6 entry daha
  • mindfulness etiketi altındaki çoğu etkinliğe şüpheyle yaklaşıyorum. zihin & beden farkındalığı, anda kalmak, özünü aramak/bulmak gibi bazı yeni dönem icatların muhtemel sistemik defolar nedeniyle çok müsrifçe telaffuz edildiğini düşünüyorum. bunların yarattığı kültürel sermaye, sisteme suni ve fazlaca bayık çıkış kapıları sağlamaları nedeniyle farkındalık kelimesini duyduğum anda irkiliyorum (kahrolsun diyalektik materyalizm). yalnız bütün bunlar içleri boşaltıladursun yoga deneyiminin inkar edemeyeceğim, küçümseyemeceğim bir katkısı var bana. bunu da en iyi bir süre ara verip geri döndüğümde fark edebiliyorum.
    okuduğum bir kitapta çocukluğunun bir bölümü toplama kampında geçen biri başından geçen her şeyin hafızasında değil bedeninde basılı olduğunu söylüyordu. bunu her düşündüğümde çok etkileniyorum. belleğin değişken, oynatılabilen ve hatta manipülatif yönünün aksine bedenin deneyimleri kaydetme biçimi, ve onları muhafaza edişi çok daha vefalı gelir bana hep. bazı olaylara bedenin istikrarlı tepkileri, üstüne çok çalışınca değişebilen refleksler, yıllardır görmediğiniz birine dokunduğunuzda bedenin aşinalığı işte. sanki zihnin çok özel bir yerinde imtiyazı var gibi bu bedensel deneyimlerin. o yüzden haftada en az bir kere oradan buradan duyageldiğim zihin-beden bütünlüğü meselesine bir açıdan gerçekten inanıyorum sanırım.
    muhtemelen birçok şehir insanı gibi sabırsızlık ve anksiyete gibi epey kötü huylarım var bir süredir farkında olup eritmeye çalıştığım. herkesteki etkisi tahminen farklıdır, ancak yoga deneyiminin bendeki etkisi her bir asana arasında hayatın küçük çaplı bir simülasyonuna girip çıktığımı hissetmem oluyor. sanki her bir episode'un geçişini izliyorsun, zorlandığın pozlarda kalıyorsun ve sonra shavasana. ter döktüğün, zorlandığın, bedeninin limitleriyle yüzleştiğin episode'lardan sonra hayatın akışına teslim olma asanası. sonra uyanıp yeni bir episode'a başlama. hakkı verilen 1 ya da 1 buçuk saatlik o bedensel deneyimin gerçekten zihne bunu öğrettiğine inanıyorum ben.
    shavasana işte bu yüzden bu başlık altında yazılan dinlenme ve yatış halinden çok daha anlamlı ve yoga pratiğinin en kıymetli asanası, özellikle benim gibi teslimiyet sorunu yaşayan kaygılıgiller için.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap