9 entry daha
  • bu konu ile ilgili akdes nimet kuratın kitabı en geniş ve en ayrıtılı eserdir. iki ciltlik kitapta konuyla ilgili osmanlı, rus ve batılı neredeyse bütün kaynaklar tarandığı gibi, sefere bizzat iştirak eden bir yazarın defterinden de faydalanılmıştır. bu kitaba göre durum şu şekildedir.

    osmanlı ordusu rus ordusunu fena halde kıstırmıştır. yalnız baltacı ordugahını tam kurmadan önce, öncü yeniçeri birlikleri disiplinsizce rus mevzilerine saldırıp püskürtülmüştür. ancak osmanlı ordusu sahaya tam olarak yerleşince kesin bir zafer kaçınılmaz gibidir. osmanlı ordusu topyekun saldırı başlatmadan önce ruslar anlaşma istemiş. baltacı da kabul etmiştir.

    kesin bir zafer elde edilemediği için anlaşma şartları çok hafif olmuştur. bu durumu ruslar bile itiraf etmiş, aslında çok daha fazla taviz koparılabileceğini kabul etmişlerdir. öte taraftan anlaşmanın uygulanması için neredeyse hiç bir garanti alınmamıştır. bu yüzden ruslar anlaşma şartlarını uygulamakta isteksiz olmuşlar. hatta ertesi yıl osmanlı yine ruslara savaş ilan edince kerhen uygulamışlardır.

    peki kurat'a göre niye böyle bir anlaşma imzalanmıştır. çünkü baltacı ve sözünü dinlediği kahyası kabiliyetsiz ve ahlaksız kişilerdi. anlaşmanın imzalanması için 7 araba dolusu altın, mücevher şeklinde rüşvet almışlardır. yani baltacı ve kahyası tam olarak satılmış kişilerdir.

    anlaşma ile ilgili ilginç bir detay başta osmanlı'nın önerdiği anlaşma metninde tüm rus toplarının osmanlı'ya verilmesi şartı koşulmuşken ruslar bu teklifi kabul etmemiş. anlaşma da bu şekliyle imzalanmıştır. teslim olan ordunun silahlarının olduğu gibi kalması aptalca bir durumdur. tabi osmanlı ordusunda bu rahatsızlık yaratmış. osman kahya bu durumu meşrulaştırmak için zaten 30 civarı küçük top var, almaya değmez diyerek eleştirileri bertaraf etmeye çalışmıştır. kurat'a göre osman kahya da rüşvetçi biri olup baltacı bu adamın sözünden çıkmazdı.

    kurat'a göre baltacı-katerina meselesi ise tamamen uydurmadır. hiç bir ciddi kaynakta böyle bir bilgi yoktur. bir araya bile gelmemişlerdir.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap