9 entry daha
  • teşkilat-ı mahsusa'nın bir kolu. yani günümüz milli istihbarat teşkilatı yapılanmasının kökeni sayılabilecek bir istihbarat organizasyonu.

    kurucuları olan ittihat ve terakki cemiyeti'nin, her nasıl ki fenerbahçe ile organik bağı var olduğu gerçeği gün gibi ortadayken; mim-mim grubuyla da fenerbahçe'nin yolları, kurtuluş savaşı'nın başlangıcında birleşmişti.

    fenerbahçe spor kulübü, kurtuluş savaşı’nın gizli örgütlerinden mim mim grubu gibi örgütlerde koordineli bir şekilde çalışarak kurtuluş savaşı’nın en önemli ayaklarından birini oluşturmuştur.

    nitekim, mustafa kemal’in samsun’a çıktığı 19 mayıs 1919 tarihinde fenerbahçe’nin altıyol’daki kulüp binasında çok özel bir toplantı yapılmıştır.

    fenerbahçe’nin önde gelen yöneticilerinden ali naci karacan ve bazı arkadaşları bir yıl kadar önce mustafa kemal’in de oturduğu o masanın etrafında oturtarak, işgal boyunca fenerbahçe’nin izleyeceği politikayı tartışmışlardır.

    o toplantının sonunda alınan kararlar, fenerbahçe’nin işgal istanbul’unda toprak sahalarda yapacağı maçların artık “ulusal çıkarlara” hizmet edeceğini göstermektedir.

    ali naci karacan, o gün aldıkları kararları sonradan şöyle açıklamıştır:

    “1. fenerbahçe’yi mütareke döneminin istanbul’a döktüğü işgal kuvvetlerine mensup takımlarla çarpıştırarak, mümkün olduğu kadar galibiyetlere sevk etmek.

    2. ingilizler, fransızlar, italyanlar ve bilhassa rumlar, ermeniler ve bunların muhtelifleriyle yapılacak maçları gazetelerde mümkün olduğu kadar anlatarak, fenerbahçe’yi milli bir mücadele bayrağı haline koymak ve halka sevdirmek.

    3. bir taraftan ve mütemadiyen maçlar ve diğer taraftan bu maçların gazetelerde
    propagandasını yaparak büyük kitlelerin futbola karşı alakasını hareketlendirme.”

    özetle, kurtuluş savaşı yıllarında fenerbahçe aynı anda iki maça birden çıkacaktı:

    hem dereağzı’ndan anadolu’ya gizlice silah ve cephane kaçırarak kurtuluş savaşı’na sürekli lojistik destek sağlayacak, hem de istanbul’a işgal güçleriyle ve azınlık takımlarıyla yapacağı karşılaşmaları kazanarak halkın moralini yükseltip, ulusun kırılan onurunu bir nebze de olsa onaracaktı.

    işgalci ingilizlerin anadolu’daki kabusu mustafa kemal, istanbul’daki kabusu ise adeta fenerbahçe’ydi.

    bu nedenle işgal kuvvetleri komutanı ingiliz general harrington, istanbul’daki kabusundan kurtulma planları yapmıştı.

    işgalcilere istanbul’u dar eden, kazandığı maçlarla türk halkının milli hislerini okşayan, ulusa yeniden özgüven kazandıran fenerbahçe’yi etkisiz hale getirmek gerekiyordu.

    işte tam da o günlerde general harrington’un kulağına, fenerbahçe’nin dereağzı’ndan anadolu’daki millicilere silah ve cephane kaçırdığı haberi gelmişti.

    general harrington beklediği fırsatı bulmuştu.

    işgal kuvvetleri, 1920 haziranı’nda fenerbahçe’nin kuşdili’ndeki kulüp binasını basıp sıkı bir arama yapmıştır.

    aramadan sonra kulüp boşaltılmış ve kapısına kilit vurulmuştur.

    ingiliz kuvvetleri, kulüpten ayrılırken yöneticilerden ömer nazım bey’in eline bir bildiri tutuşturdular.

    general harrington, imzasını taşıyan bildiride fenerbahçe’ye yönelik şu suçlamalar vardı:

    1. fenerbahçe spor kulübü, ittihat ve terakki fırkası’nın bir şubesi olup spor maskesi altında siyasi faaliyette bulunmaktadır.

    2. fenerbahçe, müttefik kuvvetlere karşı düşmanca duygular beslemekte ve bunu her fırsatta ifade edip ahaliyi kışkırtmaktadır.

    3. kulüpte yuvalanan bazı kimseler, anadolu’daki asilere silah ve mühimmat sevk etmektedir.

    4. görülen lüzum üzerine, fenerbahçe spor kulübü süresiz olarak kapatılmış ve azaları her türlü sosyal faaliyetten men edilmiştir.”

    aslında “vatan savunması” fenerbahçe’nin kuruluş felsefesiydi. ve bu felsefe de; yenilenen 1913 tüzüğünde;
    "kulübün takip ettiği maksat ve gaye; memlekette terbiye-i bedeniye ve fikriyenin tamimine çalışmak ve şübbân-ı vatanı mübâreze-i hayata ve meşâkk ve esfâr-ı askeriyeye alıştırmaktır.(kulübün takip ettiği amaç ve gaye; memlekette bedeni ve fikri terbiyenin yayılmasına çalışmak ve vatan gençlerini; vatanın korunmasına, zorluklara ve askeri seferberliklere hazırlamaktır." olarak geçmektedir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap