5 entry daha
  • biraz geleceği düşünen ve dünyanın geleceğine yatırım yapmak isteyen, gerçek büyük ülkelerin büyük yatırımlarla olası kıldığı, büyük bir bilimsel uygulama sahası. kimi bilim insanları tarafından, insanlığın bugüne kadar çözmeye uğraştığı en zor mühendislik problemi olarak adlandırılıyor.
    çok lafı geçen "büyük ülkelerden biri olacağız" adlı sendromunun iyileşmez bireyleri yerine, dünyaya ve insanlığa katkı sağlamanın peşindeki bireylerin çoğunlukta olduğu bir ülke olsaydık, bizim de temelleri 80 yıl öncesine dayanan bu projede yer almış olmamız gerekirdi. nükleer teknolojiye giriş yapılacaksa, yapılması planlanan fisyon santralleri yerine füzyon santralleri ile ilgili daha kalıcı ve yararlı bir yatırım yapabilirdik, hem nükleer tehlike yaşamazdık hem de en ileri düzey teknolojilerle uğraşmayı biraz daha öğrenirdik.
    düşünmesi bile mucize gibi ama, yüz milyon derece sıcaklıktaki plazmayi manyetik alan içerisine hapsetmeye çalışmak, burada üretilecek yüksek enerjili nötronlara dayanıklı duvarlar ve zırhlar üretmek, buna uygun mimari tasarımlar geliştirmek ve daha bir sürü problem. işte bunlar üreten bir toplumun, uğraşacağı şeyler. bizler "kim nerede kiminle buluştu", "kim yalan söyledi" bu soytarılıklarla uğraşaduralım.
    söylemek gerekli sanıyorum, bir üst entryde bahsi geçen iter, zamanında amerikan ve rusya devlet başkanları tarafından temeli atılan bir projedir. bugün pek çok çeşitli ülkenin ortak yürüttüğü bir projedir. santralin kurulduğu bölge fransa da yer almasına rağmen uluslararası bölge kabul edilir, içeri girerken pasaport kontrolü yapılır ve fransız hukuku değil, uluslararası hukuk geçerlidir. çalışanlarının statüsü ise, diplomat statüsüdür.
    gönül isterdi ki, politikacılarımız terörist üreteceklerine böyle projeler üretsinler, hiç değilse böyle projelere katılımı tartışsınlar.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap