34 entry daha
  • uzun süren gözlemlerim sonucunda; pis değil, temizlik anlayışlarının ve önceliklerinin çok farklı olduğuna kanaat getirdiğim ırk'ın evladı.
    aşağıdaki maddeler kesinlikle genelleme olmayıp; şahsi gözlemlerim sonucunda öğrendiklerim, bizzat gördüklerimdir. abartı içermemektedir. kesinlikle aşağılama veya benzeri bir amacı yoktur:

    - ellerini hiç bir şekilde yıkamazlar. şans eseri elleri ıslanırsa hemen saçlarını düzeltirler, bıyıklarını burarlar.*
    - vücutlarını asgari seviyede yıkar, mümkün olduğunca suya girmek isterler temizlik maksadıyla. ama dikkat! yıkanmazlar!. suya girer, biraz su dökünür çıkarlar.*
    - su olduktan sonra kaynağı ve yeri gerçekten önemli değildir. eğer lavabo dolu ise bandanasını klozet içinde bir sifon darbesi ile ıslatabilir, taharet musluğunu açıp yüzünü serinletebilir hintli.
    - sabun isterler, iyi sabun. "ulan bak yola geldi pis herif, temizlenecek" dersiniz, hemen verirsiniz. 15 saniye sonra sabunu kaybettiğini söyler, bir tane daha ister. adamı temizleme ihtimalinin şevkiyle arada kalırsınız. verirseniz, "kaybettim" tekrarlanacaktır. çünkü iyi sabun satılır, kötü sabun zaten kullanılmaz. para cepte.*
    - o kadar çok duvar dibi, tenha yer, kuytu köşe varken tabi ki umumi helaya gerek yoktur. geceleri ise bir kelebek kadar özgürdür hintli. onun için sıçarken görünmek değil, sıçtığının görünmesi önemlidir**. tuvalet sonrası temizlik diye bir şey mevcut değildir. önce pantalon çekilir, sonra yerdeki kumlarla el şöyle bir teyemmüm edilir. sonra sofraya koşulur, diğer 6 kişiyle**** beraber pilava avuç sallanır. bağışıklık sistemi güçlenir, güçlendirilir.**
    - çöp kutusuna ihtiyaç yoktur. içini yere döker, eşyalarını kutuya yerleştirir hintli. ya da dışarı çıkmaya üşenir, gemicilerden kaptanlardan da dayak yemekten korkar; umumi tuvalet yapar çöpü hintli.*

    ne kadar tiksinç gelse de; bu bir yaşam biçimidir, kültüldür. zaten 1 ay gibi bir sürede bunlar göze batmaz hale gelir yabancı insana. ama aradan 1 yıl geçse bile benim gözüme batan ve bence bu entry'nin en önemli noktası olan bir şey var hintlilerin temizlik anlayışı konusunda:
    - her hintli günde 3 kere dişlerini fırçalar!!!
    hem de son teknoloji bir diş fırçası ve en baba diş macunu ile ve gerçekten en az ikişer dakika. (yanlış olmasın her hintlinin kendi diş fırçası ve macunu vardır) herhangi bir olay için 1-2 dakika sabredemeyen hint insanı, diş fırçalama kuyruğu oluşturur. kuzu gibi sırasını bekler, macununu diş fırçasına özenle ve hijyenle yerleştirir.
    bu kesinlike bir prestij göstergesi ya da şov değil, bilakis bir alışkanlıktır. sonradan kazan(dır)ılmış bir alışkanlık. ama diğer faydalı alışkanlıklar duruken; sadece bu biraz stratejik, biraz ticari gözüktü gözüme he hintli?
    konuyla ilgili olarak:
    (bkz: britanya)
    (bkz: sömürgecilik)

    bak: 9 sene geçmiş ekleme yapıyorum. aha ispat, 1:24'e dikkat:
    https://www.youtube.com/watch?v=ixjgy2vsct0
200 entry daha
hesabın var mı? giriş yap