aritim yapilmadigi takdirde icme suyuna erisebilir. uv isinlari, ozon ve klor bu bakteriyi icme suyundan aritan islemlerdir. evde bu bakteriyi oldurmek icin suyunuzu en az 1 dakika (yuksek rakimlar icin 1 dakikadan fazla) kaynatmaniz yeterli olacaktir. annelerimiz bosuna kaynatmiyormus yani. filtreler bu bakteriyi temizlemeyecektir.

    yaslilar ve 5 yas alti cocuklarda, ayrica kanser ve aids gibi kronik hastaligi olanlarda bobrek yetmezligine sebep olabilir. digerlerinde ishal ve karin agrisi yapacaktir. surda yedigim yemekten zehirlendim diye dusundugunuz bir an aslinda belki de surda ictiginiz bir sudan zehirlendiginizi dusunmeniz gereken bir an olmalidir.

    iyi pismemis etlerden, pastorize olmamis sutten, havuzdan, denizden kolaylikla kapilabilir. havuzda ve denizde su yutmamaya ve pismemis seyleri yememeye dikkat etmek bu riski azaltacaktir. meyve ve sebzeleri soyle bir sudan geciriyorsunuz ya. olmaz. cok iyi yikanmalari gerekmektedir cunku gubreye bagli kirlilik bu bakteriyi hop diye icinize yayar. tavuk yikiyorsunuz ya, o tavugun hicbir yere ozellikle musluga degmemesine ozen gosterin. cig etlerin oldugu tabaklari mutlaka yikayin falan filan. anladiniz iste. niye yapin bunlari? cunku hastalik 10 gune kadar surebilir. sizi dogdugunuza pisman edebilir, yuksek konsantrasyonlarda oldurebilir ve antibiotik etki etmeyecektir.

    sizi dusunuyorum da yaziyorum. hadi optum.
hesabın var mı? giriş yap