2 entry daha
  • sinir adı verildiği durumlar da vardır bu kelimeye. geçenlerde arkadaşın teki insan beyninde on milyar kadar bir beyin hücresi vardır dediydi de aklımı oynatacak gibi olduydum. niye aklımı oynatacaktım? çünküm bir kul yapısı olan google bilem bir arayışta 2,073,418,204 web sayfası birden tarattırıyordu. (bu rakam şu an itibarı ile google dan alınmıştır) insan beyni daha fazla hücre içermeliydi. bu duruma dafi içerledi de içerledi. sonra araştırdı taraştırdı. nöronların oluşumu esnası hakkında birkaç bilgi edindi. nöronlar bizler ana karnında birer cenin iken oluşmaya başlıyormuş.
    embriyonun anne karnındaki gelişiminde 5. haftadan itibaren oluşan omurilikte çok süratli bir üretimle saniyede 5000 tane nöron adlı özel sinir hücresi üretilmeye başlanıyormuş. bu bölgede daha sonra beyin oluşuyormuş. (science vie, mart 1995, sayı: 190, s. 88)

    şimdi bir dakika. ne kadar süre ile bu hücreler üretiliyor? saniyede beşbin demek, dakikada üçyüzbin, saatte onsekizmilyon, haftada ühüüü, ayda ühühühühüüüüüüüüüüüüü miktarda sinir hücresi demek. tek bilinmeyen nokta bu üretim sürecinin ne kadar sürdüğü kaldı. onu da öğrenirsek, google'u altedeceğiz.
44 entry daha
hesabın var mı? giriş yap