8 entry daha
  • hermann hesse öyküsü tadı veren bir rainer werner fassbinder filmi. karakterlerin sevme tarzları, yalnızlıkları, nevrozları, histerik dünyaları itibariyle hesse'nin metinlerini çağrıştırdı bana epey. ya da almanların sürekli bir şeylere canı sıkılıyor, bilemedim şimdi. bazı sahnelerde prodüksiyonsuzluk nedeniyle izleyicinin gözünü kanatan mizansenler ortaya çıksa da hiçbirini umursamıyorsunuz, çünkü filmin gerçekten akıcı bir senaryosu ve dolu dolu yazılmış diyalogları var. filmde hem daha çok arthouse filmlerde görmeye alıştığımız tarzda bir hassasiyet ve incelik, hem de anaakım sinemaya mensup filmlerdeki gibi bir akıcılık ve konu bütünlüğü mevcut.

    henüz film hakkında burada yazılanlar dışında bir şey okumadım ama sanıyorum maria braun karakteri ve eşi hermann'la olan ilişkisi üzerinden savaş sonrası almanyasının politik atmosferiyle ilgili bir sembolizasyon ve milliyetçi bir alt metin de sözkonusu. yönetmenin politik duruşunu da pek fazla bilmediğim için filmi bu veri üzerinden değerlendiremiyorum ama en azından savaştan mağlup çıkmış almanyanın işgal altındaki bir devlet olmaktan ulusal bağımsızlığını kazanmaya giden süreçte insanlarda oluşan hırçın bir milliyetçiliği,daha doğrusu vatanseverliği yansıtan bir damar var sanıyorum filmde. karakterlerin davranış biçimleri ve klasik dönem romanları gibi iki boyutlu tasarlanan, niyeti ve işaret ettiği yerler çok belli olan olay örgüsü açıkça bunu gösteriyor çünkü.

    bu film daha önce ali: angst essen seele auf filmini izlediğim ve pek ısınamadığım fassbinder'in sinema tarihinde kendisine nasıl bunca saygın bir konum bulduğunu anlamlandırmamı sağladı diyebilirim. şahsen kokain reyizi bundan sonra daha yakın takibe alacağım, zira kendisinde ender rastlanacak düzeyde kuvvetli bir anlatım tarzı, özgün bir duruşu, kısacası dört dörtlük bir auteur yeteneği varmış hakikaten de. her neyse ya, saat 2 olmuş ben burada hala arthouse sinema kovalıyorum. yarın mesai var mesai! sanki maaşımı fassbender verecek. hiç valla. izleyin filmi güzel film. hadi ben kaçtım.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap