• 1825 ile 1828 arasında yaklaşık üç yıl süren ve neticesinde uruguay diye bir devletin doğmasına vesile olan savaş. rio de la plata körfezi ve nehir havzası buradaki ticaret için büyük önem arzetmektedir. doğal olarak buranın kontrolü, kontrol eden güce büyük avantaj sağlayacaktır. bağımsızlıklarını müteakiben iki devlet (brezilya ve arjantin) bölge için kapışırlar. uzunca bir süre yenişemezler ve araya ingiltere girerek iki tarafı ortak bir çözüme zorlar. sınırlar çizilir, uruguay (nehrin guarani dilindeki adıdır aynı zamanda) devleti kurulur. sorun çözülür.

    yani kısmen; daha sonra 1851'de arjantin konfederasyonu'na karşı brezilya, uruguay ve bir kısım arjantinliler ittifak kurarak savaş açarlar. aslında bu savaş arjantin'den ziyade henüz siyasi birliğini tam olarak sağlayamamış olan arjantin konfederasyonunun başkanı ve çok hırslı bir politikacı olan juan manuel de rosas'a karşı yapılmış bir ittifaktır (o dönemde henüz patagonya ve amazonlar tam anlamıyla keşfedilmemiş, brezilya ve arjantin bugünkü sınırlarına erişmemişti. bağımsızlıklarını kazanmışlar ama siyasi olarak iç dengeyi henüz kuramamışlardı) . tabii ki arjantin yenilir ve bölge üzerindeki nihai düzenlemeler yapılır. paraguay hariç şimdikine oldukça benzer bir statüko ortaya çıkar.

    iki savaşı birbirinden ayırmadım çünkü nedenleri ve savaşanları aynı. ayrıca peşpeşe yaşanıyor. ancak sonrası daha ilginç; bu üçlü (brezilya, arjantin ve uruguay) daha sonra ortak olup bölgede söz sahibi olmak isteyen ve hak iddia eden, dönemin bölgedeki önemli bir gücü olan paraguay'a savaş açıp dümdüz ediyorlar (gerçi paraguay da kaşınmış epey). sonucunda paraguay topraklarının üçte ikisini ve erkek nüfusunun dörtte üçünü kaybediyor.
    (bkz: paraguay savaşı)

    tema: (bkz: latin amerika tarihi)
hesabın var mı? giriş yap