• cem karaca'nın 80'li yıllarda müzik dünyasına hızlı giriş yapan ve kendisine ayar vermeye çalışan ahmet kaya'ya verdiği ayarlar silsilesidir. yazının son paragrafı ahmet kaya'nın 12 yıl sonra başına gelenler düşünülünce oldukça manidardır.

    --- spoiler ---

    1987 yılında “yorgun demokrat” albümü için stüdyoya giren ahmet kaya ile yapılan röportajda cem karaca ile ilgili sorulan bir soru karşılığı söylediklerine cem karaca’nın cevabı ile hararetlenen bir polemik oluşuyor:

    “cem karaca’nın dönmesi ile birlikte sizin türde de bir hareketlenme oldu. bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?”

    “cem karaca ile ilgili iyi şeyler söyleyemeyeceğim. cem biraz daha mütevazı olmalı. onun üzerine fazla konuşmak istemiyorum. halkımıza layık olmalıdır. insanlar istikrarlı olmak zorundadır. yaşamıyla sanatını bütünleştirmek zorundadır sanatçı dediğin. dikkatli ve halkına layık olsun diyorum.”

    “peki cem karaca’yı müzikal açıdan nasıl değerlendiriyorsunuz?”

    “bana hitap etmiyor. sevmiyorum yani. ’yarım porsiyon aydınlık’ şarkısı beni çok rahatsız etti. yani aydınlarımıza karşı daha saygılı olmak zorundayız. aydınlar kadar züppelerde var onlarla uğraşsın. niye arabeski eleştirmiyor? türkiye’nin asıl çelişkisi budur. aydınlardan önce arabesk vardır eleştirilmesi gereken…”

    bu yayından sonra kendisine mikrofon uzatılan cem karaca şunları söylüyor:

    “cem bey ahmet kaya’yı dinliyormusunuz?”

    “almanya’dayken birkaç şarkısını radyodan dinleyebildim. soluklu güzel teksleri var. yani gülden karaböcek müziğinin sağlam tekslerden oluşanı. girişim ve tavrını olumlu buluyorum. insanlara zindanı, kurşunu, işkenceyi, baskıyı anlatmak lazım.

    “ama o sizin hakkınızda aynı şeyleri söylemiyor. sizi halka layık olmamakla suçluyor.”
    “o zaman değişik tabi. bende gençken öyleydim. ahmet kaya’yı bana anlatırsanız iyi olur. çünkü ben çok iyi tanıdığımı söyleyemem. ama enteresan biri galiba.”

    “örneğin söylediği her dizenin faşizmin kafasına sıkılmış bir kurşun olduğunu söylüyor.”

    “ben o zaman ona güzel cephanelikler diliyorum. bu lafları ben gençliğimde çok kullanırdım. ben plak kapağıma “kahrolsun yoz müzik” diye yazan adamım. önemli olan çözüm bulmaktır. şayet başarıya ulaşmak için illa tutuklanmak gerekiyorsa arkadaşa köşe başındaki bankayı soymasını tavsiye ederim. ahmet kaya, ben, zülfü, selda birbirimize bu şekilde pislik atmaya başlarsak bu memlekette solun birlikteliğinden nasıl bahsedeceğiz.”

    “‘yorgun demokrat’ isimli kaseti çıkacakmış yakında.”

    “haa o yorgun demokrat benim herhalde. ahmet kaya gibi arkadaşların yarattığı bir takım alt üst oluşlarla demokrasi hayli yoruldu. demokrasi hassas ve nazlıdır. üzerine titrenmelidir. ama anlıyorum ki ahmet kaya biraz hoyrat seviyor. neyse heyecan içinde söylenmiş şeyler bunlar. ahmet kaya’ya benim için söylediklerine rağmen bir merhaba sarkıtıyorum. ister göğsüne asar ister üstüne basar.”

    “peki siz yaptığınız müziği nasıl değerlendiriyorsunuz? çıkan eleştirilere ne diyorsunuz?”

    “benden ucuz kahramanlık yapmamı bekliyorlar. benden bunu bekleyenler godo’yu beklesinler daha iyi. yani gülhane konserinde “hadi dağlara” mı deseydim. halkımı çok seviyorum ama oğlumu da seviyorum. sekiz sene daha sürgün yaşamam iyimi yani? ahmet kaya’nın çocuğu var mı bilmiyorum ama tanrı ona sürgün hayatı yaşatmasın. şu anda bir öğrenci vurulsa çıkıp ‘parka’ yı söylerim. ama takır takır kimse vurulmuyor ki? değişmek benim hakkımdır. arabesk bugün türkiye’nin popüler müziğidir. arabeske karşı değilim, yanında da değilim. ben plağımın arkasına ‘kahrolsun yoz müzik’ diye yazmıştım. ama kahrolsun diyince gübre gibi geldi bu laf. mübarek boy attıkça attı.”

    --- spoiler ---

    http://www.dipsahaf.com/…-ahmet-kaya-polemigi-1987/
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap