26 entry daha
  • 68 kuşağı tam anlamı ile otoriteye bir başkaldırıştır. dünya çerçevesinde bakacaksak onlar ne kapitalizmi ne de sosyalizmi -daha doğrusu rus sosyalizmini diyeyim ehe!- istemişlerdir. hoş, siyasi bir ideoloji anlamında çokta belirgin bir alternatifle çıkamamış olsalar bile getirdikleri en büyük yeniliklerden biri olan komun hayati erkekler için büyük bir nimettir. e erkeklerin dünyayı yönettiğini farzedersek, bu denli güçlü bir hareket olmaları gayet normaldir. demiyoruz tabii ki* ...

    hoş ne kadar yeniliktir komun hayatı bu tartışılabilir ama bu konuya değinmeyi hiç mi hiç düşünmüyorum.

    68 kuşağını merak eden herkes eminim 68 ruhu nerden geliyor diye düşünmüştür. bu oldukça genel bir soru dolayısı ile hatlarını belirlemek oldukça zor. ama şöyle genel olarak bakarsak, basit bir mantık yürütebiliriz. 68 kuşağı ikinci dünya savaşı yıllarında ve hemen sonrasında doğmuştur. ebeveynleri 1920-30 larda doğduğu için great depression u yaşamış insanlardır. dolayısı ile sürekli save etmeye alışmışlardir, tutumludurlar. bu karakterlerine de yansır. great depression ebeveynleri otoriterdir, dolayısı ile çocuklarının otorite karşıtı olmaları doğal bir durumdur. bunu 50lilerin holivid filmlerinden de görebilirsiniz. sakin bir yaşam tarzı, bahçeli ev, araba vs. bu bence önemli nedenlerden biri. diğeri ise, dünyanın konumu. dünya 2. dünya savaşından sonra kapitalizm, dünyayı inanılmaz etkilemiş ve kendi içerisinde de aynı derecede gelişmiştir. bakın neler oluyor;

    -che latin amerikada dağlara çıkıyor
    -abd'de vietnam savasına büyük tepki var.
    - çin'de kültür devrimi oluyor -tabi sonradan anlıyoruz ne bok olduğunu-

    türkiye'ye bakarsak tip kuruluyor, ve solun bütün alt yapısını tip oluşturuyor. türkiye'de hatta sol için, 20'lerde tkp'nin kurulmasından sonra en büyük olaydır tip'in ortaya çıkışı. gerçi sonra, sovyetler cekoslovakyayı işgal edince bölünüyor, bir kısım nasıl işgal eder diyor bir kısım işgal etmeli diyor vs. sonrasında zaten bir dolu fraksiyonlar ortaya çıkıyor. sonrada toparlanamadılar zaten, 80'de sevgili kenan evren bir güzel toparladı onlardan geriye kalanları hapislerde.

    yalnız türkiye'de sola değinmişken şu konuya parmak basmak lazım. türkiye'de 60-70 lerdeki sol milliyetcidir. zaten abd'ye karşıt olarak ortaya çıkar ve 60lardaki kıbrıs sorununda abd, size verdiğimiz silahları kıbrısa karsı kullanamazsınız diyince, oldukça geniş kitlelere yayılmıştır. ya da yayılamadan, başbuğ alparslan türkeş'in örgütü bozkurtlar tarafından öldürülmüştür. konudan sapıyoruz efendim, türkeş diyince kan beynime fışkırıyor neyse. nerde kalmıştık.

    evet 68 kuşlağının ruhunu anlamak için amerikan kültürünü büyük ölcüde etkileyen fordizme ve seri üretime bakmakta fayda var. dünya, üretim-tüketim merkezi haline geliyor. ürettikçe üretelim efendim, ve işçilere de az buçuk para verelimde ürettiklerimizi alsınlar. mesela, bir şampuan milyonlarca adet üretiliyor, 10 şampuanın binlerce adet üretilmesi yerine. kültürlerde postmodern bir estetik yok yani. bu petrol krizinden sonra ortaya çıkan birşey. o konuyada girmiyoruz konudan sapmamak adına. neyse genel olarak, dünyada genel olarak bir robotlaşma mevcut, çeşit eksik, hayat sıkıcı. bu da önemli nedenlerinden biridir 68 ruhunun.

    bir de dipnot olarak şunu ekleyelim, abd'de adam gibi bir işçi haraketi olmadığından, 68 ruhu üniversitelerde yeşeriyor, fekat misal fransa'da vs. durum oldukça farklı.

    madem öyle şunu da ekleyeyim. 68 kuşağı sapına kadar idealist bir kuşaktır, ideolojik olarak adı konulmamışsada isteklerine, demokrasi, eşitlik, özgürlük isterler, dogmaları yıkan bir kuşaktır, dünya tarihi içinde çok önemlidir zira bir daha bu büyüklükte, bu idealistlikte bir tepkiyi bir daha asla göremeyeceğiz.
83 entry daha
hesabın var mı? giriş yap