7 entry daha
  • cinema novo'nun öncülerinden olan brezilyalı devrimci yönetmen. 1939-1981.

    hukuk öğrenimi gördü, gazetecilik ve film eleştirmenliği yaptı. brezilyalı ve latin amerikalı sinemacıların kendi ülkelerinin filmlerini yaparken avrupa ve amerika'nın film yapım stratejilerinden yararlanması gerektiğini savundu. filmlerinde ülkesinin köklerini, geleneklerini, çatışmalarını ve hatta mistisizmini konu edindi. yoğun gözlem ve eleştiriyle toplumsal gerçekçi sinemanın köşe taşlarından biri oldu ve ken loach, hector babenco ve yılmaz güney güney gibi önemli yönetmenleri etkiledi. 1964 yılındaki askeri darbeden* sonra bir süre avrupa'da yaşadı. italya'da iki film çekti.
    akciğer enfeksiyonu tedavisi gördüğü lizbon'dan rio de janeiro'ya nakledildi. birkaç gün içinde bu hastalıktan dolayı vefat etti. üç kez evlendi, beş çocuğu oldu.

    ''latin amerikalıların açlığı yalnızca ürkütücü toplumsal yoksulluğun bir belirtisi değildir, toplumun özüdür de. yine bundan dolayı kültürümüzü bir açlık kültürü diye tanımlayabiliriz. cinema novo'nun dünya sinemasına oranla trajik yeniliği buradadır. yeniliğimiz açlığımızdır. açlığımız da duyulan ama anlaşılmayan en büyük yoksulluğumuzdur.'' diyerek film yapma motivasyonunu özetlemiştir.
hesabın var mı? giriş yap