8 entry daha
  • rostock doğumlu prusyalı komutan. napolyon savaşları'nda büyük rol oynamış bu zat, genelde meşhur waterloo savaşı'ndaki etkisiyle bilinir.

    savaşın başında, her zamanki taktiğini uygulayan ve koalisyon güçlerinin toparlanmasına fırsat vermeden hızlı manevralarla onları imha etmeyi planlayan napolyon, von blücher'i 4 kolordusuyla beraber daha ingilizler ile birleşemeden dağıtıp sonrasında ingilizler üzerine yürür. işte burada -belki de- o ana kadar yaptığı en büyük hatayı yapar ve waterloo'da zeminin ıslak olduğundan kurumasını bekler. bu esnada 6 gün kaybetmesine rağmen, belirtmek isterim ki, napolyon hala britanya kuvvetlerini ezecek güçtedir.

    ancak napolyon'un unuttuğu bir şey vardır: von blücher! 72 yaşındaki bu sert ve inatçı prusyalı, dağılan birliklerini toparlayıp waterloo'ya doğru yola koyulmuş, savaşta o ana kadar britanya kuvvetlerinin karşısında favori olan napolyon'a karşı koalisyon güçleri için gerekli desteği sağlamış ve avrupa'nın kaderini değiştirecek bu muharebede -çok fazla kayıp verse de- hayati bir rol oynamıştır.

    von blücher ile ilgili belirtmek istediğim başka bir husus da; takma adının "marschall vorwärts" ("mareşal ileri") olmasıdır ki bu lakap, savaşlarda kendisinin her zaman saldırı yönündeki tutumundan kaynaklanır. hatta bu bağlamda adından türetilmiş bir de deyim de mevcuttur: "ran wie blücher" ("blücher gibi saldırmak"). bu deyim; eylemlerini direkt sonuca yönelik, sert ve agresif şekilde gerçekleştirenler için kullanılır.

    toparlarsam; önceki çalkantılı hayatı (kumar ve alkol kaynaklı) sebebiyle tam olarak katzbach savaşı'nda tanınmasına rağmen, waterlooöncesi napolyon tarafından madara edilen ve hatta kariyerinde 2 kez fransızlara esir düşen bu prusyalı komutan, kabul etmek gerekir ki abartılacak kadar büyük bir asker olmasa da avrupa tarihinde önemi büyüktür.

    ama eğer büyük asker/devlet adamı arıyorsanız:

    (bkz: prinz eugen/@strumbannfuhrer2)
    (bkz: köprülü fazıl ahmet paşa/@strumbannfuhrer2)
    (bkz: büyük frederik/@strumbannfuhrer2)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap