2 entry daha
  • eponymler hakkinda cok az bilinen bir gercek de, bu kavramin mucidinin 18. yuzyilda iskocya'da yasayan charles eponym oldugudur. yari zamanli ciftcilik ve tam zamanli aristokratlikla gecinen bu aile babasinin odunc aldigi ya da komsularindan caldigi alet edavati asil sahibinin adiyla anma huyu (komsusundan aldigi usturaya "occam'in usturasi" demesi gibi), eponym sozcugune isim babaligi ederek olumsuzlesmesinin de onunu acmistir.

    bugune bugun politik, ekonomik ve/veya ideolojik anlasmazliklarimizi kalasnikof tufekler kullanarak kisa surede cozebiliyorsak, sezaryen dogumla basladigimiz yasamlarimizi giyotinde verdigimiz son nefesle nihayetlendirebiliyorsak, bu etimolojik refahi ve linguistik cesitliligi kleptoman bir iskoc asilzadesine borclu oldugumuzu hatirlayalim..

    bu arada bilmem soyadi parkinson olan birisinin (misal, "behcet sarapnel parkinson") parkinson hastaligina yakalanmasi size de dehset derecede ironik gelir mi? ismi soyadima denk gelen bir hastaliga yakalansam, bunu ister istemez atalarimin kadere meydan okumalarinin kacinilmaz bedeli olarak gorurdum, baba tarafima etmedigim kufur kalmazdi. (bkz: nomen est omen)
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap