• becerikli, cesur, kendi gibi olabilen kadınların genellikle içine sokulmaya çalışıldığı kategori. erkek gibi olmakla ilgileri olmayıp sadece bir takım iyi özelliklerin erkeklerin tekelinde sayılmasından muzdarip, anlaşılamamış kadınlardır.
  • cinsiyet itibarıyla kadın olup hal tavır hareket konuşma tarzı olarak erkek gibi olan kadınlardır. kabataş erkek lisesi'nde bir bayan hocamız vardı ki bu özelliği yüzünden kendisine "taşaklı" derdik. ve işin en ilginç tarafı kadının bu lakaptan haberdar olması ve hatta bir öğrenciye kızdığı zaman "ulan sen benim lakabımı biliyor musun" diye azarlamasıydı. kulakları çınlasın
  • kadin gibi kadinin yaninda lafi olmaz. illa karakterli, duzgun vs olmasi icin erkek gibi davranmasi gerekmiyor. kadin olsun biraz, gerektiginde lafini cekinmesin, kaba konusana yakin uslupla karsilik versin, ama dogal halinin bu olmadigini, gereken yerlerde cins-i latif oldugunu hissettirsin. etraf kadin gibi kadin dolu, o yuzden zor zulum saymiyorum bu dediklerimi.
  • yanında erkek gibi erkek olmadığı için böyle davranmaya mecbur kalmış kadın.
  • berbattir. turkiye'de guclu kadin demek yerine kadinlari ovmek icin kullanilir bu tabir. bu yuzden kadinlar erkeksilestikce guclu olacaklari yanilgisina dusuyorlar. kufur etmek, estetikten uzak tavir, davranis ve yurume, ayi gibi konusmak, erkek gibi giyinmek, erkek gibi dusunmek sizi sadece itici yapar. bunlari yapinca rahat, guclu ya da ozgur degil kotu gorunuyorsun bayan. yorumum bitti.
  • genelde bana soylenen sozdur. oyle surekli argolu kufurlu konusan bir tip degilim. aslinda oyleyim ama cocuklara kotu ornek olmamak icin sansurliyorum surekli.

    bunu soylemelerin sebebi her isi kotarabilmem. evdeki tamir isleri ( oturup yapmiyorum ama ustalari ben ayarliyorum filan) , arabanin sanayi isleri/ muayene isleri (sanayide kocamdan cok usta tanirim), cocuklarin her turlu isi ( okul, hastane), vs vs. kocam sadece ise gider gelir. hayata dair geri kalan tum isler bendedir. o zaman da ister istemez oluyorsun erkek gibi kadin.

    edit: gelen mesajlara cevaben yazayim. oyle cefakar turk kadini filan degilim. esim bu yaptiklarimin gayet farkinda ve kiymetini bilen biridir. hayati paylasiyoruz ve benim yuklendiklerim kadar o da yukleniyor. zaten o kiymetini bilmiyor olsa asla parmagini kimildatacak biri degilim.
  • bir övgü ifadesi oluşuyla, kadının, toplumsal zihniyette erkek karşısındaki konumunun ne olduğunu -tersi yöndeki benzetmenin aşağılayıcı işlevi de dikkate alındığında- gözler önüne seren teşbih sözü. daha da üzücü olan ise, birçok kadının, gerisinde yatan anlamı düşünmeksizin bu benzetmeyi memnuniyetle karşılaması, gurur vesilesi saymasıdır.
  • hoşlanmadığım tanımdır. bence kadın kadın gibi, erkek erkek gibi olmalıdır. kadın kadınlığından, erkek erkekliğinden utanmamalıdır. kadın, kadın olarak güçlüdür zaten... güçlü olmak için erkek gibi olmasına gerek yoktur. bu arada belirtmek isterim ki cinsel seçimler de özgürdür. benim bahsettiğim bu değil. ama günümüzde kadın erkekleştikçe kendini var edebildiğine inanıyor. buna karşıyım. kadın, kadın gibi olsun ve kadın olarak gücünün farkında olsun istiyorum.
  • toplumsal cinsiyet algısı çok enteresan bir şey. mesela erkek gibi kadın ne demek ? önce bir toplumda erkeğe atfedilen değerleri sorgulamak gerekmiyor mu ? erkek gibi kadından kastınız eğer ruhsal ve bedensel olarak güçlü olmak , kendine yetebilmekse mesela bunun bir kadında olması size neden garip geliyor ? bunun kökenine inip bir sorgulamak gerekiyor. bu ifadenin bu noktada biraz açılması gerek. neye göre erkek gibi, kime göre erkek gibi mesela. avcı toplayıcı dönemde kadınlar soyun devamı için korunmalıydı. özellikle doğum yaptıktan sonra hem kendileri lohusa oldukları ve o sırada zayıf durumda oldukları için hem de çocuklara bakmaları ve emzirmeleri gerektiği için mağaralarda kaldılar. ayriyeten toplayicilik ile de ugrastilar. avlanma işi de erkeğe kaldı. kadın bu şekilde evrimleşti , erkek kas gücüne yöneldi. bu demek değil ki 21.yüzyılda kadın hala aynı kalmalı ve erkek çalışmalı. bu demek değil ki erkeğe ve kadına atfedilen değerler dönem ve koşullar değişse dahi nesilden nesile aktarılmalı. kıssadan hisse , ben bu erkek gibi kadın lafını hiç sevmiyorum. oturuşuyla kalkışıyla daha maskülen bir kadın demek bambaşka bir şey. bir sekilde ifade edilecekse eger bu şekilde ifade edilmesi daha doğru olur diye düşünüyorum.
hesabın var mı? giriş yap