9 entry daha
  • ludingirra adını hiç duydunuz mu?
    o, bilinen ilk şairlerden.
    sümerli bu muhteşem insan, tüm eserlerini 23 adet kil tabletin üzerine yazmış.
    bu tabletler farklı zamanlarda, farklı araştırmacılarca bulunarak müzelerde koruma altına alınmış. büyük çoğunluğu da istanbul arkeoloji müzesi'nde. gelelim bu insanın ilk şair olmasında da öte, yaptığı bir güzelliğe.
    m.ö 3500’li yıllarda yaşayan ludingirra, ülkesini, anılarını yazdığı tabletlerle, kendisinden sonra gelecek kuşaklara medeniyetinden iz bırakma kaygısıyla kaleme aldığı notlarıyla, bir medeniyetin izlerini günümüze ulaştırmayı da başarmış.
    kendisi bir öğretmen, 70 yaşına geldiğinde ülkesinin gelecekte unutulmaması için bir şeyler yapmanın gerekli olduğuna inanıyor ve anılarını yazmaya başlıyor. işte o anılardan parçalar...
    “ben küçük bir adamım, bunu önlemek elimden gelmez diye yakınıyordum. bir gün birdenbire aklıma geldi. ben bir yazar olduğuma göre, ulusumuzun bulduklarını, başardıklarını, geçmişimizi, geleneklerimizi, ne kadar uygar olduğumuzu, gerek sümerliliklerini unutmaya başlayan gençlerimize, gerek daha sonra gelecek kuşaklara neden yazılarımla bildirmeyeyim dedim ve yaşam öykümü yazmaya karar verdim. böylece her tarafa, herkese, her çağa ulaşacağımı umut ediyorum” ve ardından bir haykırış gelir devamı olarak:
    “bu güzel ülkemize her taraftan göz diktiler. göklere uzanan basamaklı kulelerimizin, görkemli tapınaklarımızın, arı gibi işleyen çarşılarımızın, her tarafa ulaşan kervanlarımızın, dümdüz uzanan yollarımızın, boy ürün veren tarlalarımızın nehirlerimizde ve açtığımız kanallarda salına salına yüzen teknelerimizin, dolup taşan iskelelerimizin, her tür bilgiyi veren okullarımızın ünü uzak ülkelere kadar yayıldığından; ilkel olan bu ülkelerin halkı kıskandı bizi. fırsat buldukça üzerimize saldırdılar. kentlerimizi yakıp yıktılar.”

    muazzez ilmiye çığ tarafından tabletlerin dilimize çevrilmesi sonucu, günümüze gelen bir güzellik.

    ilgili görsel-1

    ilgili görsel-2

    ilgili görsel-3

    ilgili görsel-4
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap