107 entry daha
  • dizinin basi icin (bkz: #9635910)

    tarihsel roman karakterlerinin nasil gunumuz ulusalci anlayisiyla konusturuldugundan bahsetmistik, orneklerle devam edelim: (sayfa 82, bir fransiz istanbul hakkinda konusuyor) "ama jean" dedi "mosyo konstantine haksiz! ne yandan baksan, burasi bir turk sehri. yunanlilikla hic alakasi yok"

    hikayenin gidisati icinde degerlendirildiginde bunun vurgulanmasindaki amac, yunanlilarin demografik ve tarihsel iddialarinin asilsiz oldugunu, buranin artik turklestigini vurgulamak, bir ulus-devlet anlayisiyla tabii.

    istanbulun tarihinde cok gerilere gitmeye filan hic gerek yok, suradan da gorulecegi gibi 1893'te demografik dagilim epey kozmopolit (bkz: istanbul/#6933432). belirtilen rakamlar, vergi korkusu yuzunden gercek nufusun epey altinda kalmis olmasina ragmen, oranlar hakkinda bir fikir veriyor. ote yandan taa 1914'e geldigimizde bile, sehrin nufusunun neredeyse yarisi gayrimuslim (900 bin) ve bunlarin cogu yunan. (onlari ermeni ve yahudiler takip ediyor). goruluyor ki turkler en buyuk grup ama cogunluk degiliz (bkz: majority) (bkz: plurality).

    biraz daha ileriye, 1923'teki lozan antlasmasinin hemen oncesine gittigmizde, ortodoks kilisesinin tahminine gore sehirdeki yunan nufusu 400 bin ve lozan'i izleyen birkac ayda 150 bine yakini sehri terkediyor, geride 250 binlik "onemsiz" bir grubu birakarak. (ki bu, diyalogun gectigi tarihten sonra oluyor)

    istatistiki verilerden sikilanlar, bernard lewisin a middle eastern mosaic kitabina goz atabilirler. zamane yazismalarinin, mektuplarin, anilarin, siirlerin ve gozlemlerin bir toplamasi; avrupalilar, turkler, araplar, persler, herkes var. orada istanbul'un, degisik milletlerden gelen ve aralarinda asirlar bulunan gozlemciler tarafindan yapilmis capcanli tasvirleri bolca var ama taa 1908'de, abdulhamidin, 30 sene once kapatilan parlamentoyu acma toreninin ve ayasofya golgesindeki sultanahmet meydaninda toplanan kalabaligin bir yabanci gazeteci tarafindan anlatimi bile "ah sekerim, nereden baksan bir turk sehri" sacmaligini gormek icin yeterli.

    perada konusulan dilin fransizca olmasi (istanbulun eskileri bugun o plastik fransiz sokagina bakinca neler hissediyorlardi acaba), sehrin dortte birinde yunancadan baska birseyin konusulmamasi da, 400 bin rakami gibi, tiriviri seyler iste.

    turkluk gururu diye bu acayip anlayisi overek yetisen zihniyet, 6-7 eylul olaylarina ve varlik vergisine bakip "eh olur boyle seyler" diye gecistirmesin de ne yapsin. tabii eger ne olduklarini bile biliyorsa.

    hakikaten de jean, nereden baksan turk sehriymis, yunanlilikla hiic alakasi yokmus.
112 entry daha
hesabın var mı? giriş yap