1 entry daha
  • atinalilarin devleti

    [aristoteles]

    bölüm 18

    yaşları ve doğuş hakları gereğince iktidar hipparkhos ile hippias'ın ellerinde idi. bunlardan yaşça daha büyük, doğuştan devlet işlerine istekli ve ağırbaşlı olan hippias yönetimi ele aldı. hipparkhos'un hoş vakit geçirmeyi, müzik ve şiiri seven, sevgi düşkünü bir yaratılışı vardı. anakreon'u, simonides'i ve daha başka şairleri atina'ya çağıran oydu. çok daha genç olan thettalos hiçbir şeyden çekinmeyen azgın ve dikbaşlı biriydi. ötekilerin uğradıkları bütün kötülükler onun yüzünden çıktı. harmodios'a âşık olanthettalossevgisine karşılık göremeyince öfkesini yenmek şöyle dursun, tersine, her fırsatta ona öfkesini duyurdu. harmodios'un kız kardeşi, panathenaia bayramında sepet taşıyıcı (1) olacaktı. thettalos, harmodios'un namuslu bir adam gibi yaşamadığını söyleyerek bunun önüne geçti. buna çok kızan harmodios ile aristogeiton başka birçok kimseyle birlikte bilinen işi yaptılar.

    panathenaia bayramı günü akropolis'te pusuda hippias'ı beklerlerken -hiparkhos alayı hazırlayıp yola çıkaracak, o da karşılayacaktı-, işi bilenlerden birinin hippias ile sıkı fıkı konuştuğunu görünce her şeyin açığa vurulduğunu sandılar; yakalanmadan önce bir şey yapmak istediklerinden aşağı koştular ve ikisi zamanından önce ileri atılarak leokreion tapınağı yakınında alayı düzene koymakla uğraşan hipparkhos'u öldürdüler. böylece bütün iş bozuldu. harmodios'u hipparkhos'un koruyucuları hemen oracıkta öldürdüler. aristogeiton ise sonradan yakalanıp uzun işkenceler ardından öldürüldü.
    ...
    bölüm 49
    ...
    bir zamanlar meclis, arkhitektlerin yaptıkları planlarla panathenaia bayramında tanrıça athena'ya sunulacak işlenmiş giysilerin biçimleri üzerine de karar verirdi. bugün bununla uğraşanlar bu iş için kurayla yargıçlar arasından seçilen kimselerdir. meclis üyelerinin kendilerini yargılarında hatır gönül dinlemeye, duygularına kaptırdıkları anlaşılıyor. meclis savaş kasası hazinecisiyle birlikte tanrıça zafer'in (niuke) *altın heykelleri ile panathenaia bayramında verilecek yarış ödüllerinin hazırlanmasına da bakar.
    ...

    bölüm 54
    ...
    "kurban komiserleri" denilen on kurban memurunu halk kurayla belirler. bunlar tanrı'nın kâhin ağzıyla bildirdiği kurbanları kurban ederler. girişilecek herhangi bir iş için kurban keserek iyi belirtiler aramak gerekince bunu falcılarla birlikte yaparlar. "yıllık kurban komiserleri" denilen başka on kurban memurunu da kurayla seçip görevlendirirler. işleri, birkaç kurbanı yaptırmak ve panathenaia bayramından başka dört yılda bir gelen bütün bayramlardaki kurbanları hazırlamaktır. dört yıllık bayramlar şunlardır: birinci olarak delos bayramı -delos'ta her altı yılda bir başka bayram da yapılır-; ikinci olarak brauron artemisi bayramı; üçüncü olarak herakles onuruna yapılan bayram; dördüncü olarak eleusinia, beşinci olarak da panathenaia. bu bayramlardan üçü hiçbir zaman aynı yıla gelmez. ktesiphon'un arkhonluğu yılında bu bayramlara bir de hephaistia eklendi.
    ...
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap