6 entry daha
  • harold lloyd trt'nin 1980'lerde trt olduğu vakitlerde ekrana sık sık getirdiği bir isimdi. 1893-1971 yılları arasında yaşamış olan bu komedyen siyah beyaz filmleriyle beni charlie chaplin'den çok daha fazla güldürmüş ve bence değeri bilinmemiş biridir.

    1913-1947 yılları arasında imdb'ye göre 207 filmde aktör olarak boy gösteren lloyd, 1924-1963 arasında da 15 filmin yapımcılığını üstlenmiş. ancak lloyd'un özellikle rol aldığı filmlerin ortak özelliği, her birinde izleyenlerin ağızlarını açık bırakacak denli cesurca (ve hatta sapıkça) akrobatik kovalama, kaçma, düşme, atlama vs gibi fiziksel sahneler içermesiydi. bunun sınırı o kadar belirsizdi ki örneğin lloyd aynı filmde insanların karınca kadar gözüktüğü yükseklikte binaların çatılarında tek bacağı çatıya değen bir iskemle ile görüntülenir, çelikten inşa edilen gökdelenlerde cirit atar, trenden kaçar, arabayla çılgın slalomlar yapardı.

    trt bu filmleri kesintisiz yayınlamadı elbette. ancak çoğu slapstick komedi türünün bence en güzelleri arasında sayılan bu aksiyon sahneleri (öyküyü anlamaya yetecek kadar) bir potpuri halinde yayınlanırdı.

    sanırım bir adrenalin bağımlısı olan lloyd wikipedia'ya göre 1919 yılında layığını bulmuş ve film çekimleri sırasında patlayan bir bomba yüzünden sağ el baş ve işaret parmaklarını yitirmiş.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap