1 entry daha
  • varlık özmenek'in 1980 basımı işte sovyetler birliği isimli kitabından:

    - 260 milyon nüfusludur ve 15 federatif cumhuriyetten oluşur. 130 ayrı dil konuşulur.
    - çelik, petrol, suni gübre ve traktör üretiminde dünyada birinci.
    - ev kiraları 51 yıldır sabit. elektrik, gaz, ısınma ve su dahil ev kirası aylık ücretlerin %5'ini aşmıyor.
    - günlük hayatın heryerinde halka yönelik propaganda afişleri yer alıyor. mesela fabrikalar, okullar, şehirlerin girişleri, vb. afişlere bazı örnekler vermek gerekirse;
    "ölümsüzlüğümüzün anlamı ana dilimizdir..." (bir okulda), "insaniyetin en büyük gücü işçi sınıfıdır", "kardeşlik kuvvettir" (kentteki büyük bir pano).
    - yine heryerde (metro, yolla, beldeler, okullar) toplum kahramanlarına yönelik heykeller, anma köşeleri bulunuyor. toplum kahramanları adı bilinmeyen ikinci dünya savaşında savaşıp ölen askerler, özverili çalışan çiftçi, emek kahramanları, vb.
    -bir işçi günde 7 saat, haftada 5 gün çalışıyor. yıllık izni 30-60 gün arası. insanlar devlet zoruyla çalışmak zorunda olmasa da toplumda oluşturulmuş ahlak kültürü sayesinde çalışmamayı seçmek onlar için doğal bir içgüdü olmaktan çıkmış.
    -bir malın fiyatın bütün ülkede aynı fiyata satılıyor.
    - yazar sovyet insanlarının aşırı komplekssiz insanlar olduğunu, eksiklerini kabul etmekten hiç gocunmadıklarını üstüne basarsak belirtiyor. nedeni olarak da yarına duyulan inancı gösteriyor.
    - sovyetler en önemli şey barış ve çocuklar.
    - mecburi öğrenim 10 yıl. 6 yaşında çocuk eğitime hazırlık sınıfıyla başlıyor sonra ilk-orta-lise diye devam ediyor. mezunların %90'ı yüksek öğrenime devam ediyor kalanlar teknik okula başlıyor ya da iş hayatına atılıyor.
    - okullarda doktor, hemşire ve dişçi bulunuyor. her öğrenim yılı başında genel sağlık kontrolü oluyor.
    - 1. sınıftan itibaren rusça öğretiliyor. 5.sınıftan itibaren herkes istediği dili seçebiliyor. buna ingilizce de dahil.
    - haftalık ders saati ilk okulda 28 saatken ileri sınıflarda 35'e kadar çıkabiliyor.
    - öğrenciler verilen ücretsiz fişler sayesinde bedavadan yemek ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.
    - başarı öğrenci bazında değil sınıf bazında ölçülüyor. sınıfça en başarılı olanlar lenin sınıfında ders almaya hak kazanıyor.
    - 14 yaşından küçük çocukların çalışması yasak.
    - çalışanların %51'i kadınlar. 2. dünya savaşında 20 milyon kişinin kaybının bunda etkisi var. kadın milletvekili oranı %31.
    kadınlara çalışma hayatında çok yüklenildiği düşünülüyor ve yüklerini azaltmaya çalışıyorlar. kadınların vücuduna zarar verdiği anlaşılan 1165 temel meslekten 200'ünde kadınların çalışması yasaklanmış. buradan kadın erkek eşitliğiyle iki cinsiyeti aynı tutmanın bir tutulmadığını görebiliyoruz. kadınların ayrıca 1 yıllık doğum izni var. doğum ve çocuk bakımıyla ilgili neredeyse herşey devlet tarafından karşılanıyor.
    - devlet ev hizmetlerini ve çocuk bakımını iş saydığından kadınlar isterse dışarda çalışmayabiliyor.
    - 8 mart kadınlar bayramı.
    - herkes eşit ücret almaz. emeğin nitelik ve niceliğine göre ücret değişir. daha çok çalışanın geliri hem artar hem de emek kahramanı seçilir.
    - bilim insanları ayrıcalıklıdır.
    - sanatçılar toplumda çok sayılır ve çok sevilir.
    - parti üyeleri imtiyazlı değildir ama daha çok çalışmak zorundadırlar.
    - din ve dinsizlik propagandası yapmak anayasaca yasaktır.
    - pornografi yasal olarak yasak.
    - barış, dostluk, kardeşlik mottosu
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap