1 entry daha
  • metabolik sendrom, diyabet, ağır kalp hastalıkları, felç ve kansere neden olan bir hastalık.
    elma tipi şişmanlık, yüksek tansiyon, şeker metabolizması bozukluğu (hiperinsülinemi) ve lipid mekanizması bozukluğu (hiperlipidemi) sorunlarından oluşuyor. metabolik sendromun oluşumunda yıllarca devam eden aşırı yağ ve şeker tüketimi önemli rol oynuyor. zamanla, kas, yağ ve karaciğer dokuları hasar görüyor; hücrelerdeki anten molekülleri, besleyici maddeleri hücrelere ulaştıran insülin hormonuna reaksiyon göstermiyor. hücreler açlıktan ölürken, glikoz kanın üzerinde yüzüyor.
    metabolik sendromun merkezinde insülin direnci yatıyor. insülin direnci ise temel olarak sempatik aktivite artışı nedeniyle gelişiyor. hareketsiz yaşam biçimi ve yüksek kalori alımı sonucu oluşan aşırı kilo; özellikle karın bölgesinde yağlanma artışı; gerek iş, gerekse özel yaşamımızda gösterdiğimiz çabaya arzuladığımız cevabı alamayışımızdan kaynaklanan psikososyal stres ve kadınlarda menopoz sonrası hormonal değişiklikler, sempatik aktivitenin artmasına neden oluyor.
    belirtileri;
    bel çevresi: kadınlarda 88 cm., erkeklerde 102 cm.yi aştığı zaman risk başlıyor.
    tansiyon: sistolik 130 mmhg, diyastolik 85 mmhg üstündeyse risk başlıyor.
    açlık kan şekeri: 100-110 mg/dl üzerindeyse risk başlıyor.
    kan yağları: hdl kolesterol kadınlarda 50 mg/dl, erkeklerde 40 mg/dl altındaysa risk başlıyor. trigliserid, 150 mg/dl üzerine çıktığında risk başlıyor.
    bir kişide bu beş parametreden üçü aynı anda bozulduğunda metabolik sendrom teşhisi koyuluyor. iki parametrede risk düzeyleri söz konusuysa, kişinin dikkatle izlenmesi gerekiyor.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap