6 entry daha
  • sezon 1 - bölüm 2 - dorduncu mustafa'nin tahta cikisi

    seyhulislamdan alinan fetva ile hal edilen ve tahtindan feragat eden ucuncu selim in yerine amcasi birinci abdulhamid in buyuk oglu ve kuzeni olan dorduncu mustafa 29 mayis 1807 de osmanli tahtina oturdu.

    dorduncu mustafa tahta ciktiginda 28 yasindaydi. kisilik olarak egitimsiz , cahil , saf ve hirsli biriydi. saderet kaymakami ve seyhulislam la is birligi yapip amcaoglu olan 3. selim in tahttan indirilmesine ortak oldu. imparatorlugun genel durumundan ve gidisatindan habersiz zevk ve sefa duskunu biriydi. 36 osmanli padisahi icinde en nefret edilenler arasinda vahdettin ile birlikte bas rolu alanlardandir.

    4. mustafa nin tahtta kalabilmesi ve iktidarini devam ettirebilmesi kendisini o makama getiren isyanci asilerin isteklerini yerine getirmesine bagliydi. bunu cok iyi bildiginden isyanin asil yonetici kadrosu olan sadaret kaymakami kose musa pasa ve seyhulislam ataullah efendi ye yonetimi birakti. isyanin sokaktaki ele basi kabakci mustafa turnacibaşi rutbesine getirilirken , yardakcilari arnavut ali anadolu kaleleri agaligina , bayburtlu suleyman a ise tersane kaptanligi verildi.

    kose musa pasa ve seyhulislam ataullah efendi , isyan sirasinda oldurulen sultan selim taraftari devlet adamlarinin hazineye aktarilmasi gereken mal mulk ve yalilarini kendi aralarinda paylastilar. yeniceriler nizam i cedid ten , halk ise bu ordunun finansmani icin alinan vergilerden kurtulmus , ele baslari ise mal mulk makam ve mevki kazanmisti. boylece darbeye istirak eden herkesin istekleri tamam oldu.

    bu isyana katilanlar ulemaya bir yazi yazdirarak , gelecekte bu isten sorumlu tutulmalarini engellemek icin padisaha imzalattilar. bu hatti humayun da devlet adamlarinin bazilarinin sultan selim i kandirarak nizam i cedid isimli fitne ile halka zulum ettigini , her islerinde gavurlari taklit ettiklerini , devletin usul ve kaidelerini bile hristiyan usullerine cevirdiklerini , askerinde bunu engellemek icin ulema ve halkla el ele verip sultan selim i tahttan indirip sultan mustafa yi gecirdikleri , bundan boyle devlet islerine karismamalari sartiyla bu darbeden hic kimsenin sorumlu tutulmayacagi ve ceza verilmeyecegi yaziliydi. boylece ileride dogacak sorumluluktan kurtulmus oluyordu ya da oyle oldugunu dusunuyorlardi diyelim.

    isyanin basariya ulasmasi tuna boyunda ruslarla savasan (bkz: 1806 - 1812 osmanli rus savasi) orduda buyuk heyecan ve sevinc yaratti. yeniceri agasi pehlivan aga , nizam i cedid dusmaniydi .orduda bulunan 3. selim taraftarlarini oldurtmek istedi. hatta bir ara serdar-ı ekrem in cadirina hucum etmeye calisti. 4. mustafa orada bulunan yenicerileri memnun etmek ve kendi tarafina cekmek icin aslen bir yeniceri olan anadolu valisi ve canakkale bogazi seraskeri celebi mustafa pasa yi sadrazamliga tayin etti. ucuncu selim yandasi olanlar ise öldürulme korkusuyla ordugahtan ayrilip yenilik ve nizam i cedid taraftari olan rusçuk ayani alemdar mustafa paşa nin yanina sigindi.

    artik karsi darbe , baslamak icin artik gun sayiyordu.

    next episode - sezon 2 alemdar mustafa pasanin karsi darbesi ve dorduncu mustafa tahttan indirilmesi
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap