7 entry daha
  • beklenmedik çatlak çıkan uçak evet. diğer firmaları ihmalkarlıkla suçlamaya gerek yok. sakin olun.

    art arda çatlaklar bulununca üreticinin bağlı olduğu havacılık otoritesi faa bir airworthiness directive* yayınladı. ad’ye göre belirli bir tarihe kadar operatörler bu kontrolü yapmak zorundalar. bakın tavsiye değil bu, zorunluluk. eğer uçaklar ground edilmediyse ya kontrol etmeleri için vakitleri vardır ya da kontrol yapılmış ve çatlak çıkmamıştır. her uçakta hasar çıkacak diye bir şey yok, zira kontrol sonucunda çatlak çıkmayan uçaklar sefere verilmiş.

    ekleme: boeing’in 90.000 cycle’da öngördüğü bir çatlak olması nedeniyle bölgenin kontrolü bakım planına dahil değildir. yani boeing diyor ki burası 90 bin inişe kadar idare edebilir, hasarlanmaz. dolayısıyla operatörler de o zamana dek o bölgeye kontrol yapmıyor. neyse ki erkenden fark edilmiş, gerisi önemsiz.

    ekleme-2: uçağın üreticisi bakım programını belirler. yani boeing’in dediğine uymak ve belirlediği programa göre bakım yapmak zorunlu. tüm bakımlar ona göre yapılıyor, iyimserlikle ilgisi yok. uçağın detaylı analizini yapan firma boeing’dir ve bu konudaki sorumluluk boeing’e aittir. qantas’ın çatlağı bulmuş olması iyi bakım yaptığı anlamına gelmez. çatlağın yakınındaki bir bölgenin kontrolü sırasında tesadüfen bulmuş olduğunu düşünüyorum.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap