• richard herrnstein ile birlikte yazdıkları the bell curve adlı kitap ile tanınan sosyal bilimci. kitap içeriğinde, büyük ölçüde hatalı istatistikler kullanılarak siyah ırkın genetik olarak daha düşük zekaya sahip olduğu iddia edilmiş olup, aynı zamanda ıq'nun çevresel faktörlere pek de bağlı olmadığı ve aptal insanların her zaman aptal olacağı dolayısıyla bunları ekstradan eğitmenin lüzumsuz olduğu gibi argümanlarda bulunuyorlar. bunu da sözde ırkçılıktan uzak bir şekilde yapıyorlar çünkü bu arkadaşlara göre onlar aslında zencilerden bahsetmiyorlar, aptal insanlardan bahsediyorlar. onlara göre zencilerin büyük bir kısmı doğuştan aptalsa yapacak bir şey de yok.

    tabi işin aslı böyle değil, bu iddialar kitapta kullanılan verilerin bozukluğu ve flynn etkisi gibi olgular ile gayet de çürütülmektedir aslında. ayrıca, para aldığı ve takıldığı kişilere bakıldığında bu arkadaşın bilimsel görünümde kafatasçılık yaptığı da belli ölçüde aşikar.

    insanların zeka seviyesinde genetik faktörlerin payı mutlak suretle vardır, ancak bu genetik pay ırklar arasında ciddi bir fark göstermekten ziyade bireyler arasında ciddi farklar göstermektedir. ırklar arası ortalama farklılıkların önemli bir kısmı çevresel faktörler ile açıklanabilir durumda ve kitapta anlatılan ve zenciler ile beyazlar arasında yüksek bir ortalama iq farklılığı gösteren veriler, çevresel faktörler işin içerisine katıldığında yok olma noktasına gelmekte.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap