240 entry daha
  • yeni bir tür kuzey ışığı keşfedildi diye bir haber çıkmış, sonra bu yazı debe'ye girmiş. teknoloji sitesinden veya haber sitesinden bilim haberi paylaşmak düzgün bir kaynak anlamına gelmiyor arkadaşlar.

    madem bu kadar önemli ve yeni bir tür kuzey ışığı keşfedildi, neden haber'de yer alan jennifer briggs'in adını ve aurora kelimesini yazınca hiçbir popüler bilim sitesinde buna dair bir habere rastlamıyoruz? çünkü teknoloji sitesi aslında sizi kekleyip tık kazanmak için haberin içini boşaltıp hikaye anlatmış.

    bilim ile ilgili eğer gerçekten bir şey öğrenmek istiyorsanız popüler bilim sitelerine veya ana kaynağın yer aldığı sitelere bakmanız gerekiyor. öyle haber sitelerinden veya teknoloji sitelerinden "kaynak" adı altında paylaştığınız şeylerin en azından yarısı yanlış olur çünkü haberi yazanın konuyu ne kadar bildiği belirsiz. haber diye 2 sayfa yazı yazılmış fakat içinde 2-3 cümleden fazla bilgi yok. ışık oluşmuş, güzel gözüküyormuş falan diye hikaye anlatıyor. biraz bu işten anlayan biri çekilen görüntünün iyonosfer görüntüsü olduğunu anlayabilir fakat paylaşılan kaynaklarda iyonosferin bahsi geçmiyor. çünkü haberi yazanın olayla uzaktan yakından alakası yok. iyonosferden bahsetmediği gibi, görüntünün nedeni olduğu düşünülen, manyetosferin dışındaki foreshock'tan da bahsedilmiyor. zaten bundan bahsetmediği için gizemli denilmiş, gizem falan yok aslında. nasa'nın paylaşımında yazıyor hepsi.

    nasa şöyle bir başlık altında paylaşmış gelişmeyi: bilim insanları iyonosfer ile ilgili yeni görüntüler ve bilgiler sundu. (yeni bir tür kuzey ışığı keşfedildi, sebebi açıklanamayan gizemli bir şeyler oldu diye clickbait yapılmayınca %90'ınızın dikkatini çekmez tabi)

    meraklılar için esas kaynak şu:

    https://www.nasa.gov/…ionosphere-images-and-science
181 entry daha
hesabın var mı? giriş yap