3 entry daha
  • shakespare'in dört büyük tragedyasının****yanısıra birçok ünlü eleştirmene göre antony and cleopatra shakespare in en yüce başarısı, en muhteşem eseri, en mükemmel oyunu, en heyecanlı ve en çok şiir yüklü oyunu ve hatta kimlerine göre shakespare in everestidir. anthony and cleopatra ile ilgili olumsuz eleştiriler 5 perdelik bu oyunun 42 sahneye bölünmüş olmasından kaynaklanır. çünkü sahnede sergilenmesi çok zor bir oyundur.

    romeo ve juliet ile karşılaştırdığımız zaman anthony ve cleopatradaki aşkın masumane bir aşk öyküsü değil, hırs ve ihtirasın bulunduğu fırtınalı aşk olduğu gözlenmektedir.

    --- spoiler ---
    (cleopatra 12 yaşındayken bir kere görmüş olduğu anthony* i unutamamıştır, yılar sonra anthony ile cleopatra tekrar karşılaşırlar ve aralarında büyük bir aşk vardır)
    roma devi antonius mısırda kleopatra ile birlikte yaşamaktadır; gücün ve erkekliğin ülkesi olan romayı neredeyse unutmuştur. pompeius, antonius ve caesar a savaş ilan etmiştir. antonius da kleopatradan ayrılmak zorunda kalır ve caesar ile barışmak için kızkardeşi octavia caesar ile evlenir. fakat bir süre sonra unutamadığı asıl sevdiği kadın olan kleopatraya geri döner. antonius un kleopatra ya dönmesiyle caesar ile antonius arasında savaş başlar. savaşa klopatranın da katılması ve antonius un kleopatranın peşinden gitmesi ile antonius büyük bir yenilgi alır..

    çok sıradan bir konusu olmasına rağmen kitabın sonlarına doğru bu ilişkinin karmaşıklığı, kleopatran' nın gerçekten antony i sevip sevmediğini sorgulamaya başlıyor insan ister istemez. seven bir kadın nasıl böyle davranabiliyor anlaşılması güç derken; aşk ülkesi olan mısır* meğer gücün ülkesi olan roma*dan hep daha fazlasını istiyormuş bunu anlıyoruz. sonunda ise iki aşık da birbirleri için ölüyorlar.
    gözyaşı ve gurulu iki ölüm.
    --- spoiler ---

    artistik bir şekli olmayan bu entryi bari sonunda biraz atraksiyon olsun diye "as anthony said to cleopatra
    as he opened a crate of ale
    oh i say!
    some girls are bigger than others, some girls are bigger than others,
    some girls' mothers are bigger than other girls' mothers!" diyerek ve sanal alemin moz'u talkingheads e selam yollayarak bitiriyorum..

    * * *
34 entry daha
hesabın var mı? giriş yap