4 entry daha
  • frederic bastiat tüccar bir ailenin oğlu olarak 1801'de bayonne' de doğdu. ailesine ait işyerlerinde çalışırken jean babtiste say ve adam smith' in serbest ticaret üzerine yazdığı eserlere ilgi duymaya başladı. 1844 ve 1845 yıllarında serbest ticaret ve gümrük vergileri üzerine ilk çalışmalarını yayınladı.
    fransız serbest ticaret birliği'nin ve bu birliğin haftalık olarak yayınlanan libre-echange gazetesinin kuruluşunda aktif rol aldı. korumacılığı savunanları ve proudhon'un sosyalist fikirlerini eleştirmiştir. bireyciliğe ve rekabetin faydalarına inanan bastiat’ in eserleri michel chevalier ve diğer liberal fransız iktisatçılarının fikirleri üzerinde etkili oldu.
    bastiat 1848 yılında seçmen meclisi ve yasama meclisi' ne seçildi.
    1850 yılında üzerinde çalıştığı economic harmonies kitabına son halini veremeden ölmüştür.
    bastiat' ın önemli eserleri arasında proudhonizm' e bir tepki olarak yazılan "l'etat" (1849), "sophisms of protection" ve "harmonies of political economy" yeralmaktadır.

    1964'te cumhuriyetçi parti kurultayında yaptığı konuşmayla hem kendi hayatını, hem de abd'nin tarihini değiştiren reagan, "devletin ekonomideki rolünün azaltılmasını ve vergilerin düşürülmesini" önermişt. bu görüşleri 1950'lerde general electric personeline verdiği ve büyük ölçüde frederic bastiat'ın kitaplarına dayanan "pazar ekonomisi" derslerinde oluşmuştu.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap