7 entry daha
  • ---sezon 2 - alemdar mustafa pasa nin karsi darbesi ve dorduncu mustafa nin tahttan indirilmesi ---

    alemdar mustafa pasa dogma buyume ruscuk lu olan eski bir yeniceriydi. bu arada ruscuk gunumuzde bulgaristan - romanya sinirinda tuna nehrinin kiyisinda bir sehirdir. mustafa pasa , 1768 - 1774 osmanli rus savasinda bagli oldugu bolugun bayragini tasidigi icin alemdar lakabini almistir. bugun sanirim bu kisilere flamacı falan deniyor. her neyse onceleri eski ruscuk ayani ismail aganin maiyetinde calistiktan sonra onun olumuyle birlikte ruscuk ayani oldu. 1806 yilinda ruslara karsi kazandigi basarilara karsilik vezirlik verildi. alemdar mustafa pasa okuma yazma bilmeyen biri olmasina ragmen devletin kurtulusu icin islahati gerekli goren acik fikirli biriydi. bu nedenle ucuncu selim in kurdugu nizam-i cedid i candan destekliyordu.

    ucuncu selim in tahttan indirilmesiyle beraber istanbul dan kacan sultan selim yandaslari alemdar mustafa pasa nin yanina geldiler. bunlardan reis-ul kuttaplik , vezir kahyaligi vb. hizmetlerde bulunmus olan galip , refik , ramiz , behic , tahsin efendileri yanina aldi. osmanli tarihine ruscuk yaranı olarak gecen bu alti kisi ucuncu selim i tekrar tahta gecirmek icin harekete gectiler.

    mustafa pasa bu amaci gerceklestirmek icin yanindakilerden bazilarini edirne de ki sadrazama , bazilarini da istanbul a padisahin huzuruna gonderdi. kendisinin hedefinin fitne ve fesat cikaran kabakci mustafa ve seyhulislam ataullah efendi oldugu belirtti. padisaha ve sadrazama bir kastinin olmadigini soyledi.

    istanbul a giden refik efendi padisahin adamlarini , edirne ye giden behic efendi de sadrazam celebi mustafa pasa yi kafakola alip alemdarin iyi niyetine inandirdi. ayrica kaptan i derya seyyid ali pasa da alemdarin tarafina gecmisti. karsi darbe icin sartlar artik musaitti.

    ---karsi darbe ---

    ordu edirne den istanbul a donerken alemdar mustafa pasa da 16.000 kisilik kendisine sadik askeriyle birlikte istanbul a geldi. alemdar daha istanbul a gelmeden , pinarhisar ayani haci ali aga sadrazam ve alemdar in emriyle istanbul a gelerek o siralarda bogaz komutanligi yapmakta olan kabakci mustafa nin kellesini alip alemdar a yolladi. boylece alemdar mustafa pasa yapacagi harekata karsi cikabilecek ilk engeli ortadan kaldirmis oldu.

    kabakci nin idami istanbul da isyana karisan yeniceler ve hatta saray erkani icinde buyuk heyecan yaratti. padisah ilk once bu ise direnecekken vazgecti , orduyu karsilamak ve sancak i serif i almak uzere davutpasa mevkine geldi. orada sadrazam ve alemdar el etek operek padisahi karsiladi ve ordu isatanbul a girdi. plan rayinda gidiyordu.

    ordunun ve alemdar in askerlerinin istanbul a girmesi herkesi sindirdi. zorba ve eskiya yeniceriler ölduruluyor , fesat cikaran ulema cesitli yerlere sürülüyordu. sadrazam her ne kadar alemdar in yaptigi islerden ve istanbul da huzurun saglanmasindan memnun olsa da , kendisinin fazla guclenmesinden rahatsiz olmus olacak ki alemdar in artik istanbul dan ayrilmasi gerektigi yonunde konusmaya basladi.

    alemdar mustafa pasa icin vakit artik gelmisti. 28 temmuz 1808 sabahi 15.000 kisiyle bab-i ali yi ( basbakanlik binasi ) basti. sadaret muhrunu eline alip saraya haber gonderdi ; "ulema , devlet erkani , anadolu ve rumeli halki sultan selim i isterler. sultan mustafa tahttan cekilsin."

    haberi alan dorduncu mustafa tahtta rakipsiz kalmak ve tahttan indirilmemek icin karsi sehzade mahmut (bkz: ikinci mahmut) ve amcaoglu olan eski padisah ucuncu selim in öldurulmesi emrini verdi.

    harem dairesine giren cellatlar once sultan selim in odasina girdi. o sirada kuran okumakta olan eski padisahin ustune atildilarsa da , elinde hic bir silah olmamasina ragmen sultan selim cesurca kendisini savundu. ancak sayica cok fazla olan cellatlara karsi tek basina daha fazla direnemeyip bir hancer darbesiyle hayatini kaybetti.

    ucuncu selim in cansiz bedeni , alemdar in o sirada kirmakta oldugu saray kapisinin onune birakildi. kapi kirilir kirilmaz alemdar pasa , cansiz yatan sultan selim in cesediyle karsilasip , uzerine atilip aglamaya basladi. ancak zaman , aglanacak sizlanacak zaman degildi. yanindakilerin uyarisiyla sehzade mahmut u bulmaya calisti.

    sehzade mahmut ise o siralarda cellatlardan kurtulmak icin her yolu deniyordu. odasina dalan cellatlardan , kendisine sadik olan cariyeler ve hizmetkarlarinin, cellatlarin yuzlerine avuc avuc kül ve ates atmasi , kapilari kilitlemesiyle zor kurtuldu ve sarayin damına cikti. damda kosturmaca devam ederken tarihin akisini degistiren olay gerceklesti ve alemdar in askerleri yetisip sehzade mahmut u kurtardi . sehzade mahmut damdan indirilip tahta cikarildi ve devlet ricali kendisine biat etti.

    alemdar mustafa pasa ikinci mahmut a tahti , padisahta paşaya sadaret muhrunu verdi. boylece irtica devri sona ermis oluyordu.

    next episode ; ikinci mahmut un iktidari ve sened-i ittifak
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap