6 entry daha
  • de providentia, seneca'nın diyalog tarzında yazılmış düzyazı alanındaki, ahlak öğretisi içeren yedi yapıtından biridir.

    elinizde tutacak olduğunuz kısacık eserin içine kocaman düşünceler yerleştirmiştir, seneca bu eserde gerçekten de tanrısal öngörüye sahip olmuştur. bazı söylemleri var ki, koskoca bir hayat içerisinde hatırlanmaya değecek o nadir şeylerin bir kısmını oluşturmaya layıktır;

    --spoiler--
    "yolu bilmediği için tarlalar arasında avare dolaşan insanı kovmaktansa, ona doğru yolu göstermek daha iyi bir davranıştır."

    "zaten gerçekten insan olan ve doğruluğu ilke edinmiş hangi adam makul bir takım sıkıntılar çekmeye ya da tehlikeli görevler üstlenmeye hazırlıklı olmaz ki ? aylaklık hangi çalışkan kişiye bir ceza değil ki ?"

    "yara almamış bir talih hiçbir darbeye karşı koyamaz, ama yaşadığı sıkıntılarla sürekli savaşım halinde olan kişinin derisi aldığı yaralarla kabuk bağlar, hiçbir kötülüğe yenilmez. düşse bile, dizlerinin üstünde dövüşür."

    "nereden bileyim yoksulluk karşısına ne tür bir ruh haliyle çıkacağını, zenginlik içinde yüzüyorsan eğer ?"

    "felaket erdemin sergilenme fırsatıdır. aşırı mutluluk yüzünden duyarsızlaşanlara, sakin bir denizdeymiş gibi atıl bir ruh dinginliğinin pençesine düşenlere haklı olarak bahtsız insanlar diyebilirsin, çünkü başlarına ne gelse bir yenilik olarak gelecektir."
    --spoiler--
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap