9 entry daha
  • muhteşem bir üçlemeye sahip olan, zannımca avrupa sinemasının en şairane, en iyi yönetmenlerinden biridir.
    üçlemesi hakkında biraz konuşmam gerekirse, mavi-beyaz-kırmızı şeklinde izlenmelidir, üçü de birer baş yapıttır. 3'lemede mavi özgürlüğü, beyaz eşitliği kırmızı ise kardeşliği temsil etmektedir.
    mavi'de juliette binoche'nin elini duvara sürttüğü sahne hala ara ara aklıma gelir. içsel acıyı fiziksel acıyla bastırma olayını sinema tarihinde en iyi anlatan sekanslardan biridir bence. bu arada juliette sekans sırasında plastik makyajı reddedip kendi elini kulanmış ve aylarca yaralı elleriyle gezmiştir. film, muhteşem bir müzik ile harmanlanmıştır bu arada müziği hala bir yerlerde duysam aklıma direkt film gelir.
    kieslowski, mavi'de sürekli yakın plan çekmesinin sebebini ise "juliette'yi iyi anlamanız ve dünyaya onun gözüyle bakmanız gerekmektedir" şeklinde açıklamıştır. bir kadının yaşadığı acıyı unutabilmek ve ondan kaçması için kendini yalnızlaştırdığı bu muhteşem filmde juliette'nin yaşadığı acılara rağmen bir türlü ağlayamaması filmi dinamikte tutmaktadır. ayrıca adı gibi sürekli mavi ve anlamlı imgelerle donatılmıştır. ayrıca hanım kızımızın, travmalarını yok sayması adına, parasız bir şekilde tamamen hayatını değiştirmesi filmde ki özgürlük temasını seyirciye aksettirmesi şeklinde algılanabilir.
    beyaz; benim maviden sonra en sevdiğimdir haliyle sanat eleştirmenlerinin en beğenmediğidir :) 3'lemeden farklı olarak beyaz renk mistik birkaç sahne dışında filmde hakim değildir. hak olan eşitliğin aslında statü ve ekonomik güç olmadan sağlanamayacağını vurgulayan ve insanı korkunç bir paradoksa sokar, ayrıca yeni yeni liberalleşen polonyanın ortamınıda şahane özetler :)
    kırmızı; sapık yargıçı devlet nezdinde değerlendirirsek eğer devlete çok sağlam eleştirilerde bulunan bir filmdir. mavi'de olduğu gibi, kırmızı renkte filmde bolca imgeleştirilmiş ve duygu durumun arttığı yerlerde gözümüze çarpmaktadır. mavi'de ve beyaz'da çöpe bir türlü erişeyemen vatandaşın kırmızı'da valentin sayesinde ulaşması kardeşliği temsil etmekte ve avrupa vatandaş kimliği hakkında da sağlam eleştiriler barındırmaktadır.

    not: kırmızı'da kırmızı imgelerin saltlaştırılması, kieslowski'nin hollywood'a yanlamak istemesi olarak bir ara eleştirilmişti.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap