3 entry daha
  • ilk albümlerinde* hiphop'u rock ile kesiştiren beastie boys, the dust brothers'ın prodüktörlüğünde kaydedilen "paul's boutique" ile öyle bir noktaya yöneliyor ki, müziklerine hiphop demek çok zayıf bir tanımlama kalıyor. "paul's boutique" şüphesiz rap müzik tarihinde yaratılmış en orijinal eser. hiphop'u sevin ya da nefret edin, saygı duyun ya da dalga geçin, ama şunu iyi bilin: bu albümü dinlemeden hiphop hakkında yapacağınız -olumlu ya da olumsuz- yorumlar en hafif deyimiyle eksik kalacak, en ağır söylemle ise değersiz olacaktır.

    "paul's boutique"de yer alan müzik türlerinden bahsedelim: hiphop, punk, ambient, rock, tekno, pop, funk; daha ne olsun? "paul's boutique"in asıl önemi içinde bu kadar çok ve farklı kutupdaki müzikal türe yer vermiş olması değildir; bunu sırıtmadan başarabilmesindedir. böylesine bir potpuri rahatlıkla bir fiyaskoya, saçmasapan bir karmaşaya dönüşebilirdi, ama beastie boys yaptığı işin hakkını vermiştir.

    açılıştaki to all the girls funky bir bas tınısına sahiptir; 1 dakikadan biraz daha uzun sürer ve albümün en ambient anına tekabül eder. shake your rump, johnny ryall, high plains drifter gibi parçalar hiphop'un oldskool ruhuna selam ederken, yenilikçi müzikal altyapılarıyla albümün şaşırtıcı gidişatı için de yol gösterici olmaktadırlar. the sounds of science bir hiphop şarkısı ne kadar rap olabilirse o kadar rap, ne kadar punk olabilirse o kadar da punk'tır. hey ladies ile kızlara bir kez daha selam çakan canavarlar, looking down the barrel of a gun ile elektro gitarın bir rap şarkısına katabileceği şeyin ne kadar çok olabileceğinin en somut örneğini verirler (fight for your right'ı tenzih edebiliriz tabii). albümde en çok değinilmesi gereken şarkıysa finaldeki 12 küsür dakikalık b-boy boullabaisse'dir. bu tam anlamıyla bir rap potpurisidir; 9 şarkıdan oluşur, herbiri birbirinden gösterişli, sağlam ve funky eserlerdir bunlar.

    aslına bakarsanız "paul's boutique"i anlatmak veya anlamak değil, dinlemek lazım gelir. grup için ticari anlamda büyük bir hayal kırıklığı olan albüm, düşünsel anlamda grup üyelerinin algı kapılarını sonuna kadar açmış ve uzun vadeli bakıldığında beastie boys'un bu kadar büyük bir grup olmasındaki en önemli yapıt olmuştur. "paul's boutique"dan sonra, bırakın hiphop'u, genel olarak müzik bir daha asla eskisi gibi olmayacaktır.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap