24 entry daha
  • macromedia flash vs ajax karşılaştırmasını webmaster, developer, designer açısından madde madde yazmak gerekirse:

    - ajax, sunucu ile sürekli alışveriş halinde olan, flash gibi offline bir şekilde çalışamayacak altyapıdır.
    - macromedia flash pahalıdır (800$). ajax ise bir işletim sistemi ve notepad dışında bir şey gerektirmez.
    - flash genel olarak developerlara değil tasarımcılara ve grafikerlere yöneliktir.
    - flash sadece sayfa içerisinde bulunduğu alan için kullanılabilirken, ajax ile tüm sayfa kontrol edilebilmektedir.
    - ajax, dinamik kullanıcı arabirimleri içerisinde platform bağımsız tek yapıdır, bu sebeple uyumluluk sorununu düşünmezsiniz.
    - flash, platform bağımlı olduğu için, hızlı ve esnektir.
    - ajax kodlaması karmaşık uygulamalar için inanılmaz derecede zorlaşmaktadır.

    karşılaştırma sonucu herhangi bir üstünlük kurulması iki yöntemin kullanım alanlarının farklılığı sebebiyle mümkün görünmemekte.

    ajax diye bilinen mevhum çok uzun zamandır kullanılmakta ise de büyük bir kitle kişi tarafından tanınıp kullanılması google sayesinde mümkün oldu. aslında google'ın bu olayın üzerinde bu kadar durmasının sebebi farklı bir yöntem ile kullanıcıların ilgisini çekip bu şekilde onları kendine bağlamaktan başka birşey değildir, bunu başarmıştır da. microsoft'un yaptığı windows live ve google'ın zilyon tane servisini gördükçe yazılımların webleştiği sonucu çıkarmakta insan. zaten şu ana kadar istemciler için yazılım konusunda yoğun çaba içerisinde olan microsoft ağzı yanmış olacak ki tüm varlığını web 2.0'a yatıracak ve kazancını hosted applicationlara bağlayacak cesarete sahip oldu.

    çok kişi biliyorum bu hedeyi öğrenmek için ağız suyu kaynağına sahip olan; fakat "elin oğlu yapmış" demek yerine uygulamalarımızı bu olaylara geç kalmadan uydurursak kazanan biz oluruz. yoksa öyle makale okumakla olmuyor ne yazık ki..
219 entry daha
hesabın var mı? giriş yap