2 entry daha
  • motivated reasoning mr. spock'ın insanlarla geçinememe sebebidir. confirmation bias ile karıştırılabilir fakat confirmation bias, sizi savınızı destekleyen gerçeklere, istatistiklere veya araştırmalara yöneltirken, motivated reasoning savınızı destekleyecek bir şekilde mantık yürütmenize denir.

    her ne kadar isminin içinde "reasoning" olsa da, burada gerçek mânâda bir sebep-sonuç ilişkisi kurma durumu söz konusu değildir. motivated reasoning'deki akıl yürütme, soğukkanlı bir neden-sonuç ilişkisi kurma becerisinden ve duyguların arka plana atılmasından doğmaz, çeşitli psikolojik savunma mekanizmalarının aktive oluşu ile doğar.

    bunun en güzel örneklerini, tüm bilimsel verilere rağmen iklim değişikliklerini reddedenlerde, aya inişe inanmayanlarda, aşı karşıtlarında ve buna benzer komplo teorilerine kolayca kapılanlarda gözlemlemek mümkündür.

    gerçeklerden kopmaya sebebiyet veren bu düşünce biçiminin elbette nörolojik temelleri de bulunur. ilgili bir fmri çalışmasını kısaca özetlemek gerekirse:

    2004’teki abd başkanlık seçimlerinde, 30 tane partizan seçiliyor ve yapılan deneyde partizanların nöral aktiviteleri görüntüleniyor. kendi destekledikleri adaylara, muhalif adaylara veya tarafsız kontrol hedeflerine ilişkin olumsuz hükümler içeren bilgiler, üzerinde akıl yürütmeleri için deneklere sunuluyor.

    görüntülemeler sonucunda motivated reasoning,
    - ventromedial prefrontal korteks (#91285595),
    - anterior cingulate korteks,
    - posterior cingulate korteks,
    - insüler korteks,
    - lateral orbital korteksin

    aktivasyonları ile ilişkilendiriliyor. bu da motivated reasoning dediğimiz şeyin, bayesian decision making ve duygu kontrolü ile ilişkili değil, tam da beklendiği gibi üstü kapalı bir duygusal düzenlemenin, bir psikolojik savunmanın dışa vurumu olduğunu doğruluyor.

    motivated reasoning, niteliksel olarak duygusal bir motivatörün olmadığı durumlarda kullandığımız akıl yürütmeden yalnızca soyut değil, somut olarak da farklıdır.

    ilgililer için link
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap