2 entry daha
  • hayır efendim, kabaca genelleyip iki sinir hücresinin kimyasal olarak haberleşmesi içindir diyemeyiz. zira memelilerin de sinir sisteminde elektriksel sinapslar, gap junctionları oluşturan connexin36 proteininin görüldügü hemen heryerde mevcuttur. sinirbiliminin geçmişindeki en önemli tartışma da zaten bu sinapsları sadece kimyasal ya da sadece elektriksel olarak sınıflandırma cabasından cıkmıştır. ilk zamanlarda, taaa kajal zamanları iki nöronun biribiriyle sadece elektriksel olarak haberleştiği savunulurken ibrenin kimyasal haberleşmeye dönmesi 1939'daki uluslararası nörofizyoloji kongresinde başlamıştır. anı olsun diye sakladım :

    'the electrical and chemical theories of synaptic conduction may also prove not to be mutually contradictory after all” (journal of neurophysiology, 1939, p. 470). alexander forbes , the harvard medical school'

    elektriksel sinapsların sıklıkla bulundugu bölgelere carpıcı bir örnek vermek gerekirse, thalamusun reticular nucleusundaki devreyi oluşturan komsu nöronların yaklaşık yarısı biribirleriyle bu elektriksel sinapslar aracılığıyla haberleşmektedir.

    kimyasal sinyal iletiminin sinir bilimi literatüründe kendine bu denli geniş yer bulması aksiyon potensiyelinin taşıdıgı verinin direkt iyon akımıyla iletiminin önemini bence düşürmemektedir. zira bu elektriksel processin gözlemlenmesi müthiş teknolojiler gerektirdiginden bugüne dek gözardı edilmiştir ya da hakkınca gözlemlenemmiştir bence. şimdi ir-dic ( infrared differential interference contast ) yöntemiyle komşu nöronlar arasındaki bu direkt elektriksel sinyal iletimi harvard ve brown neurobiology departmanlarında yapılmaktadır. acıkcası beni ilgilendiren kısmı ise bu sinaptik iletim yolunun hesaplamalı ya artık stokastik olur, deterministik olur, nöron modellerine nasıl implemente edilemesi gerektiği. şimdi trn'ye gayet kimyasal yolla corticothalamic fiberlerle aheste aheste geliyor sinyal, diger channeldan da feedback inhibisyonu, ama içerdeki blackbox da iletim direkt elektriksel couplingle... ooyy...

    kısace benim gözümde sinaps dediğin sey bir nonlinear operatördür, bioloji kısmını eglenceli olmakla beraber nörobiologlara bırakmak lazımdır.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap