7 entry daha
  • bazı sahneleriyle tüyleri diken diken ederken; aynı zamanda gandhi*'nin sempatik tavırları, sevimli gülümsemesi ve esprileri ile yüreği sımsıcak eden film.

    --- spoiler ---
    nehru: "bapuji, the whole country is moving."
    gandhi: "yes. but in what direction?"

    vince walker: "you're an ambitious man, mr. gandhi."
    gandhi: "i hope not."

    gandhi: "they may torture my body, break my bones, even kill me, then they will have my dead body. not my obedience!"

    gandhi: "whenever i despair, i remember that the way of truth and love has always won. there may be tyrants and murderers, and for a time, they may seem invincible, but in the end, they always fail. think of it: always."

    tuvalet temizleme gibi küçük düşürücü algılanan bir işi yapmayı reddeden karısını "o zaman git!!" diye itekleyip kovmaya çalışan gandhi, yaptığının yanlış olduğunu anında anlayıp özür diler karısından;

    gandhi: "özür dilerim, neyim var benim, anlamıyorum?!"
    karısı: "insan'sın..." der
    gandhi her zamanki sevimli gülümseyişi ile bir bakış atar, gülümseyerek bakarlar birbirlerine... işte ben tam bu anda, gandhi'nin meleğe dönüştüğüne ve insan-i hırslardan, arzulardan, maddiyattan ve kötülükten arındığına inanıyorum.
    --- spoiler ---

    herkes "insan"ken, bu sıradışı kişiliğe "melek" yakıştırması yapmam çok abest olmamakla birlikte, "insan" denilen çoğunluğun özünde taşıması gereken özelliklere nadiren rastlamak abestir, evet...
65 entry daha
hesabın var mı? giriş yap