1 entry daha
  • ut1'den 0.9 saniyeden fazla farketmemek koşuluyla her artık yılda -ki burdaki artık yıl da değişik şekilde hesaplanıyor 1-1.5 yıllık süreler artık kabul ediliyor- bir saniye ileri ya da geri alınarak ut1'e denk düşer hale getirilen zaman bölgesi birim gücü şeyi. (bilemedim nasıl desem) (bugüne kadar hiç geri alınmamış). gmt tarihte kalmış bir tanım olarak bugün utc'nin yanında çok fazla anlam ifade etmiyor. (bkz: ut0) (bkz: ut1) (bkz: ut2) gibi atomik birimlerden farkı elle yapılan müdahalelerle senkronize edilmesi, dolayısıyla dünyanın dönüşüymüş, oğlakmış yengeçmiş dönenceymiş sezyum atomuymuş bunlarla fazla kafa yormaya gerek kalmayan bir standart olarak kabul görmesidir.

    bugün astronomide zamanı belirtirken kullanılan tek timezone'dur ve diğer zaman dilimleri de utc'yi baz almaktadır.
    bir standart demişken aslında değişik enstitüler tarafından (illa ki olacak, benim olayım farklı olmalı diyen ülkeleri hatırlayalım) -ki bunlar amerika, fransa ve almanya- aralarından birkaç nanosaniye farkla üç farklı versiyonu olan şey. (bkz: usno) (bkz: ptb) (bkz: bipm)

    ingilizce gramerde düzgünlük adına "coordinated universal time" olarak ifade edilmesi gereken bu kısaltmanın harf sırası da dallama fransızlar'ın hayır "cut" olamaz, bizim dediğimiz gibi olacak (tuc) ısrarı üzerine, madem öyle işte böyle denilerek utc şekliyle kabul edilmiştir.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap