8 entry daha
  • c. wright mills'in ordu-siyaset ve ekonominin birbirine göbekten bağlı olduğunu amerika örneği üzerinden detaylı biçimde anlattığı, bu yönüyle bana herbert schiller'in ''zihin yönlendirenler '' kitabını andıran ve iki kitap arasında gerek konuyu ele alış gerek üslup bakımından pek çok benzerlik bulduğum kitabı.

    ordu-siyaset ve ekonomi şeytan üçgeninde en üst kademede yer alan kişilerin ''iktidar seçkinleri'' olarak işlev ve aralarındaki işbirliğini, bu kişilerin sıradan insanların günlük yaşantısının en ince noktalarına kadar nasıl temas ettiklerini amerikan iç savaşı'ndan itibaren anlatır mills. dünya savaşlarından sonra propaganda, halkla ilişkiler ve kitle iletişim araçları aracılığıyla durumun pekiştiğini söylerken çok da umutsuz değildir. neyse ki düşünen, araştıran ve sorgulayan insanlar vardır. hep de olacaktır.

    iktidar seçkinleri para, her türlü fiziksel ve simgesel güç ile ideolojik aygıtları kontrol etmelerine rağmen bu kişilerin sürekli halktan biri olduklarını, bulundukları makama sıradan kişilerin de ulaşabileceği düşüncesini aşılama gayretinde olduğunu söyler mills. bu yolla sınıf bilincine ulaşarak kendilerine direnç gösterecek toplulukların önünü kesmeye çalışırlar. daha çok şey söyler tabi mills ama okumayanlar için kitabın büyüsünü kaçırmamak için çok uzun uzadıya yazmak istemiyorum :)

    ünsal oskay'ın çevirisinden kitabı okudum. bilgi yayınevinden yayınlanmış.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap