9 entry daha
  • film, uluslararası af örgütü türkiye şubesi’nin de aktif olarak yer aldığı ‘silahlar denetlensin’ kampanyasını desteklemektedir: uluslararası af örgütü, oxfam ve uluslararası hafif silahlar eylem ağı (iansa), silah ticaretini kontrol altına alacak uluslararası bir silah ticareti sözleşmesi'nin birleşmiş milletler tarafından kabul edilmesi için dünya çapında bir kampanya başlatmış bulunmaktadır.

    bu sözleşme, silahların insan hakları ihlallerinde kullanılabileceği ülkelere ihracını yasaklayacaktır. kontrolsüz silah ticaretinin sonuçları hakkında bazı bilgiler:

    her yıl konvansiyonel silahlarla 500,000 üzerinde insan ölmektedir; yani dakikada 1 kişi

    her yıl 16 milyar mermi üretilmektedi - bu, kadın, erkek, çocuk her birimize 2 mermi demektir.

    her yıl yaklaşık 8 milyon hafif silah üretilmektedir ve bunların çoğu sivillerin eline geçmektedir.

    hafif silahlar o kadar yaygın ki, dünya çapında her 10 kişiye bir silah düşmektedir.

    dünya ülkelerinin üçte biri, sağlık hizmetleri için harcadığı paradan daha fazlasını ordu için harcamaktadır.

    sivillerin sahip olduğu silah sayısı, devletlerin elindekinden daha fazladır. hafif silahların yüzde altmışı sivillerin elindedir.

    afrika, asya, orta doğu ve latin amerika ülkelerinin silahlara harcadığı 22 miyar doların yarısıyla bu ülkelerdeki bütün çocuklar ilkokul eğitimi alabilmektedir.

    dış yardım alan ülkeler sıralamasında ikinci olan endonezya, aldığı yardım miktarının neredeyse tamamı kadar parayı ordu için harcamaktadır.

    1998 - 2001 yılları arasında abd, britanya ve fransa'nın gelişmekte olan ülkelere yaptıkları silah satışından kazandıkları para, yaptıkları yardımdan daha fazladır.

    birleşmiş milletler güvenlik konseyi'nin 5 daimi üyesi olan abd, britanya, fransa, rusya ve çin dünya konvansiyonel silah ihracatının %88'ini elinde tutmaktadır.
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap