8 entry daha
  • antalya devlet tiyatrosunun 18-19 sezonunda oynadığı oyunlardan birisidir.

    oyunun genel hatları itibariyle metninin %60 lık bir kısmına sadık kalındığını söylemek sanırım doğru olur. geriye kalan %40 lık kısmın gerek başrol selim bey ve diğer değerli oyuncuların güncel ve iç dialoglarıyla zenginleştirilmiş esprilerden oluştuğunu söylemek sanırım yersiz olmaz. bu süreçte oyunun bazı noktaları sizi izlediğiniz oyunun zaman zaman shakespeare'e ait olduğu düşüncesinden biraz olsun uzaklaştırsada, aslında bunun 21 yüzyılda ne denli gerekli olduğunu kavrayabiliyorsunuz. teknolojinin ve insan algısının tamamen tüketime dayalı olduğu bazı toplumlarda sanata verilen değerden ziyade vâr olan koşulların bireyi ne kadar memnun edebildiği daha önemlidir. özelliklede bizim gibi siyasi otoritenin sanat'a gerekli özeni ve desteği göstermediği ülkelerde.. sanat, kendisine değil, onu hayatta tutabilecek tek kaynak olan bireye yönelmektedir. ve şayet kült bir seyirci topluluğuna hizmet vermiyorsanız, bir noktada vâr olabilmek içinde bunu yapmanız gerekir. konu maddiyat ve imkanlar olduğunda ne yazık ki sanat sanat için yapılamıyor.işte bu nedenle sanat yönetmeninin de bu oyuna neden %40 lık bir paydada müdahale edilmesine karşı çıkmadığını, oyunun daha farklı bir yöne doğru kaydığını anlamak 'kendi açımdan' mantıklı olmuştur. 17 inci yüzyılda yazılan bir metnin, yazarı her kim olursa olsun, değer yargıları ve toplumunun espri anlayışı 21 inci yüzyılda yaşayan toplumlarca anlaşılması ve hazmedilmesi belki de güncel kitle için çok keyifli olmayacaktır. bu iki noktadan yola çıkarak ve başrol oyuncusununda yeteneklerinden sonuna kadar faydalanarak daha "özgün" bir oyun çıkarması antalya devlet tiyatrosunun yaptığı en akıllıca hamledir.bu başarısından dolayı alpay beyi ve sanat yönetmenini kutlarım. çünkü ülkenin bu bölgesindeki kitle, sanatı bir aktivite olarak görür, bir vâroluş amacı olarak değil.

    oyunculuklara gelindiğinde; başrol selim bey için bir şey söylemek yersiz olur diye düşünüyorum. benim kelimelerim onun değerini biçimlemek için oldukça sığ kalır.

    fakat kürşat bey'i zümrüdüanka oyununda da izlemiştim. oldukça yetenekli ve gelecek vâdeden bir oyuncu. bir fransızca öğretmeni olarak zaman zaman yaptığı aksanda kusurlar görsemde bu ufak nüanslar onun başarılı oyunculuğunu gölgelemeye yetecek noktalar değiller. işine hakim ve kaliteli bir oyuncu.

    bir de şükrü bey var ki bu oyunda en çok dikkatimi çeken kişilerden birisi de odur.oyunculuğunu pek başarılı buldum ve başarılarının devamını dilerim.

    son olarak oyun seyirci potansiyeli yüksek ve keyifli bir oyun.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap