8 entry daha
  • insanların evreni merakla dinlediği, gözetlediği ve dikizlediği dünyadan evrene ve oradan hayal dünyasına açılan kulaklarımız ve pencerelerimizdir. sadece bir yapı bile olmazlar bazılarımız için evimde gökyüzünü gözetlediğim gözlemevim kütüphanemizde bulunan tübitak popüler bilim kitapları arasından evren kitabım bunlardan biriydi.*

    bir gözlemevinin duvarları, yüzyıllar boyunca merakın öteleri dinlemek ve gözetlemek olmuş insanın ufkunun genişlemesine ve evrenin sonsuz*heybeti karşısında hayretler içerisinde keşfetme sevincin sedâsına tanık olmuş olabilir.

    önceden dünyadan gözetleme yaparken artık uzaya ve hatta güneş sistemimizin dışına taşıdık duyularımızı. tekniğin ilerlemesi ile bütün olanaklarımızı atmosferimizin etkilerinden uzağa taşıdık. fakat hala dünyamızda güzide yapılar durmakta ve en modernleri yapılmakta bilgi akışı almaya devam etmektedir. seti*, sophie, aaps *ve benzeri bütün dünya dışı yaşam araştırmalarında uzun süreli uzay dinlemeleri yaptığımız görevlerin kullandığı gözlemevleri kullanılmaya devam etmektedir.

    "muhteşem bir şey, bir yerlerde keşfedilmeyi bekliyor."

    carl sagan

    not: bahsettiğim evren kitabı görenler hatırlayacaktır.**
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap