2 entry daha
  • gustave flaubert’in 1877 yılında yayımlanan trois contes yani üç öykü kitabında geçen üç öyküden biridir “saf bir yürek”.

    can yayınları aslında “üç öykü” kitabını basmış yıllar öncesinden, ancak bir de “saf bir yürek” öyküsünü tek kitap olarak basmışlar yakın dönemde ki benim okuduğum da bu kitap. bilseydim “üç öykü”yü alırdım elbette.

    kitabın tanıtım yazısından alıntı ile başlayalım: “biricik aşkı théodore askere alınmamak için hali vakti yerinde bir kadınla evlenince, çalıştığı çiftlikten ayrılıp, başka bir kentte yaşayan dul bir kadının hizmetçisi olan félicité’nin öyküsü” .
    bundan sonrası spoiler olabilir.

    --- spoiler ---

    tanıtım yazısını okuyunca romantizm ve dram içerikli bir öykü okuyacağımı düşünmüştüm. ancak öykünün bununla pek alakası yok. ilgi çekmesi adına, sevgilisi tarafından terk edilmiş zavallı bir kızcağızın yaşamını okumak daha ilginç geleceği için yanıltıcı bir tanıtım yazısı olmuş.
    gerçekte olan ise küçük yaşta anne babasını kaybedip çalışmaya başlayan, pek de zeki olmayan bir kızın başına gelen üç beş olayı anlatıyor hikaye. zaman atlanarak, özetlenerek geçiyor yaşam hikayesi. örneğin bir yerde çalışmaya başlıyor. birden evin kızı manastıra gidiyor. birden yeğeninin ölüm haberini alıyor. bunların ayrıntıları ise 5-6 cümle anca. sonrasında başka şeylere kayıyor konu.

    --- spoiler ---

    mesaj içeren bir kitap değil bence ancak hikayenin gözde canlanması yönünden elbette etkileyici. 50-55 sayfa olduğu için tek oturuşta okunabilecek, zihni yormayan bir hikaye.

    eklemeden edemeyeceğim bir delinin anıları’nı okuduktan sonra daha büyük beklentilerim vardı bu kitap için. olsun, diğer eserlerini de okuyacağım yine de.

    2008 yılında öykünün bir de filmi çekilmiş aynı isimle. yakın zamanda izlemeyi umuyorum.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap